Медовий квас: рецепти приготування в домашніх умовах.
Квас з меду – прохолодний напій, відомий з глибокої давнини.
Без нього не жила жодна сім’я.
Він оригінальний і неповторний за смаком, амінокислотним складом і доброчинній дії на організм.
Квас – джерело цінних вітамінів. Він втамовує спрагу і освіжає, знімає втому, додає сили, бадьорить і піднімає настрій душі.
Хороший домашній медовий квас піниться і б’є в ніс.
Медові кваси цілющі, благотворно впливають на шлунково-кишкову мікрофлору, серцеву систему, допомагають при застудах, мають бактерицидні властивості.
До речі, не випадково в минулому варили кваси в лікарнях і госпіталях. Вони сприяли одужанню.
Способи приготування медових квасів різноманітні і прості, хоча й не без тонкощів.
Вони можуть задовольнити будь-який смак. В основі їх продукти самі повсякденні і підручні – мед, борошно, житній та пшеничний хліб, чорні сухарі, ягоди і фрукти, ароматні трави.
Житній хліб розрізати на шматки, висушити, скласти в діжку, обдати окропом, посуд накрити полотном, щоб сухарі настоялися. Коли вода охолоне, її процідити, не вичавлюючи хлібну масу.
Потім додати мед, добре розмішати, інакше він осяде на дно, внести дріжджі, розбавленні з пшеничним борошном, добре вимісити і поставити на 12 годин в тепле приміщення для бродіння.
Потім квас перелити в пляшки, попередньо поклавши в кожну по 1-2 родзинки. Пляшки ретельно закупорити і зберігати в погребі.
Мед, нарізані тоненькими кружальцями лимони, родзинки залити теплою кип’яченою водою, в якій вже попередньо розмішені борошно і дріжджі, і поставити в тепле місце.
Через добу в діжку підлити 1-1,5 л холодної кип’яченої води. Коли родзинки і лимони спливуть, рідину процідити крізь густе сито і розлити, поклавши в пляшки по 2-3 родзинки.
Посуд добре закупорити і зберігати в холодному місці.
Через 2-3 дні квас підійде, поспіє остаточно.
У мед покласти лимони, нарізані тонкими кружальцями, родзинки і залити 2 літрами холодної кип’яченої води, в якій розмішені борошно і дріжджі.
Через добу підлити в бочонок 1 л кип’яченої води. Коли родзинки і лимони спливуть на поверхню води, рідину процідити крізь сито.
Читайте також: Наливка з вишень – кращі рецепти.
Розлити квас по пляшках, закупорити, покласти в пляшку по 2-3 родзинки і зберігати в лежачому положенні в холодному місці.
Через два-три дні квас готовий до вживання.
Нарізані з шкіркою дрібними скибочками лимони (зерна видаляють, від них квас гірчить), родзинки і мед залити 5 склянками окропу, щільно закрити кришкою і залишити в теплі на добу.
На другий день внести дріжджі, змішавши їх зі столовою ложкою борошна і залишилася кип’яченою водою.
Накрити кадочку і залишити бродити. Квас вважається готовим, коли лимони з родзинками спливуть на поверхню.
Тоді його розлити в товсті пляшки і віднести на тиждень в холодний погріб.
Сухарі, солод, прянощі, розведені в теплій воді дріжджі залити 30-37 склянками кип’яченої води, розмішати, накрити серветкою і поставити в тепле місце.
Через 3 дні мед, подрібнену цедру з лимонів і сік з них з’єднати, добре розмішати і дати відстоятися.
Потім обережно процідити через сито в квас. Частину, що залишилася густу масу розбавити 12-15 склянками крутого окропу, внести харчову соду і залишити на 2 доби.
Процідивши, рідину влити в квас і ще раз всю суміш відфільтрувати через полотняну серветку.
Після відстою розлити квас в пляшки для шампанського, поклавши в кожну по 1-2 родзинки.
Пляшки закупорити, обв’язати дротом і на 1,5 доби залишити в теплому місці. Тільки потім винести па холод.
Ченці вживали квас через 2,5 місяці.
Хліб розрізати на дрібні шматочки, покласти в один ряд на бляшаному аркуші і поставити в духовку.
Коли хліб зарум’яниться, його вийняти, остудити, перекласти в каструлю, додати мед, журавлину, цукор, накрити серветкою і віднести в тепле місце.
В емальовану чашку покласти солод, борошно, дріжджі, розведені в 2,5 склянки теплої кип’яченої води, фіалковий корінь, добре все розмішати і поставити на 3-4 години в тепле місце.
Через цей час, в масу влити 3 л кип’яченої води і перенести в тепло тепер на 3 доби.
Читайте також: Наливка з аличі – кращі рецепти.
Потім змішати вміст каструлі (сухарі) з дріжджовою масою, влити сюди ще 2,5 л кип’яченої води, додати соду, все розмішати, поставити на вогонь, закип’ятити.
Коли рідина відстоїться, її обережно процідити крізь густе полотняні полотно і розлити в пляшки, закупорити на совість.
Пляшках треба побути ще тиждень в погребі, в льодовику до того, як настане час спробувати молодий квас.
Стиглі ягоди ретельно помити, перебрати, розім’яти і залити 10 л води, довести до кипіння, трохи проварити, щоб зберегти колір майбутнього напою, і процідити.
У журавлинні вичавки налити 5 л води.
Обидва настою процідити окремо, змішати, покласти мед і ще раз прокип’ятити.
Коли медово-журавлинний розчин охолоне, покласти трохи родзинок і дати вистоятися кілька годин.
Потім внести дріжджі з борошном, розведені холодною відвареною водою. Квас повинен вибродити в теплі.
Читайте також: Малинова настоянка – простий рецепт.
Коли спливуть родзинки і на поверхні здасться біла піна, квас процідити, розлити по пляшках і на кілька днів винести на лід.
Журавлинний квас – смачний поживний напій, багатий органічними кислотами, вітаміном С, відмінно втамовує спрагу, має лікувальну дію – знижує у людини жар, підвищує захисні властивості організму.
Журавлину перебрати, промити і протерти дерев’яним товкачем через друшляк. Вичавки з водою прокип’ятити 15-20 хвилин.
Охолоджений відвар процідити, добре віджати, додати мед і знову прокип’ятити.
Протертий сирий сік процідити через полотно і з’єднати з охолодженим медовим розчином.
При температурі парного молока сюди додати дріжджі і розмішати їх. Через добу квас розлити в пляшки, міцно закупорити.
Через 3 дні напій готовий до вживання.
Сухарі залити холодною кип’яченою водою і розвести в ній 400 г підігрітого меду.
Потім в іншій каструлі м’яту і 2 склянки води кип’ятити, поки м’ята зовсім не розвариться.
Процідивши настій з сухарів через тканину, в нього покласти соду і дріжджі, розведені в половині склянки води, добре розмішати і поставити велику емальовану каструлю
А решту хлібну гущу розвести 2 л кип’яченої води, додати в неї 200 г меду, закип’ятити і після відстою процідити в раніше злитий квас.
Тепер його весь кип’ятити, весь час знімаючи піну, і знову процідити. І тільки після охолодження внести м’ятно-дріжджову закваску.
Після бродіння квас розлити по пляшках, міцно закупорити і винести в льодовик.
Хліб розрізати на дрібні шматочки і добре висушити.
Покласти в каструлю і влити 2,5 л крутого окропу, всипати борошно, внести всі інші компоненти.
Яблука повинні бути дрібно порізані.
Перемішану масу поставити дня на три в тепле місце. У неї кожен день потрібно вливати по 2 склянки кип’яченої води. Відцідивши ситом, рідину винести на холод.
Читайте також: Настоянка з груш – простий рецепт.
Густу ж масу заварити 5 склянками крутого окропу і тримати на печі, щоб потім процідити і долити в квас.
Розлитий по пляшках квас повинен пробути на льодовику 10-12 днів, і тоді його можна пити.
Добре висушені підсмажені рум’яні сухарі скласти в кадочку, додати м’яту і ошпарити окропом.
Кадочку щільно закрити, укутати, щоб тут довше протрималося тепло.
Через добу рідину пропустити через дрібне сито, розвести в ній мед і внести дріжджів і пшеничного борошна, обов’язково коли квас ще теплий.
За 5 годин в теплі він заграє. Потім його процідити через полотно і розлити в пляшки, поклавши туди по кілька родзинок.
Визрівати йому на холоді не менш 5 днів.
Розведений у воді мед кип’ятити, знімаючи піну. Після того як медовий розчин охолоне, в нього покласти дрібно порізаний з шкіркою лимон і всю порцію родзинок.
При бажанні можна додати песколько кірок житнього хліба. Після 2-3 днів бродіння квас процідити і розлити в пляшки, закупорити і віднести в холодний погріб.
Через 2 тижні це приємний освіжаючий напій.
Тонкі скибки хліба висушити і злегка обсмажити. Сухарі, залиті окропом, настоювати 1 годину.
Коли вода забарвиться в коричневий колір, її пропустити через кілька шарів марлі, дати охолонути до 30 градусів і тоді додати дріжджі і приблизно 300 г меду.
При кімнатній температурі квасити 1 добу. Перед розливом розмішати решті мед.
Читайте ще: Сливова настоянка – кращі рецепти.
Якщо квасити довше та весь мед додати відразу, квас вийде більш хмільний і в ньому мало буде відчуватися смак меду.
Для цього рецепта замість відвару хліба придатний розбавлений екстракт квасу.
Мед, родзинки і лимони, нарізані тонкими кружечками, залити 8 л теплої кип’яченої води, в якій розмішені борошно і дріжджі.
Через 1 добу в теплу суміш підлити 1 л кип’яченої води. Коли лимони з родзинками спливуть, квас перелити через сито і наповнити пляшки, поклавши в кожну 2-3 родзинки.
Зберігати квас не тільки щільно закупорених і в холодному місці, але і в лежачому положенні.
Дня через 2-3 він готовий до вживання.
Скибочки житнього хліба покласти на сковороду і просушити в печі або духовці.
Потім ці сухарі покласти в дубовий бочонок, залити окропом, закрити.
Коли настій охолоне, до кімнатної температури, в нього додати хміль, зварений і охолоджений в окремому посуді, і мед,
Для смаку можна покласти родзинки. Через добу настій процідити через тонке сито або через марлю, складену в декілька шарів, винести на холод.
Квас буде з приємним кисло-солодким смаком.
В емальованому посуді (алюмінієва окислюється) залиті окропом сухарі настоювати під кришкою 3-4 години.
Сухарне сусло процідити, внести розведені дріжджі, мед, тертий хрін.
Все ретельно розмішати, накрити серветкою і в теплі дати перебродити 10-12 годин.
Після появи піни квас вдруге процідити і розлити по пляшках, поклавши в кожну трохи родзинок.
Пляшки щільно закупорити, витримати 2-3 години при кімнатній температурі і поставити в холодне місце.
Дня через три квас, готовий.
Екстракт квасу, що випускається промисловістю, розвести в теплій кип’яченій воді, додати хрін, натертий на дрібній тертці або пропущений через м’ясорубку, дріжджі.
Як тільки квас, поставлений для бродіння в тепле місце, почне пінитися, його процідити, додати мед, перемішати, розлити в пляшки, в які покласти по 2 родзинки, винести в льох або прибрати в холодильник для охолодження.
В емальовану каструлю налити воду і опустити в неї марлевий вузлик з прянощами.
Кількість прянощів і їх співвідношення визначають за смаком, проте їх аромат не повинен надто виділятися і заглушати смак меду.
Воду з прянощами кип’ятити на малому вогні 1-3 хвилини, потім прянощі видалити. Вилити сік в каструлю і охолодити склад до 40 градусів.
Читайте також: Наливка з малини – кращі рецепти.
Тепер в остигнула суміш покласти мед і трохи лимонної кислоти, розмішати, охолодити до 25 градусів, додати дріжджі і родзинки.
На наступний день при появі ознак бродіння молоде сусло профільтрувати і перелити в пляшки, в які опустити по 2-3 родзинки.
Квас винести в холодне приміщення.
В емальованому баку сухарі залити гарячою водою (50-70 градусів).
Коли сусло охолоне до 25-30 градусів, його злити через потрійний шар марлі, внести розведені дріжджі і залишити в теплому місці на 10-12 годин.
Зброджений квас розлити по пляшках, добре закупорити. Пляшки з квасом укласти боком в холодному місці.
Через добу він готовий.
Овес розмолоти, непросіяну борошно залити окропом і поставити в гарячу піч на ніч.
Після томління процідити через сито або марлю, розбавити теплою кип’яченою водою, додати мед і заправити дріжджами.
Зброджувати в теплі близько доби, потім винести на холод. Вівсяний квас живильний, корисний, багатий біологічно активними речовинами.
Стовчене плоди залити окропом і настоювати 12 годин.
Після проціджування додати мед і дріжджі, залишити в теплі на 4-5 годин для бродіння, розлити в пляшки і винести на холод.
Через 8-10 днів квас можна пити.
Стиглі ягоди потовкти, залити водою і закип’ятити. Після охолодження і проціджування у відвар додати мед і дріжджі.
Після 10-12-годинного бродіння розлити в пляшки і тримати на холоді. Цей квас вважають дуже корисним при гіпертонічній хворобі.
Зрілу вимиту вишню в емальованій каструлі залити водою і недовго кип’ятити.
Гарячий вишневий відвар через марлю в 2-3 шари злити, що залишилися ягоди віджати під пресом, сік змішати з відваром і медом.
В охолоджене до температури парного молока солодке сусло внести розведені дріжджі.
Дня через два, коли квас заграє, його перелити в пляшки через лійку з марлею, закупорити і перенести в льох для доброджування і витримки.
Через кілька днів квас готовий до вживання.
Лимони нарізати кружечками, видалити зерна (від них в квасі гіркота), змішати з родзинками і медом, скласти в бочонок і залити окропом.
Коли суміш охолоне, додати розведені, заправлені борошном дріжджі. На другий день можна ще додати пляшок 5 холодної кип’яченої води.
Коли родзинки, і лимони спливуть, їх вийняти шумівкою. Квас розлити по пляшках, міцно закупорити і тримати в холодному місці.
Плоди після знімання витримати добу при кімнатній температурі, щоб вони стали м’якшими.
Потім їх подрібнити, залити водою і кип’ятити 40 хвилин.
У проціджений теплий відвар внести дріжджі і мед і залишити для дозрівання на 10-12 годин.
Квас розлити в пляшки і зберігати на холоді.
Мезгу обліпихи, яка залишається після віджимання соку з ягід, залити водою і кип’ятити 10-15 хвилин.
Коли відвар охолоне до температури парного молока, його процідити, додати мед і дріжджі.
Ферментувати 8-12 годин.Розлити в пляшки і винести в темне холодне приміщення.
Мед розвести у воді і кип’ятити, знімаючи піну. Коли сита охолоне до температури парного молока, додати соки і дріжджі.
Після ферментації і освітлення квас процідити в пляшки і зберігати в погребі протягом місяця до повного дозрівання.
Всі компоненти, крім дріжджів, змішати, проварити, охолодити і заквасити.
Дати перебродити, потім розлити в пляшки.
До меду додати родзинки, борошно, воду, дріжджі. Бочонок з сумішшю закупорити.
Бродіння зазвичай закінчується за 5-6 днів.
У 5-ти літрах води розім’яти журавлину, суміш закип’ятити, не даючи їй довго кипіти, потім до журавлині додати ще 3 літри води, процідити, щоб не зіпсувати кольору.
Обидва морсу з’єднати разом, покласти в них мед і прокип’ятити.
Читайте також: Як вдома зробити самогон.
У остиглий морс покласти родзинки і дати постояти йому кілька годин.
Розвести холодною кип’яченою водою пивні дріжджі з борошном і влити їх в морс.
Дати йому заграти, а коли зверху з’явиться біла піна і родзинки спливе наверх, квас слід процідити, розлити по пляшках і винести на лід на кілька днів.
У воду додати мед, дрібно нарізаний імбир і нарізаний скибочками лимон. Суміш закип’ятити і остудити.
Потім в неї додати дріжджі, розмішати, накрити серветкою і поставити бродити в теплому місці.
Коли скибочки лимона спливуть наверх, квас розлити по пляшках, засмолити їх і поставити на зберігання.
Житні сухарі залити окропом і поставити на добу в тепле місце.
На другу добу сухарну воду злити в інший посуд і додати в неї мед, приготовлену заздалегідь опару.
Все добре перемішати і покрити полотном. Коли дріжджі спливуть наверх, їх зняти, а квас розлити в пляшки і закупорити їх.
У скляну посудину (бажано 20-літровий бутель) засипати вишні, додати мед, залити теплою кип’яченою водою. Все це змішати.
Бутель закрити ватним корком. Після закінчення бурхливого бродіння (приблизно через 2 тижні) сусло зцідити і розлити в пляшки, які в закупореному вигляді перенести в прохолодне приміщення (12-14 ° С) для доброджування на 10-12 днів.
У кип’ячену воду спочатку влити мед, потім яблучний сік і додати в сусло лимонну кислоту.
Отриману суміш охолодити до температури 25-27 ° С, після цього опустити в неї пекарські дріжджі, попередньо розведені у воді, і родзинки.
Читайте також: Яблучна настоянка – кращі рецепти.
Через день заграло сусло процідити і розлити в пляшки, в які покласти по 1-2 родзинки.
Пляшки закупорити пробками, розпареними в гарячій воді, і поставити на дображування в прохолодне приміщення.
Мед розвести в 15 л гарячої води і варити 2-4 год до посветления. Хміль відварити в 0,5 л води.
Сусло і відвар хмелю змішати за 20 хв до закінчення варіння. Злити в бочонок, остудити і поставити дріжджі.
Після головного бродіння сусло злити в бочонок і поставити в льох на 2 тижні до доброджування.
Після цього винести на льодовик для витримки. Коли настоїться, розлити в пляшки, закупорити і тримати на холоді до вживання.
Вихід – 15 л.
Всі перераховані інгредієнти розвести в 15 л води, добре розмішати і додати в сусло дріжджову опару.
Її готують так: хміль залити 2 л води і варити, поки вода наполовину не випариться.
Розчин охолодити, процідити, змішати з рідким тестом, приготованим з дріжджів, пшеничного борошна і пляшки медового сусла.
Читайте також: Медовуха – кращі рецепти.
Суміш накрити, поставити на 3-4 ч в тепле місце. Як тільки опара підніметься, її поставити в медове сусло.
Все розмішати, перелити в чистий бочонок і поставити в прохолодне місце.
Через 3-4 дні зцідити в інший бочонок, додати 100 г меду і залишити на 12 днів.
Готовий квас розлити в пляшки і зберігати до вживання в холодильнику.
Вихід – 15 л.
Очищений родзинки варити в 10 л води, поки він не розм’якне. Потім родзинки вийняти з води, розтерти, протерти через сито і змішати з водою, в якій розварюється родзинки.
Після цього додати мед і стільки кип’яченої води, щоб отримати обсяг сусла 18 л. Сусло кип’ятити на малому вогні, періодично помішуючи і знімаючи піну, що утворюється.
Як тільки піна перестане з’являтися, сусло охолодити до 20-25 ° С, ввести в нього для освітлення яєчні білки і дати йому відстоятися.
Освітлене сусло обережно злити з осаду в чистий бочонок (пляшки), додати в нього розведення дріжджів і дати йому відбродити.
Сброженное сусло відстояти, злити з дріжджового осаду і витримати в погребі 2-3 місяці для доброджування і дозрівання.
Читайте також: Як приготувати вино з родзинок – кращі рецепти.
Після цього розлити в пляшки, які зберігати на холоді міцно закупореній до вживання.
Вихід – 17 л.
Мед розмішати з водою в емальованій каструлі. Варити на слабкому вогні 2 години.
Марлевий мішечок з хмелем опустити в киплячий мед. Варити ще 1 годину, додавши 2 склянки води замість викіпевшей.
Зняти з вогню, процідити, поставити в тепле місце для бродіння. Бродіння відбувається, поки мед шипить.
У перебродивший мед додати 3 столові ложки міцного свежезаваренного чаю.
Процідити через потрійну марлю три рази. Налити в пляшки і поставити в льодовик.
Зробивши мед в травні-червні, до Нового року можна покуштувати хмільного медового напою.
Обработка земли – обязательный процесс для повышения ее плодородия, а также создания оптимальных условий для…
Для визначення індексу рефракції світла, використовуються спеціальні оптичні прилади – рефрактометри. Принцип їх роботи полягає…
С каждым годом онлайн-шоппинг становится все более популярным. Еще 5 лет назад люди в основном…
Современная бытовая техника способна существенно упростить быт каждого человека. Прожить месяц без телевизора или посудомойки…
Ожидание ребенка — период, когда необходимо особенно следить за своим питанием. При беременности важно употреблять…
Вина «Массандры» – одна из визитных карточек Крымского полуострова. Эта эксклюзивная коллекция славиться благодаря уникальным…