Міцна медовуха: рецепти
Міцна медовуха в домашніх умовах: рецепти приготування.
Рецепт якої досить простий, медовуха давно стала традиційним напоєм.
Поєднання корисних властивостей і приємного смаку зробили напій дуже популярним.
Щоб переконатися особисто в простоті приготування міцної медовухи, пропонуємо ознайомитися зі старовинними і модернізованими на новий лад рецептами.
Особливості міцної медовухи
Медовуха – це слабоалкогольний напій, технологія приготування якого має на увазі тривале настоювання (протягом 5-10 років).
Щоб прискорити процес приготування, люди почали експериментувати і додавати в напій різні добавки, які прискорюють процес бродіння.
До таких відносяться дріжджі і хміль.
Нерідко для міцної медовухи використовують спирт.
Додавання каталізаторів в рази зменшує процес приготування питного меду (так медовуху називали на Русі).
Всього за пару місяців на вашому столі буде смачне частування.
Багато людей помилково вважають, що міцність медовухи досягає 40%, але це не так.
Міцність напою підвищується до 16%. Все ж це корисний алкогольний напій, а не горілка з медом.
В міцної медовухи, як і в ставленої медовухи, основний компонент зберігає всі мінерали, вітаміни і корисні речовини, тому напій позитивно впливає на організм.
У малих дозах її використовують для лікування таких недуг:
- застуди і захворювань носоглотки;
- кашлю та бронхіту;
- анемії;
- авітамінозу;
- слабкого імунітету і так далі.
Вона допомагає запобігти розвитку захворювань серцево-судинної, статевої та ендокринної систем, вірусних інфекцій та інших хвороб.
При вживанні потрібно дотримуватися обережності і не забувати, що це алкогольний напій.
Медовуха з дріжджами
Для приготування міцної медовухи в домашніх умовах вам знадобиться невеликий набір інгредієнтів:
- 10 гр. сухих дріжджів;
- 600 гр. меду;
- 2 л води.
Щоб поласувати старовинним напоєм, можна взяти продукт бджільництва будь-якого сорту і в будь-якому вигляді (зацукрованому або рідкому), так як він все одно буде розчинатися в воді.
Необхідно закип’ятити воду і додати в неї мед. Надішліть медову суміш на 15 хвилин на вогонь.
Варіть її на невеликому вогні і не забувайте знімати пінку.
Дайте воді з медом охолонути до теплого (нехолодного) стану. Всипте дріжджі і перемішайте.
Помістіть суміш для бродіння під гідрозатвор на тиждень, а після профільтруйте через марлю.
Вживати такий напій можна відразу після завершення процесу бродіння, але смачніше він буде, якщо трохи настоїться.
Якщо в таку медовуху додати сік лимона або лайма, вона допоможе швидко позбутися від похмілля.
Монастирська кріпленна медовуха
Цей рецепт міцної медовухи використовувався ще нашими предками. Щоб насолодитися ароматним і корисним напоєм, потрібно виконати нескладні дії.
Спочатку підготуйте необхідні компоненти:
- 1 кг меду;
- 3 л води;
- 1 ч. л. сухих дріжджів;
- 2 ч. л. хмелю.
У теплій воді розведіть мед і відправте його на вогонь. Варіть суміш на плиті протягом 2 годин.
Це необхідно для того, щоб медова вода стала більш насиченою.
Якщо обсяг рідини сильно зменшився, відновіть його до початкового рівня, долив гарячої води.
Хміль зав’яжіть в тканину разом з якимось важком і відправте в каструлю з медом.
Це необхідно для того, щоб він потонув, а не плавав зверху.
Зніміть вариво з вогню і дайте охолонути до 40 градусів.
Додайте дріжджі і перемішайте.
Перелийте рідину в посуд з гідрозатворів і відправте бродити.
Коли процес бродіння завершиться, додайте в медовуху стакан міцного чаю (можна і без нього).
Розлийте напій по скляних пляшках і дайте настоятися пару днів.
Зберігати медовуху, приготовлену за цим рецептом, слід не більше місяця в прохолодному і темному місці.
Ароматна міцна медовуха
Для приготування дуже смачного хмільного напою вам необхідно взяти:
- 2 л води;
- 300 гр. меду;
- щіпку кориці;
- 5 гр. хмелю;
- 1 ч. л. сухих дріжджів;
- кардамон і мускатний горіх за смаком.
Закип’ятіть воду, а після додайте в неї продукт бджільництва. Можна взяти мед як в рідкому, так і зацукровуваному вигляді.
Дайте суміші близько 30 хвилин покипіти, а після зніміть з вогню і залиште остигати.
Коли температура рідини стане близько 40 градусів, додайте в неї дріжджі, хміль і спеції.
Прянощі можна підібрати на свій смак – якихось покласти більше, від якихось відмовитися повністю.
Надішліть суміш бродити в тепле місце. Коли медовуха перестане бродити, профільтруйте її і розведіть 50% -ним спиртом.
Кількість спирту залежить від смакових уподобань і бажаної міцності.
Для такої кількості медовухи буде досить 400 мл. Дайте ще хоча б кілька днів настоятися, а після пригощайте рідних і друзів.
Освіжаюча міцна медовуха
Рецепт приготування міцної медовухи з м’ятою і лимоном відрізняється легкістю і при цьому відмінним смаком.
Цей спиртний напій в малих кількостях використовують як жарознижуючий засіб, а також при кашлі, болю в горлі та інших симптомах застуди і грипу.
Вам буде потрібно:
- 1 лимон;
- 200 гр. меду;
- 350 мл горілки;
- трохи м’яти.
Для цього рецепту потрібно взяти рідкий продукт бджільництва. Якщо у вас його немає, розтопіть зацукрований мед на водяній бані.
У скляній або керамічної ємності змішайте основні компоненти, а після додайте до них сік з одного лимону і м’яту.
Перелийте медовуху в пляшку і відправте настоюватися на тиждень в прохолодне місце.
Можна тримати напій і більше, від цього він тільки виграє.
Всього кілька хвилин, витрачених на приготування, і на вашому столі буде корисний і смачний напій, яким ви зможете вразити своїх гостей або використовувати в лікувальних цілях.
Міцна медовуха з хмелем
Міцна медовуха, каталізатором в якій виступає хміль, також готується нескладно.
Згідно старовинним рецептом, потрібно взяти мінімум інгредієнтів:
- 8 л води;
- 4 кг меду;
- 200 гр. хмелю.
Чисту воду закип’ятити, додайте мед. Щоб медовуха вийшла ароматною, вибирайте квітковий або інший сорт з приємним запахом квітів.
Коли мед розчиниться, дайте йому трохи покипіти, а тим часом займетеся підготовкою хмелю.
Його потрібно зв’язати в марлю, і всередину «мішечка» укладіть камінчик. Це необхідно для того, щоб хміль не спливав наверх.
Дайте суміші ще 20-30 хвилин покипіти. Коли суміш охолоне до теплого стану, перелийте її в ємність для бродіння, наприклад, бутлі.
Залиште медовуху бродити в теплому місці. Температура повітря повинна бути не менше 20 ° С.
Коли бродіння закінчиться, процідіть і розлийте по пляшках. Щоб напій був смачнішим, дайте йому 1-2 місяці настоятися.
Зробити медовуху не складе труднощів, та й продуктів для неї знадобиться небагато.
Вона поєднує в собі універсальні ліки від усіх хвороб і ароматний алкогольний напій.