Пряники з медом – прості рецепти
Пряники з медом – кращі рецепти приготування.
Складно пригадати ласощі з настільки ж багатою історією, як медові пряники.
Здається, що сам цей продукт – частинка нашої країни, проте “медовий хліб”, як його тоді називали, був завезений до нас варягами ще в 10 столітті.
В основі продукту, складаючи не менше половини від усього тіста, лежав натуральний мед; пізніше в нього почали додавати трави, коріння і прянощі, що і визначило нову назву ласощі – “пряник”.
Ними торгували на ярмарках, їх подавали до царського столу, а професія “Прянишников” переходила від батька до сина, так само, як і секрети приготування ласощів.
На сьогоднішній день існує маса цікавих рецептів таких пряників, і щоб реалізувати їх, досить купити мед.
Класичний рецепт пряника медового
Нам знадобиться:
- 2 ст. л. цукру;
- 1 яйце;
- 2 ч.л. розпушувача;
- спеції за смаком;
- 450 г борошна;
- 30 г вершкового масла;
- 200-250 г. меду.
Приготування:
Ставимо на невеликий вогонь каструлю або водяну баню. Додаємо туди мед, прянощі, цукор і масло, повільно нагріваємо кілька хвилин, помішуючи.
У борошно розбиваємо яйце, додаємо розпушувач, все перемішуємо і вливаємо теплу медову масу.
Накриваємо плівкою, ставимо в холод на пару годин, після замішуємо не липким тісто.
Залишилося розкачати його товщиною в пару см.,
Вирізати невеликі прянички і випікати при 180оС 10-15 хвилин.
Перед подачею полити цукровою глазур’ю.
Читайте: Рецепти страв з медом до новорічного столу.
Пряники з волоськими горіхами в мультиварці
Вони виходять дуже ніжними на смак і довго зберігаються.
Для цієї страви знадобиться:
- півтори склянки борошна;
- по ½ скл. цукру і подрібнених горіхів;
- яйце;
- 1 ст. л. меду;
- гашеного оцтом сода на кінчику ножа;
- 50 г вершкового масла.
Приготування:
Перемішуємо всі інгредієнти, крім горіхів і муки, ставимо на водяну баню.
Нам потрібно, щоб суміш підігріли і стала однорідною, але не закипіла.
Після того, як масу зняли з водяної бані, остуджують її, додаємо борошно, добре вимішуємо, всипаємо горіхи.
Потім формуючи прянички (можна просто мокрими руками), викладаємо в мультиварку і на 40 хвилин ставимо режим “Випічка”.
М’який вершковий смак і тане в роті текстура – ось що відрізняє пряники з медом на сметані.
Спробуйте використовувати цей незвичайний рецепт і не забудьте мед, це найголовніше.
Читайте: Рецепти млинців з медом на Масляну.
Медові пряники на сметані
- 1,5 ч.л. розпушувача;
- 200 г сметани будь-якої жирності;
- 2 яйця;
- 100 г. молока;
- 2 ст. л. меду;
- 100 г вершкового масла;
- 400 г борошна;
- дрібка солі.
Приготування:
Розтоплюємо масло з медом в мікрохвильовці або повільному вогні.
Додаємо яйця, збиваємо виделкою або міксером. Повільно вливаємо сметану, продовжуючи збивати.
Тепер прийшла черга борошна: її всипаємо в тісто разом з розпушувачем, вимішуємо тісто.
Воно повинно вийти трохи липким. Закриваємо його плівкою і відправляємо в холодильник на пару годин, потім викочуємо на присипаному борошном столі.
Вирізаємо невеликі прянички, викладаємо на деко. За допомогою пензлика змащуємо вироби молоком – це дозволить їм добре зарум’яниться.
Випікаємо 15-20 хвилин при 180оС. Готові медові пряники покриваємо цукровою глазур’ю або поливаємо шоколадом.