Чому бджоли не запечатують мед

Чому бджоли не запечатують медЧому бджоли не запечатують мед: причини.

Мед вважається повністю дозрілим, якщо стільники запечатані.

Він досить збагачений ферментами і готовий до вживання.

Але що робити, якщо бджоли його не запечатують?

У цій статті розглянемо можливі причини і розповімо Вам, що варто робити в конкретній ситуації.

  1. Можливі причини
  2. Що робити

Можливі причини

Своєчасно запечатаний мед гарантує високу якість. Коли цього не відбувається, можна говорити про декілька варіантів:

  • Він зацукровався, не придатний для харчування бджіл.
  • Бджоли зовсім або не до кінця запечатали стільники, найчастіше причина в тому, що мед падевий.

Зацукрований мед — не просто неякісний продукт, їм бджоли не зможуть харчуватися і вмиратимуть від голоду.

Він не буде поглинати з повітря необхідну кількість води, в результаті — спрага, пронос, загибель бджіл.

Виникає ряд питань, пов’язаних з причинами зацукровування.

Це можуть бути такі ситуації:

  • Погодні умови — зокрема, холод, сприяє цьому процесу;
  • Збір нектару з винограду, хрестоцвітних рослин;
  • Мед, відданий знову бджолам після медогонки.

Будь-які причини, що ведуть до того, що стільники не вчасно запечатані, провокують неприємні наслідки.

З настанням зими такий мед почне посилено поглинати воду з повітря, в результаті він стане занадто рідким і почне текти.

не запечатаний мед

Не запечатаний мед

Що відбувається далі? Починається процес бродіння і закисання. Бджоли забруднені, настане розлад органів травлення і з більшим ступенем імовірності можна говорити про пронос і інші сумні наслідки.

Інша ситуація — в гнізда сімей потрапляє падевий мед, який представляє небезпеку для бджіл під час зимівлі.

Причиною може бути збір в районах поруч з лісом, в яких особливо багато паді.

Тому важливо контролювати те, з яких рослин бджоли здійснюють принос.

Відрізнити падевий мед від квіткового досить просто. По-перше, бджоли його не запечатують, по-друге, він визначається за кольором — темному, частіше з зеленуватим відливом.

У нього є найчастіше неприємний присмак і немає того насиченого аромату. Правда, квітковий мед може бути з невеликою домішкою падевого, чого теж потрібно уникати.

Що робити

Ви визначилися, чому бджоли не запечатують мед, важливо з’ясувати першопричину і спробувати вирішити питання своєчасно.

У випадку з зацукрованним потрібно викачати поганий мед і дати бджолам цукрового сиропу.

Так ви попередите можливий пронос, а також інші небажані наслідки. Трохи складніша справа з медом падевим.

Незапечатаний медЗаготовлювати рамки потрібно в період головного медозбору, бджоли просто не стануть відволікатися, а будуть зайняті збором нектару з квітів.

Зберігаються вони до моменту складання гнізд для зимівлі, правда, їх може не вистачити для укомплектування, тоді використовуються рамки, що залишилися після зняття магазина.

Ось в них-то комахи і будуть заносити падевий мед.

Коли ви помітите, що в вулики надходить, видаліть з гнізд кормові рамки і дайте порожні стільники, розмістивши їх неподалік від розплоду.

При складанні на зимівлю ці рамки видаляються і замінюються на підготовлені стільники з якісним медом.

Для вірного визначення наявності паді є кілька способів. Особливий інтерес представляє крапельний метод, найбільш точно показує її зміст і ступінь небезпеки для стану бджіл.

Потрібно взяти пробірки зі скла, чисту воду, «реактив» — вапняну воду в одному випадку і винний спирт (96 градусів), як другий варіант.

  1. Перша реакція називається вапняною, готується з однієї частини меду і води, потім додають дві частини вапняної води. Отриману рідину підігрівають до моменту кипіння — якщо виявляться пластівці, падь присутня.
  2. Друга реакція — спиртова. Беруться мед з водою в співвідношенні 2: 1. Додається десять частин винного спирту, розчин збовтувати. При появі каламутності можна говорити про присутність паді в складі.

Читайте: Чистотіл для бджіл: лікування та обробка.

Представлений метод дозволяє отримувати більш достовірні відомості.

Якщо бджоляр забезпечить необхідні умови для збору і буде дотримуватися термінів, а також робити перевірку своєчасно, можна уникнути багатьох проблем.

Тільки доброякісний продукт бджоли будуть запечатувати, при цьому вони добре перенесуть зиму, а також зможуть підтримати необхідну життєдіяльність.

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Top