Чи може зіпсуватися мед?
Чи може мед зіпсуватися та чого?
Мед – смачний і лікувальний продукт.
Його часто використовують при приготуванні десертів і хмільних напоїв.
У багатьох виникають питання з приводу терміну придатності.
Чи може зіпсуватися мед?
Якщо перед вами натуральний нектар, який не розбавляли, то він може зберігатися практично вічно.
Практично необмежений термін придатності продукту обумовлений вмістом в ньому:
- перекису водню;
- глюкозооксидазу;
- глюконової кислоти.
Завдяки наявності в складі меду перекису водню у бджолиного нектару кисле середовище при рН, що дорівнює 3.
У такому середовищі не живуть бактерії і не заводиться цвіль.
Саме тому мед можна зберігати дуже довго.
Тому якщо ви думаєте, чи варто купувати велику кількість продукту, то відповідь однозначна: так.
Через кілька місяців зберігання мед цукрується, але це ніяк не впливає на його лікувальні властивості.
Майте на увазі, що необмежений термін придатності має тільки натуральний продукт.
Чому мед не псується?
Це пов’язано з ферментами, які виробляють залози бджіл. Завдяки цим ферментам практично всі бактерії в меді гибнуть.
Але іноді трапляється, що мед починає бродити. Такий продукт можна використовувати в їжу, але бродіння відбувається через наявність в нектарі дріжджів.
Згодом загравший нектар перетвориться в медовуху.
Чому мед заграв?
Це пов’язано з високим вмістом вологи в ньому. Швидше за все, в мед попала вода, крім того, продукт бажано зберігати в закритому посуді.
Мед сам по собі гігроскопічний і може поглинати воду з повітря.
Щоб цього не сталося, закривайте бутиль капроновою кришкою.
Натуральний продукт ніколи не псується. Це довели розкопки.
В ході роботи археологів в одній з гробниць разом з фараоном був виявлений продукт з бурштиновим кольором і солодким смаком.
Як показали дослідження, це мед, який пролежав у склепі кілька століть. При цьому його властивості і смак залишилися колишніми.
Якщо ви хочете, щоб покупний мед зберігався дуже довго, перевірте його якість шляхом нескладних експериментів.
Наявність в нектарі крохмалю, крейди і борошна скорочує термін його придатності.