Наливка з шипшини
Рецепт виготовлення наливки з шипшини.
Ягоди шипшини або дикої троянди, як її ще називають – справжня скарбниця вітаміну С, такого потрібного для нашого здоров’я і зміцнення імунітету.
Народна медицина з давніх часів звернула увагу на чудові властивості цих ягід.
Наливка з шипшини володіє не тільки чудовим смаком і ароматом, але також і цілющими властивостями.
Щоб зробити наливку в домашніх умовах з шипшини візьміть свіжі або сухі ягоди. Також підійдуть і заморожені плоди.
Але найкраща наливка виходить з підв’ялених або сушених ягід шипшини.
Процес приготування наливки з шипшини:
- Підготовлені ягоди уважно вимийте, дайте обсохнути, і, надріжте з одного боку, очистіть від сухих плодоніжок. Якщо використовуєте заморожені ягоди – то спочатку їх потрібно розморозити і обсушити, щоб прибрати зайву вологу.
- Для заливки використовуємо алкогольну основу. Це може бути хороша, якісна горілка або недорогий коньяк (тоді в наливці можна вловити ледь помітні дубові відтінки). Можна використовувати і домашній самогон, але в такому випадку, щоб сторонні запахи не перебивали натуральний аромат шипшини, його потрібно ретельно профільтрувати через харчове активоване вугілля або використовувати інші способи позбавлення від специфічного самогонного запаху.
- Тепер приступаємо безпосередньо до приготування наливки. Беремо ягоди шипшини, якщо свіжі або заморожені – 700 грам, якщо сушені або підв’ялені – 500 грам.
- Кладемо ягоди в чисту і суху банку, засипаємо цукром (400-500 грам) і кілька разів струшуємо. Щільно закриваємо банку капроновою кришкою білого кольору, і для виділення соку – залишаємо банку в темному місці при кімнатній температурі на півтора тижні, струшуючи вміст раз в три або чотири дні.
- Потім заливаємо в банку алкогольну основу (0,5 літра), ретельно перемішуємо і щільно закупорюють. Залишаємо на два тижні настоюватися. Приблизно раз в три дні енергійно струшуємо або перемішуємо.
- Після двох тижнів, фільтруємо нашу вже майже готову наливку через кілька шарів марлі і розливають в заздалегідь підготовлені пляшки, гарненько закупорюють.
- Для більш кращого і насиченого смаку зберігаємо наливку в холодильнику або будь-якому іншому прохолодному місці пару-трійку місяців. Така наливка може стояти до п’яти років без погіршення своїх смакових якостей.