Качка з медово-гірчичним соусом: кращі рецепти
Качка з медово-гірчичним соусом: рецепти для духовки, мультиварки.
До святкового застілля прийнято готувати що-небудь незвичайне, ситне і апетитне.
Але для оригінального страви зовсім необов’язково використовувати екзотичні інгредієнти і рідкісні спеції.
Порадуйте гостей смачною рум’яною качкою, запеченої в духовці з простими ароматними приправами.
Один з найцікавіших рецептів – качка з медово-гірчичним соусом.
Важко повірити, але мед і гірчиця дійсно прекрасно поєднуються.
Вони надають м’ясу птиці тонкий аромат і оригінальний смак, роблять його соковитим і ніжним.
Запекти качку таким способом досить просто, це блюдо не вимагає особливих кулінарних здібностей і добре вдається навіть недосвідченим господаркам.
Існує кілька варіантів приготування качки з гірчицею і медом. Розповімо про найпопулярніші з них.
Качка, запечена з гірчицею і медом
Це самий нескладний рецепт.
Інгредієнтів для нього буде потрібно небагато:
- середня качина тушка;
- по 2 столові ложки гірчиці і натурального меду;
- склянка води;
- трохи спецій, підібраних на ваш смак.
Процес приготування проходить таким чином:
- Пташину тушку ретельно миють і витирають насухо рушником.
- Потім птицю натирають перцем, іншими спеціями і сіллю.
- Ретельно перемішують гірчицю з медом, щоб вийшов однорідний соус.
- Отриманим гірчичним соусом обмазують качку з усіх боків, кладуть на деко і додають води.
- Запікають птицю в духовці близько години при температурі 200 градусів, час від часу поливаючи соусом, зібраним з дека.
Коли качка спечеться, її потрібно укласти на широке блюдо і обсипати свіжою зеленню.
Апетитна святкова страва готова!
Качка в маринаді з медом і гірчицею
М’ясо качки, запечене після маринування, стає ніжним і дуже приємним на смак.
Для приготування цієї вишуканої закуски будуть потрібні такі продукти:
- невелика качка;
- по 100 г соєвого соусу і сухого червоного вина;
- 1 ложка французької гірчиці;
- 1-1,5 ложки бджолиного меду;
- трохи свіжого соку грейпфрута;
- набір спецій на ваш розсуд.
Приготування відбувається в кілька етапів:
- Тушку качки готують: миють, висушують і ділять на 4 частини.
- Поміщають м’ясо в каструлю, заливають вином, мед і соєвий соус, кладуть спеції, додають сік грейпфрута, гірчицю, солять.
- Залишають качку в такому стані приблизно на півтори години, щоб добре її замаринувати.
- Мариновану птицю злегка обсмажують з кожного боку.
- Після качку кладуть на деко, заливають маринадом, і печуть протягом півтори години.
- Температура в духовці – 180 градусів.
Рецепт з яблуками
Запечена качка з яблуками і медом чудово підходить для сімейного різдвяного застілля.
У рецепті використовуються:
- невеликий птах;
- гірчиця з медом – по 2 ложки;
- 3-4 соковитих кислих яблучка;
- трохи куркуми;
- сіль перець.
Приготувати птицю за цим рецептом зовсім неважко.
У чисту суху тушку втирають сіль, перець і куркуму.
Нарізані яблука використовують як начинку, а зверху поливають птицю гірчично-медовою сумішшю.
Запікається качка з яблуками і медом приблизно годину-півтора в духовці.
Качка в мультиварці
Надзвичайно смачну птицю з ароматними приправами можна приготувати і в мультиварці.
Рецепт відрізняється особливою оригінальністю і тонким смаком.
Адже крім гірчиці з медом пікантність м’ясу додадуть імбир, айва та апельсин.
Отже, наводимо повний список компонентів страви:
- одна пташина тушка;
- апельсин, лимон, айва – по одному фрукту;
- 6 ложок соєвого соусу;
- 3 ложки натурального рідкого меду;
- ложка гірчиці;
- ложка імбиру;
- 3 ложки коньяку;
- перець і інші спеції.
А тепер переходимо до процесу приготування качки з апельсинами, лимоном і айвою:
- Спочатку готують оригінальний маринад – в невеликої ємності з’єднують коньяк, соєвий соус, гірчицю, мед, імбир, сіль, насипають спеції.
- Промиту і обсушену птицю обробляють маринадом.
- Залишають качку маринуватися в мультиварці в два цикли. (Якщо у вашої мультиварки немає режиму маринування, поставте м’ясо на кілька годин в холодильник).
- Айву і апельсин з лимоном ділять на шматочки і начиняють ними мариновану птицю.
- Готують качку в мультиварці в режимі випічки протягом 40 хвилин.
- Виливають з мультиварки жир, кладуть тушку на іншу сторону і печуть ще 40 хвилин.
Запечена за таким рецептом маринована качка з медом виходить дуже соковитою, володіє ненав’язливим смаком і ніжним ароматом з апельсиновим відтінком.
Читайте: М’ясо з гірчицею і медом (рецепти для запікання)
Кілька корисних порад
- Для того щоб тушкована, печена або смажена качка вийшла ніжною і соковитою, краще придбати тушку домашньої птиці. М’ясо дикої качки більш жорстке, і смачно його приготувати вдається далеко не кожному.
- Багатьом не подобається специфічний запах качиного жиру. Його легко нейтралізувати: під час випічки помістіть біля птиці 2-3 кислих зелених яблука.
- Приготувати качку можна і в рукаві. Зробити це дуже просто: оброблену соусами і спеціями тушку кладуть в рукав і розміщують на вкритому фольгою деку. Запікається в цьому випадку м’ясо близько півтори години при досить високій температурі духовки – до 220 градусів.
- Правильно розрахований час запікання дуже впливає на смак качки. Перевірити готовність м’яса можна, встромивши в тушку зубочистку. Якщо м’ясо проколюється легко, і на поверхню проступає прозорий сік, то блюдо повністю готове.