Склад і користь бджолиного забрусу

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...

Щот таке бджолиний забрус та як правильно його прийматиЩот таке бджолиний забрус та як правильно його приймати.

Бджолиний забрус, або медова печатка – це тонкий шар спеціального воску, за допомогою якого медоносні бджоли запечатують свої стільники, коли вони повністю наповнені медом.

Це не тільки смачний і солодкий продукт бджільництва, але до того ж ще і корисний в медичних цілях. Він має масу привабливих характеристик, обумовлених певними речовинами, що входять до його складу.

Це робить медовий забрус дуже цінним матеріалом, широко застосовуваним в різних сферах діяльності людини. Його використовують в медицині, косметології та як харчовий продукт (готують смачний напій медовуху).

  1. Що таке забрус
  2. Відмінності печаток
  3. Особливий мед
  4. Чим корисний забрус
  5. Як зберігати забрус

Що таке забрус

Мед – це похідне життєдіяльності медоносних бджіл, самою природою призначений для їх харчування. А також дуже смачний і корисний продукт, який ми теж вживаємо.

Процес його накопичення в сотах вулика досить складний і вимагає від комах значних зусиль. Обов’язковою умовою збереження запасів є герметизація стільників після того, як осередки будуть заповнені запашною рідиною. бджолиний забрус

Робиться це за допомогою забруса, який грає роль своєрідної кришки, яка захищає вміст комірки від псування.

Так що ж це таке – бджолиний забрус? Це складна воскоподібна речовина, що створюється бджолами з певних компонентів.

До його складу, крім воску, що виробляється спеціальними залозами бджіл і становить значну частину маси, входять і інші компоненти: квітковий пилок, прополіс, перга.

Ця густа маса, яка утворює на поверхні сот тонку плівку, щільно закриває комірки, таким чином забезпечуючи знаходиться всередині меду гарантоване збереження.

Свою назву цей особливий віск отримав тому, що фактично після закриття стільників розташовується із зовнішнього боку рамок, а точніше за їх бруском.

А тому і “забрус”. Бджолиний забрус, якщо розглядати його більш детально, унікальний продукт.

Крім складного складу, що включає в себе цілий набір продуктів бджільництва, цікавий ще й тим, що містить в собі величезну кількість біологічно активних речовин.

Там є вітаміни, зокрема А, С, Е і В, жири, білки і вуглеводи, органічні кислоти, ефірні масла, макро- і мікроелементи, група ферментів.

Читати ще: 11 лікувальних властивостей забруса

Не дивно, що таке поєднання складу, в якому одні компоненти доповнюють і підсилюють дію інших, здатне надавати вражаючий лікувальний ефект на організм людини. Тому бджолиний віск дуже цінується як високоефективний природний лікарський засіб.

Особливості та відмінності бджолиних печаток

Як і інші продукти бджільництва, забрус не завжди однаковий. У період медозбору виділення воску у бджіл відбувається більш активно, що особливо відбивається на його кольорі. В цей час він практично білий, можливо трохи жовтуватий.

розпечатування забрусуПриємний світлий відтінок забезпечується і повітряним прошарком між восковою кришечкою і вмістом в стільникового осередку. Це так звана “суха печатка”. Кожна порода бджіл закриває стільники по-різному.

Деякі використовують візуально більш темну “мокру печатку”, коли забрус і мед стикаються. Ця обставина жодним чином не впливає на сам продукт. У другому випадку він просто містить більшу кількість меду.

Колір може вказувати на погодні умови і час року, коли відбувалося запечатування. У безвзяточний час, коли бджіл підгодовують цукровим сиропом, колір печатки буде бурим. Такий же відтінок з’являється, коли бджоли використовують для закривання стільників старий віск.

Один бджолиний продукт від іншого може відрізнятися за смаком, який дуже сильно залежать від того виду меду, як він закривався. Зрізані з рамок з липовим медом, печатки матимуть його смак. Якщо мед буде іншого сорту, природно, смак зміниться і стане ідентичний йому.

Хімічний склад і пропорційне співвідношення деяких елементів в печатках також різні. Наприклад, вітамінів або макро- і мікроелементів може бути різна кількість. Цей показник залежить в першу чергу від медоносів.

Особливий мед

Забрус вважається в бджільництві побічним продуктом. Чому так? Та тому, що мед в осередках стільників, що знаходяться в закритому стані, для перегонки не застосовують. Щоб дістати мед потрібно відкривати стільники.

Читати ще: Медовуха з забруса

Пасічнику, щоб зробити це, доводиться видаляти кришечки ножем. Зрізавши їх, можна отримати доступ до основного продукту. Воскові ж печатки виходять як би відходами всього процесу збору меду.

Проте видалення тонкого шару напівпрозорої скоринки зовсім не марний. Його теж переробляють деякі бджолярі, але зовсім по-іншому.

Свіжозрізані воскові кришечки завжди містять деяку кількість меду. Їх віджимають під пресом, отримуючи сухий забрус і унікальний за своїми характеристиками забрусовий мед. У такому продукті є пилок і прополіс, які потрапляють в мед при віджиманні.

Це незвичайне поєднання робить його ще більш цілющим. Особливо тим, що в цьому меді багато такого речовини як лізоцим. За процентним співвідношенням більше, ніж в будь-якому іншому.

Лізоцим – це цінний біологічно активний фермент, що підвищує в рази бактерицидні якості меду.

Такий продукт особливо рекомендується давати маленьким дітям і дуже хворим людям. Він дуже швидко піднімає слабкий імунітет, що допомагає виліковувати численні недуги.

Чим корисний забрус

Як і інші продукти бджільництва, забрус наділений природою повноцінним біологічним складом. Саме завдяки цьому він володіє унікальними властивостями: біостимулюючими, антимікробними, анестезуючими, протизапальними і багатьма іншими.

Всі ці переваги бджолиного продукту люди вже давно навчилися використовувати собі на користь. Забрус часто застосовується в народній медицині як приємні і солодкі ліки, наприклад, як бактерицидний засіб при ангінах і хворобах порожнини рота. так розпечатують забрус

Також його можна використовувати в профілактичних цілях для попередження застуди та грипу. Корисний він також і для зубів. Забрус вважається хорошою вітамінною підтримкою для організму, застосовується він і в тому випадку, якщо потрібно підвищити імунітет.

Ефективний при хворобах шлунка. У складі мазів позитивно впливає на шкіру, прискорює її регенерацію, тому косметичні засоби, до складу яких входить забрус, мають ще й лікувальний ефект.

Сьогодні фармацевтичні підприємства оцінивши всі переваги бджолиного воску частіше стали застосовувати цей компонент для виробництва різних лікувальних препаратів.

В як косметичний засіб віск застосовується в кремах, які омолоджують, живлять і оздоровлюють шкіру обличчя і рук. Застосовується він і в фарбах для волосся. Ця обставина зменшує негативний вплив агресивних компонентів складу і покращує зовнішній вигляд локонів.

Забрус майже універсальний. Його дозволяється вживати всім, незалежно від віку і статі. Можна давати навіть найменшим дітям, корисний він буде і вагітним жінкам. Якщо продукт приймати як ліки, то його дія на будь-який організм проявляється виключно позитивно.

Як зберігати забрус

Чистий продукт купують зазвичай приватно, у пасічників. При цьому купується не одноразова порція, а обсяги, розраховані на тривале вживання. Але купити продукт – цього мало.

зберігання забрусуЗалишається питання, як і де зберігати забрус в домашніх умовах? Цей корисний продукт краще містити в скляних ємностях, щільно закривши кришкою. Якщо був куплений сухий забрус, його потрібно трошки розбавити медом.

Для зручності користування можна розкласти його в кілька посудин меншого обсягу, адже з великою банкою звертатися може бути незручно. Особливо, якщо продукту там залишилося на дні. Пластикова тара не призначена для тривалого зберігання продукту.

Краще відразу замінити її на скло. Продукт невимогливий до умов зберігання. Йому не потрібен холодильник. Цілком достатньо звичайної кімнатної температури. Єдине “але” – слід уникати прямого сонячного світла, тому найкращим варіантом буде закрита полка на кухні або тепла комора.

Максимальний термін зберігання покупки становить 2 роки. Однак, як показує практика, будинки цей показник значно зменшується.

Чому? Та тому, що смакоту просто з’їдають. Бджолиний забрус нехай і не так відомий як мед, але, тим не менш, смачний і дуже корисний.

Унікальні властивості забезпечують йому репутацію надзвичайно цінного лікарського засобу, на що варто звернути увагу.

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Top