Наливка з малини: 4 кращі рецепти для домашніх умов.
Напевно, практично не існує людей, які були б байдужими до малини.
Ще б пак, адже важко уявити, з цих садових дарів можуть вийти смачніші варення і компоти, киселі і желе, пастила і щербет.
А як смачні домашні пироги з малиновою начинкою!
Крім перерахованих страв з малинових ягідок готують смачні вина, наливки і навіть самогон.
Одним з найбільш привабливих за смаком напоїв за рахунок запашного аромату і приємного кисло-солодкого терпкого смаку є малинова наливка, яка приготована в домашніх умовах.
Її можна зробити вдома, заливши ягоди міцним алкоголем або ж приготувати на кшталт лікерного вина, коли буде відбуватися зброджування ягідного соку з цукром.
Домашню малинову наливку можна пити як алкогольний напій, наприклад, з солодкими десертами, фруктами, випічкою.
А при бажанні можна запастися пляшкою-другий наливки, щоб використовувати її в лікувальних цілях.
Особливо актуальна така наливка в сезон застуд, в весняний і осінній періоди, коли організм потрібно підтримати натуральним вітамінним засобом.
У наливки з малини є вітаміни А, В1, В2, В9, С, РР.
Багатий напій залізом, кальцієм, натрієм, марганцем, кобальтом, фосфором, міддю.
У складі цілющої рідини присутні саліцилова кислота, ефірні масла, дубильні речовини.
Малинову наливку застосовують як лікувальний засіб при підвищеній температурі, авітамінозі, залізодефіциту.
Виводить токсини наливка при хворобах вірусної і бактерійної природи.
А ще це прекрасний (і смачний засіб) для підвищення рівня імунітету і зміцнення організму після перенесених недуг будь-якого характеру.
Малинову наливку для лікування п’ють в дуже помірних дозах – всього по 2 столових ложки до прийняття їжі тричі на добу.
При бажанні можна пити наливку в чистому вигляді або додавати в теплий чай (чорний або трав’яний), воду.
Але можна приготувати малинову наливку в якості смачного напою до святкового столу.
Вона з гідністю замінить будь-магазинне питво, особливо якщо були використані ягідки зі свого саду – стиглі, якісні, які виросли без шкідливих хімікатів.
Приготувати напій можна навіть в холодну пору, якщо замість свіжих плодів взяти заморожені.
Не має значення, яку малину використовувати – ранню, середнього дозрівання або пізню.
Розмір і колір ягід теж значення не має, правда, наливка з жовтих сортів (наприклад, Жовтий гігант, Беглянка, Златоглава) вийде світлою, часто менш ароматною (зазвичай яскравіший запах у червоних сортів).
Правда, цінують наливку з жовтоплідної малини алергіки (в таких сортах менше антоціанів – рослинних барвників).
Популярними сортами вважаються ті, які добре плодоносять, стійкі до хвороб, чиї ягідки володіють кисло-солодким або солодким смаком (наприклад, сорти Патриція, Червоні вітрила, Метеор, Віра, Міраж і ін.).
Збір ягід малини здійснюють з кінця червня (для ранніх сортів) по серпень-вересень.
Вранці, як тільки спаде роса, можна здійснювати збір ягід в невелику ємність з твердим дном.
Бажано, щоб обсяг ємності був не більше 2 літрів, інакше ягоди можуть бути пошкоджені.
У дощ малину краще не збирати, інакше вона розпадається, стає водянистою.
Крім того, якщо планується робити наливку за допомогою зброджування ягід з цукром, на її поверхні повинні бути дріжджі.
А після опадів вони будуть змиті, тому таке сусло або не заграє, або заграє слабо.
Якщо наливка буде з покупної малини, потрібно розглянути цілісність ягідок, їх колір.
Бажано розпитати продавця про місце збору ягід.
Гнилі, недозрілі або пошкоджені хворобами ягоди використовувати не варто.
До речі, підійде і лісова малина. Її аромат і смак часто ще сильніше, ніж у садової.
Правда, можливість вибратися в ліс не всім доступна.
Як тільки урожай малини буде зібраний, слід визначитися з рецептом, по якому буде готуватися наливка.
У деяких випадках ягоди миють, в інших – ні. Якщо за рецептом слід мити ягоди, їх перебирають, невеликим шаром насипають в друшляк і миють проточною прохолодною водою.
Всі випадково зірвані листочки і плодоніжки видаляють. Переробляють малину відразу, оскільки зберігається вона навіть в холоді зовсім недовго – пускає сік, стає зів’ялою.
У більшості випадків, коли малину заливають міцним спиртним (горілкою, коньяком, розведеним спиртом або чистим самогоном), для солодощі додають цукровий пісок.
Хоча можна зробити і несолодку настоянку, зробивши акцент на кислинки і приємний запаху напою.
До речі, і без того в смачну наливку з малини можна додати особливу «родзинку», всипати до ягід щіпку прянощів (кумина, кориця, гвоздики, кардамону, імбиру) або трохи листя свіжої м’яти.
Читайте також: Як зробити наливку з аличі
Якщо малиновий сезон відійшов, можна звернути увагу на заморожені плоди.
Ягоди з морозильної камери необхідно попередньо розморозити при кімнатній температурі.
Міцність малинової наливки по-швидкому залежить від кількості доданого спиртного.
Буває, хочеться порадувати себе і домашніх або друзів смачним напоєм, а часу для його приготування немає.
Тоді можна зробити наливку з малини по такому простому рецептом.
В 1955 году на рынке появились регуляторы роста растений, хотя вопросы об их составе, а…
Конструктивно черв'ячний мотор-редуктор NMRV є механізмом, який дозволяє змінювати швидкість обертання валів. Двигун-редуктор черв'ячний досить…
Будівельна індустрія постійно шукає способи підвищення ефективності проектів, скорочення витрат і зменшення впливу на навколишнє…
Употребление виски — бесценный опыт, который помогает погрузиться в мир премиальных алкогольных напитков. Бокал виски…
Полиэтилен – материал, который пользуется большим спросом благодаря своей прочности, универсальности и доступной стоимости. Он…
Соняшниĸовий ĸонцентрат Хайпро (concentrate Hipro) у тваринництві: забудьте все, що ви знали про кормові суміші…