Спиртова настоянка шипшини
Настоянка шипшини на горілці або спирті: корисні властивості, застосування.
Спиртова настоянка шипшини використовується в медичних цілях для лікування і профілактики застуди, атеросклерозу та інших захворювань.
Зробити цілющий напій можна в домашніх умовах, причому для приготування можуть використовуватися не тільки плоди, а й листя, пелюстки квіток і інші частини рослини.
Корисні властивості
З шипшини готують відвар, настої і настоянки, але останнім частіше віддається перевага.
Оскільки при настоюванні на горілці шипшина не піддається термічній обробці, як при приготуванні відвару, вона зберігає більшу кількість аскорбінової кислоти.
У шипшині цей вітамін міститься в рекордних кількостях: наприклад, в сушених плодах близько 1200 мг аскорбінової кислоти.
Вітамін С виступає сильним антиоксидантом, він відповідає за процеси метаболізму в організмі, виводить токсини і шлаки, запускає процеси регенерації.
Недолік цього вітаміну призводить до передчасного старіння організму, атеросклерозу, «зносу» судин і їх захворювань.
Регулярне надходження аскорбінки в організм допомагає швидше впоратися з важкими захворюваннями і відновитися після операцій.
Спиртова настоянка шипшини містить і інші вітаміни, необхідні для організму людини:
- вітаміни групи В беруть участь в кровотворенні і благотворно впливають на роботу центральної нервової системи;
- каротиноїди в організмі перетворюються в вітамін А, який життєво необхідний для зору;
- вітамін Е сприяє збереженню вологи в шкірних покривах, стимулює вироблення еластину і колагену;
- вітамін Р позбавляє від крихкості капілярів; вітамін К підвищує згортання крові.
Корисні властивості настоянки шипшини на горілці обумовлені унікальним складом.
Крім вітамінів, колюча рослина з ніжними квітками містить чимало мінералів (фосфор, мідь, молібден, залізо, нікель), амінокислот, жирних кислот та інших корисних речовин.
Приготована з пелюсток шипшини або плодів настоянка надає таку дію на організм:
- зміцнює імунітет;
- допомагає протистояти вірусним захворюванням;
- знімає запалення;
- має ранозагоювальні властивості;
- покращує вироблення шлункового соку;
- відновлює роботу печінки, нирок та інших внутрішніх органів;
- зміцнює судини;
- покращує обмін речовин;
- нормалізує гормональний фон і так далі.
Список корисних властивостей цієї рослини ще довго можна продовжувати. З цієї причини до шипшини з повагою і пошаною ставилися ще в давні часи.
Зараз практично нічого не змінилося, і вона залишається дуже популярною в народній медицині.
Шкода і протипоказання
Користь і шкода настоянки шипшини нерівноцінні і їх важко порівнювати.
І хоча рослина має унікальні цілющі властивості, в деяких випадках спиртова настоянка з неї може більше принести шкоди, ніж користі.
Протипоказаннями для прийому служать:
- гіпертонія і серцеві захворювання;
- дитячий вік;
- вагітність;
- тромбофлебіт;
- захворювання крові;
- виразка і гастрит з підвищеною кислотністю;
- індивідуальна чутливість.
Засіб містить алкоголь, тому завжди призводить до підвищення артеріального тиску.
З цієї ж причини його не можна вживати майбутнім матерям і дітям. Так як шипшина підвищує згортання крові, його не варто вживати при тромбофлебіті і інших захворюваннях.
При індивідуальної чутливості може виникнути алергічна реакція, що буде супроводжуватися висипаннями або почервоніння.
Застосування
Настоянка шипшини на спирту широко використовується для лікування різних захворювань.
Показаннями для вживання засобу є:
- захворювання сечостатевої системи;
- порушення роботи печінки;
- камені і пісок у нирках і жовчному міхурі;
- застуда, ангіна, ларингіт, риніт;
- слабкий імунітет;
- анемія;
- атеросклероз;
- авітаміноз;
- кровотечі та інші хвороби.
Застосування засобу практикується і всередину, і зовнішньо для лікування шкірних захворювань, пролежнів, опіків, ран і тріщин на шкірі.
Для лікувальних цілей народні ліки вживати потрібно в обмежених кількостях.
Деякі люди готують настоянку для частування гостей на святах і застіллях, але при вживанні напою в великих кількостях спирт буде руйнувати аскорбінову кислоту та інші корисні речовини і більше приносити шкоди, ніж користі.
При зовнішньому застосуванні настойку додають в домашні мазі, використовують для компресів і просто змащують пошкоджені ділянки шкіри.
Використовується вона і в косметичних цілях для боротьби зі зморшками, випаданням волосся і іншими проблемами.
Рецепти приготування
Існує величезна кількість рецептів приготування настоянки з шипшини.
Основним компонентом можуть служити свіжі або сушені плоди, пелюстки, листя і так далі.
Нерідко додають і інші корисні інгредієнти, які підсилюють дію шипшини.
Класичний рецепт
Для лікувальних цілей часто використовується класичний рецепт настоянки шипшини на горілці.
Для цього необхідно 250 грам свіжих плодів помити і скласти в скляну ємність, наприклад, банку, і залити 0,5 л горілки.
При бажанні плоди можна пом’яти, але їх не можна подрібнювати в блендері, так як ворсинки неможливо буде відфільтрувати, а вони будуть сильно лоскотати горло при вживанні.
Настоювати суміш потрібно близько місяця. Не забувайте – сонячні промені здатні руйнувати багато вітамінів, тому вибирайте прохолодне і темне місце.
Перед вживанням слід добре процідити засіб. У проціджену рідину додайте 2 ст. ложки цукру і перемішайте до повного розчинення.
Вживати таку настоянку можна для зміцнення імунітету, при простудних захворюваннях, хворобах печінки і інших недугах.
Зимовий варіант
Зимова настоянка шипшини на горілці готується з сушених плодів. Їх можна заготовити з літа або придбати в будь-якій аптеці.
100 грам плодів залийте окропом і залиште на 5-10 хвилин, щоб ягоди набрякли. Після воду повністю злийте і залийте 500 мл горілки.
Алкогольний напій можна замінити спиртом, наполовину розведеним водою. Настоювати потрібно не менше 3 тижнів, дотримуючись температурного режиму і далеко від сонячного світла.
При бажанні в настоянку можна додати пару ложок цукру, але вміст банки або пляшки потрібно періодично збовтувати, щоб він повністю розчинився.
Застосування настоянки шипшини на горілці, приготовленої за цим рецептом, є кращою профілактикою атеросклерозу, застуд та анемії.
З пелюсток
У пелюстках колючих кущів також міститься величезна кількість корисних речовин, тому їх нерідко використовують для приготування домашніх ліків.
Настоянка з пелюсток готується дуже просто. Візьміть 2 столові ложки свіжих пелюсток і залийте 0,5 л горілки.
Ніколи не використовуйте пошкоджені або зіпсовані пелюстки. Горілку при бажанні можна замінити вином «Кагором».
Через 2 тижні настоянка готова. Використовувати її можна не тільки для внутрішнього прийому, а й зовнішнього лікування в якості основи для компресів.
З листя
Настоянка з листя шипшини може готуватися зі свіжої або сухої сировини. Якщо ви берете сушені листочки, тоді знадобиться 2 столові ложки.
Якщо ви віддаєте перевагу свіжій сировині, тоді кількість збільште в 1,5 рази, тобто до 3 ст. ложок.
Підготовлені листочки подрібніть або поріжте і залийте 500 мл горілки. Через три тижні ліки будуть готові.
Застосовувати лікарський засіб з листя колючого куща можна для профілактики і лікування захворювань печінки, шлунково-кишкового тракту, нирок, жовчного міхура і інших хвороб.
Настоянка шипшини на домашній горілці – універсальний і унікальний лікарський засіб, який кожен може приготувати в домашніх умовах.
Щоб вона приносила тільки користь вашому організму, не забувайте про протипоказання.