Медовуха: рецепти без дріжджів
Рецепти медовухи без дріжджів для домашніх умов.
Медовуха легко готується вдома (рецепт без дріжджів використовували ще наші предки).
Вам знадобляться тільки натуральні інгредієнти, а приготований напій порадує вас приємним смаком і ароматом, а також корисними властивостями і сприятливим впливом на організм.
Переконайтеся особисто, що зробити вдома слабоалкогольний напій з меду не складе труднощів.
Особливості приготування медовухи без дріжджів
У Древній Русі жоден бенкет або торжество не обходилося без медовухи.
Цінували хмільний напій наші предки за його прекрасний смак і дивовижну користь.
Від цього алкогольного напою ніколи не хмеліла голова і не було похмілля, зате медовуха покращувала апетит і піднімала настрій.
В ті часи використовували рецепт медовухи без дріжджів, оскільки їх тоді ще просто не було.
Відсутність дріжджів ніяк не впливало на смакові якості, а замінювали їх різними ягодами і фруктами, соками.
Старовинні рецепти до сьогоднішнього дня не збереглися, але і зараз готують хмільний напій з меду без дріжджів.
До особливостей приготування цього напою можна віднести наступне:
Мед обов’язково повинен бути натуральним. Підійде як рідкий, так і зацукрованний продукт.
У напій можна додавати різні спеції (корицю, кардамон і так далі) в залежності від смакових уподобань.
Медовуху необхідно тривалий час (кілька місяців) вистоювати в темному і прохолодному місці.
Через те що напій потрібно вистоювати, його часто називають ставленною медовухою.
Після процесу бродіння рідину необхідно процідити, відокремивши сміття і осад.
Для готування використовуйте тільки посуд який не окислюється: зі скла, емальований, дерев’янний і так далі.
І хоча процес готування хмільного напою досить тривалий, багатьох трудовитрат і часу від вас не буде потрібно.
Головний секрет криється в тривалому настоюванні – чим довше напій стоїть, тим смачніше він буде.
Міцність ставленої медовухи коливається від 5% до 10%, тому п’є її із задоволенням і чоловіча, та і жіноча стать.
Медовуха з вишнями
В процесі нагрівання і кип’ятіння мед втрачає свої корисні властивості, тому краще цей процес виключити з приготування алкогольного напою.
Якщо ви хочете випробувати медовуху без дріжджів і кип’ятіння, наступний рецепт вам може стати в нагоді.
Підготуйте такі компоненти:
- 1 літр води;
- 4 кг очищених вишень;
- 2 кг меду.
Вишні потрібно попередньо підготувати – промити і видалити кісточки. Мед розведіть у воді.
Можна взяти відфільтровану воду або попередньо її закип’ятити, але розводити продукт бджільництва варто в холодній або теплій воді.
Змішайте воду з солодким ласощами з підготовленими ягодами в підходящої посуді і залиште поруч з джерелом тепла на 2 доби, накривши марлею.
Перед тим, як процідити напій, переконайтеся, що процес бродіння завершений.
Процідивши, відправте медовуху в льох або інше відповідне місце на 2-4 місяці настоюватися.
При бажанні вишні можна замінити будь-якими іншими ягодами: смородиною, малиною, ожиною і так далі.
Медовуха з родзинками
І хоча приготування медовухи з родзинками відрізняється простотою, на смакових якостях напою цей ніяк не відбивається.
У літрі теплої води розведіть 50 грам меду (можна взяти кристалізований). Таку ж кількость родзинок промийте водою і додайте до решти інгредієнтів.
Кілька днів витримуйте змішані інгредієнти в теплі, а після того, як вони перебродять, відправте в холодне місце для настоювання, але спочатку процідіть.
Медовуха з пергою
Рецепт приготування медовухи в домашніх умовах з пергою не менше популярний, ніж попередній.
Квітковий пилок або перга виступає каталізатором і прискорює процес бродіння, але головна перевага цього рецепта в тому, що хмільний напій можна готувати в будь-який час року, адже для нього не потрібні сезонні ягоди і фрукти.
Перед початком приготування підготуйте наступні інгредієнти:
- 2 л води;
- 200 гр. меду;
- 100 гр. квіткового пилку;
- 2 лимона;
- 100 гр. родзинок;
- кориця – до смаку.
У воді (бажано теплою) розведіть солодкий продукт бджільництва. З лимонів вичавити сік, а родзинки промийте.
Додайте до солодкої води родзинки, пергу, лимонний сік і за бажанням ароматну спецію.
Змішавши, відправте в тепле місце бродити. Пізніше вміст посуду процідіть і вилийте в бутлі.
Надішліть в темне місце, де холодно, на 2-3 місяці, можна більше.
Медовуха без дріжджів відрізняється лікувальними властивостями, так як до складу входять тільки натуральні продукти, багата вітамінами і мінералами.
Медовуха з хмелем
Цей рецепт ароматного спиртного напою йде корінням в стародавні часи, хоча вже і змінений на сучасний лад.
Візьміть такі компоненти:
- близько 2 літрів води;
- 400 гр. солодкого продукту бджільництва;
- столову ложку шишок хмелю;
- столову ложку (можна менше) кардамону.
Воду закип’ятити, додайте хміль. Дайте пару хвилин покипіти. Коли рідина трохи охолоне, додайте мед.
Деякі кип’ятять продукт бджільництва разом з хмелем, але висока температура знищить всі корисні речовини (вітаміни, мінерали, амінокислоти, фітонциди і так далі).
Коли суміш повністю охолоне, додайте спеції. Перемішайте і поставте в теплі бродити.
Далі процідіть і настоюйте протягом декількох місяців в прохолодному і темному місці.
Медовуха на яблучному соку
Неважко приготувати медовуху і на яблучному соку без дріжджів. Для цього необхідно в 2 літрах теплої води розвести літр (не кілограми) меду.
Підійде будь-який сорт меду, головне, щоб він був натуральним.
У приготовлену суміш додайте 1,5 літра яблучного соку. Щоб суміш добре бродила, для приготування беріть свіжовичавлений сік з яблук, щоб в ньому були бактерії.
При бажанні можна додати корицю або інші спеції за смаком.
Подальші дії не відрізняються від інших запропонованих варіантів: бродіння в теплі – проціджування – настоювання в погребі протягом декількох місяців.
Зробити медовуху в домашніх умовах зовсім нескладно, а рецепт без дріжджів дозволяє зробити смачний і ароматний напій, що приносить користь організму.
Таке частування можна подати на святковий стіл з будь-якого приводу, та й раптово заскочили гості зможуть насолодитися неймовірним смаком цього хмільного напою.