Мед
Мед: користь і шкода, застосування, як правильно їсти мед.
Мед – це солодка і тягуча рідина, подарунок від бджіл, вироблений природою.
Складно знайти натуральний продукт, який умістив би в собі стільки корисного.
Адже мед містить цілий джерело лікувальних речовин, і властивості у нього дуже позитивні.
Ще наші предки використовували цей продукт для лікування. Чим же корисний мед?
Перш за все, це прекрасний домашній адаптоген, який може тонізувати організм в стані ослаблення і підвищеної стомлюваності, а також зміцнити імунітет і інші життєво важливі функції.
Також це відмінний кулінарний засіб, багате джерело глюкози і фруктози, на основі якого готують багато страв і навіть алкоголь.
Хто був п’яний від медовухи, знає чудові смакові властивості цього напою.
Корисні властивості мед має настільки широкі, що знайшов застосування не тільки в народній або нетрадиційній медицині, але і в офіційній практиці.
Так, будь-який медовий препарат можна побачити в переліку засобів лікування хвороб дихальних шляхів, травного тракту, нервових захворювань тощо.
Багато людей потребують заспокоєнні на ніч, оскільки не можуть заснути. У такого продукту, як мед, це прекрасно виходить.
Прийміть чайну ложку перед сном разом з водою, молоком або чаєм, і здоровий сон забезпечений.
- Що містить мед
- Калорійність меду
- Який буває мед
- Різновиди меду
- Штучний мед
- Чим корисний мед
- Використання в косметології
- Мед і схуднення
- Застосування в кулінарії
- Застосування при вагітності
- Шкода меду і протипоказання до вживання
- Як вибрати якісний мед
- Загальні принципи вибору якісного товару
- Принципи зберігання натурального меду
Що містить мед
Натуральний мед містить досить багато корисних речовин, які в сукупності дають вельми позитивний ефект.
Ось лише деякі з них:
- вуглеводи;
- комплекс мікроелементів, схожий за складом на плазму крові (залізо, калій, кальцій, магній);
- вітаміни (група В, С, Е, К);
- ферменти (каталаза, амілаза, фосфатаза, діастаза).
Він дуже солодкий, за цим показником він краще цукру, тому його можна застосовувати для медової випічки в духовці або мікрохвильовій печі, для приготування різних десертів, напоїв тощо.
Калорійність меду
Мед з різних квіткових рослин світліший і менш калорійний, ніж мед з гречки і ріпаку.
Хороший мед має досить високу калорійність, тому може вживатися для зміцнення організму або, наприклад, спортсменами при необхідності особливого харчування.
Калорійність у даного продукту 320-360 ккал, з яких:
- 81,5 г – вуглеводи;
- 0,8 г – білки;
- 0 г – жири.
Інформація для діабетиків: глікемічний індекс продукту – 80-90, що трохи нижче, ніж у цукру (97-99), але це не означає, що медовий продукт не шкідливий для хворих на діабет.
Який буває мед
Існує кілька класифікацій меду, які вказані нижче.
- Перш за все, розрізняють мед монофлорний, який зібраний з одного виду рослин, і поліфлорний. У першому випадку назва продукту вказує на рослину (глодовий, чорничний, акацієвий, конопляний, з мануки), а в другому – на місце збору (лісовий, луговий, гірський). Також розрізняють мед, зібраний в різних місцевостях, адже в залежності від кліматичної зони і особливостей місцевої флори змінюється і смак меду.
- За способом отримання розрізняють відцентровий, викачаний за допомогою медогонки, і стільниковий мед, який більш корисний завдяки домішкам бджолиного воску і інших компонентів, які не потрапляють у велику трилітрову банку в процесі відкачування. Як правило, містить різні корисні речовини (молочко, перга, віск).
Різновиди меду: опис і застосування
Мед розрізняють в залежності від рослини, з якої бджоли зібрали нектар, або від того, в яких умовах це відбувалося.
Виділяють безліч видів меду:
- Акацієвий мед, який має один з кращих складів. Він практично не кристалізується і тривалий час зберігає рідку консистенцію, і не густіє. Застосовується для лікування гіпертонії, боротьби з мікробними захворюваннями, лікує зір, нерви.
- Мед з глоду – це продукт, яким можна лікувати серце, високий тиск, а також щитовидку. Властивості меду характерні: він трохи гірчить, має особливий запах і темний колір.
- Гірський популярний як стовідсотковий екопродукт. Також має гірчинку і сильний запах.
- Мед з іван-чаю відрізняється за кольором і смаку, застосовується виключно в лікувальних цілях.
- Польовий – відмінний засіб, який допомагає в лікуванні нервової системи (безсоння, головний біль), а також інфекційних захворювань.
- Буркуновий мед містить речовини, що дозволяють боротися з атеросклерозом, серцевими хворобами, захворюваннями печінки і нирок. Лікувальні у меду властивості досить високі, адже він дозволяє вилікувати вдома безліч хвороб. Смак меду ніжний, колір світлий, а аромат схожий на ваніль.
- Травневий мед – один з найкорисніших видів, який робиться бджолами з ранньоквітучих рослин. Має виражені антибактеріальні властивості, тому повинен бути в раціоні всіх, хто часто страждає від застуди та інших інфекцій.
- Липовий мед. Смак меду з липи вельми приємний, та й користі від нього чимало. Він показаний при більшості хвороб серця, є у нього і антибактеріальні властивості. Якщо продукт правильно вживати, він може для будь-якого принести колосальну користь при лікуванні медом на дому різних хвороб замість офіційних препаратів.
- Лісовий і луговий з трав, квітучих дерев мед властивості має такі ж, як і травневий.
- М’ятний – це мед, який має виражений запах м’яти, жовтий колір. Продукт містить багато аскорбінової кислоти.
- Конюшиновий – безбарвний і прозорий продукт. Запах у меду дуже слабкий. Збирати його можуть не всі бджоли, а тільки ті, у кого довгі хоботки, кавказькі бджоли, наприклад. Зате корисні властивості у меду з конюшини дуже виражені, якщо не неповторні. Він використовується для лікування жіночих захворювань, чого не скажеш про багатьох інших бджолиних продуктах.
- Малиновий – вельми рідкісний продукт, який бджоли добувають з малини. Він золотистого кольору як рідкий, так і твердий. Серед лікувальних властивостей малинового меду можна відзначити антибактеріальні, протизапальні, він може застосовуватися і для лікування репродуктивної системи.
- Гречаний мед. Гречка відрізняється високою медопродуктивністью, ось чому на ринку це найпопулярніший мед. Його можна дістати практично скрізь. Характеристика у продукту дуже позитивна. Він вживається для лікування анемії, різних авітамінозів, для зміцнення мембран клітин (надає дію на кшталт з соєвим лецітином), для лікування серця. Продукт має яскраво виражений терпкий смак і приємний аромат.
- Ріпаковий мед за властивостями не відрізняється від гірчичного і інших класичних, як крила один від одного. Рідко викликає алергію, містить багато глюкози, чому і швидко гусне. Рецепти на основі ріпакового меду в побуті знадобляться для лікування хвороб дихальних шляхів.
- Каштановий – темний продукт зі слабким запахом квітів каштана і гірким смаком. Корисні властивості меду полягають в лікуванні діабету, судинних хвороб, нирок, шлунково-кишкового тракту.
- Вересовий має досить специфічний колір і терпкий смак, що обумовлено наявністю солей і великою кількістю білка. На смакових якостях верескового меду це сильно відбилося – він входить в список низькопробних сортів. Але це єдина крапля дьогтю. Якщо її не брати до уваги, мед дуже корисний.
Існує також фруктовий, кленовий, волошковий, яблуневий, шавлієвий і інші бджолині продукти.
Для меду це цілком характерно – мати багато різних видів, адже рослин на планеті багато, і вони можуть утворювати великі зарості, де досить виставити пасіку, щоб зібрати монофлорний продукт.
Штучний мед
Як варити мед? Для цього треба лише взяти цукровий буряк, соки дині і кавуна, кукурудзу і провести їх кислотний гідроліз або випарити.
Вийде суміш із глюкози і фруктози, але не містить корисних ферментів. Її розбавляють натуральним продуктом і так його підробляють.
Недобросовісні продавці можуть зварити бджолиний продукт і самостійно.
Тому продукти бджільництва краще купувати у перевірених пасічників або просити сертифікат якості.
Завдяки цим заходам ймовірність купити підробку знизиться значно, хоча виключити її повністю не можна.
Чим корисний мед
У цього продукту бджільництва досить багато фітонцидів – природних антибіотиків, які мають бактерицидну дію.
Також він проявляє наступні властивості:
- протизапальну;
- регенеруючу;
- тонізуючу;
- нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту;
- нервової системи;
- імуностимулюючу;
- антисклеротичну.
Також він може піти на користь бажаючим перемогти алкоголізм. Достатньо лише випившому кожні 30 хвилин давати столову ложку меду, поки не з’явиться відраза до спирту.
Продукт також є прекрасним енергетиком, він корисний спортсменам, студентам і людям з інтенсивним навантаженням.
Мед можна вживати і зовнішньо, адже в цьому випадку він має антимікробну, бактерицидну дію, наприклад, лікує катаракту при місцевому застосуванні, очищає.
Так як він містить багато калорій, буде корисним для відновлення після операцій.
Використання в косметології
Процедури з медом сприяють омолодженню шкіри обличчя.
Продукти бджільництва і цукор з медом широко застосовуються в косметології, особливо в домашніх умовах.
Так, можна робити з ними маску:
- беруть 1 ст. ложку висушеної ромашки і заливають половиною склянки окропу;
- настоюють півгодини, після чого додають до суміші ст. ложку меду;
- отриманим препаратом змочують волосся і загортають на півгодини;
- після обробки голову промивають звичайною водою без використання шампуню.
Маску можна застосовувати для лікування сухих (2 рази на місяць) і жирного волосся (раз в тиждень).
Також можна просто втерти близько 10-15 г продукту в чисті і мокре волосся на півгодини, після чого все прибрати за допомогою води.
Лікує продукт і проблемну шкіру обличчя. Для цього його беруть в кількості однієї столової ложки, додають жовток яйця і столову ложку рослинної олії.
Все змішують і наносять на обличчя поступово, шарами. Маску прибирають з обличчя через 20 хвилин.
Процедура буде сприяти гарному настрою і омолодженню шкіри.
Вода з медом для схуднення
Користь меду з водою: бджолиний нектар – це настільки корисний вид їжі, що може використовуватися в дієтичних цілях для боротьби із зайвою вагою.
І це не дивлячись на високу калорійність речовини. Для цього за 15 хвилин до їжі випивають суміш з 1 ч. л. речовини і 0,5 склянки води, що притупить голод і дозволить з’їсти менше їжі.
Застосування меду в кулінарії
У кого немає таких речей, як ложка для меду або тара для меду з кераміки або дерева?
Це настільки популярний продукт, що хоч раз застосовувався усіма, хіба що крім тих, у кого алергія на мед.
Кекси, пряники, торти, креми, печиво, десерти – все це робиться з ним.
До складу безлічі кулінарних шедеврів входить мед, причому як десертів, так і перших страв.
Крім того, всім відома варена медовуха, яка робиться з меду ставленного.
Існує багато рецептів цього алкогольного продукту: з куркумою, не з наданими медом, а з іншими видами, з різною технологією, наприклад, десь прийнято не розчиняти в гарячій воді, а настоювати більш тривалий час при природній температурі тощо.
Застосування при вагітності
Багато хто вважає, що вагітним слід утримуватися від ряду нестандартних продуктів, але бджолині сюди явно не входять.
Якщо їх вживати з розумом, без надмірності, буде лише користь. Якщо ж трапиться передозування, дитина може народитися з вродженою алергією.
Коли вживання буде корисним:
- для поліпшення імунітету;
- для нормалізації кровообігу, в тому числі плода;
- для розслаблення маткових м’язів (запобігання викидня);
- для боротьби з різного роду запаленнями.
Також бджолиний продукт ефективно усуває наслідки токсикозу, бореться зі блювотою, якщо його є в невеликих кількостях щодня.
Зовнішньо він може застосовуватися для усунення розтяжок.
Тому на ранніх термінах його рекомендується приймати щодня як самостійно, так і в суміші з іншими корисними речовинами.
Але не слід самостійно приймати рішення про прийом, так як медові продукти не завжди безпечні.
Краще запитати у лікаря і дотримуватися рекомендовану дозу – не більш чайної ложки в день.
Шкода меду і протипоказання до вживання
Хоч це і дуже корисний продукт, іноді існують стану, при яких шкода меду очевидний.
Це алергія на продукт, особиста непереносимість, підвищена кислотність шлунка, а також дитячий вік до 3 років.
Мед не приносить користі при надмірному вживанні.
Шкода меду ще може дати про себе знати при застосуванні неякісного продукту, наприклад, якщо його нагріти, пити разом з гарячим чаєм.
Можливий діабет, хвороби шлунка, а також карієс.
В інших же випадках ця речовина буде тільки корисним і не принесе відчутної шкоди, тому основні маси населення можуть не переживати і застосовувати його регулярно.
Скільки меду можна їсти на добу? Рекомендована доза для дорослого – не більше 150 м
Краще з’їсти їх в 3-4 прийоми завчасно перед прийомом їжі. У дітей норма – не більше 50 г в день.
Як вибрати якісний мед
Бджолині продукти досить часто піддаються підробці. Але на щастя, існує досить багато способів, як перевірити, як багато натурального меду в банку.
Це і фотографії реального товару, і використання підручних засобів, і перевірка за зовнішніми ознаками, і навіть лабораторний контроль.
Натуральна речовина – це 100% нектар з квітів, який бджола принесла і переробила.
Також на ринку можна зустріти штучний (згадувався вище), цукровий (отриманий бджолами з цукрового сиропу) і розведений продукт, а також нагрітий (загусла речовина так перетворюють в рідку), хворий (коли бджоли хворіють і напхані препаратами), з різного роду добавками і екологічно брудний.
Загальні принципи вибору якісного товару у пасічника
Краще вибирати мед на ринку у знайомого пасічника, а не в магазинах, супермаркетах.
Щоб купити справжній натурпродукт, рекомендується дотримуватися кількох принципів:
- Знайти собі надійного постачальника, який гарантовано виробляє якісну і натуральну продукцію.
- Якщо потрібно змінити пасічника на нового, слід взяти меду в невеликій кількості, щоб перевірити продукцію. Адже на місці не все можна перевірити, а викидати великі гроші на вітер не найрозумніше рішення.
- Якщо якість меду дуже важливо, краще замовити професійний аналіз в лабораторії, щоб отримати гарантований результат.
Щоб перевірити продукт самостійно, рекомендується застосовувати такі підходи:
- Взяти невелику кількість рідкого меду на паличку і спостерігати, як він буде стікати. Якщо тягнеться безперервно і пружинить, значить, все добре, якщо ж капає, він розведений або підробка.
- Консистенція речовини повинна бути ніжною, негрубою, без всякого роду включень, воно легко розтирається пальцями і вбирається.
- У цьому продукті шматок хліба твердне.
- Якщо продукт в банку різниться за кольором, консистенцією або розмірами кристалів, він ненатуральний, адже мед не розшаровується.
- Також він повинен бути однорідним, без плям, однаковою мірою густоти.
- Щоб просто перевірити продукт, досить розбавити його в молоці – він не повинен згортатися.
- Запах у товару повинен бути приємним, запашним, не мати якихось сторонніх домішок.
- Справжній мед не дає реакції з йодом.
- Також не повинен випадати осад при розмішуванні з рівною кількістю води.
- Якщо перевернути банку, має спливати не більш одного повітряного міхура.
- Якщо справжній продукт розтерти по поверхні, хімічний олівець залишить звичайний слід без усіляких кольорових реакцій.
- Папір, змащений бджолиним нектаром, не горітиме, а лише плавитися.
- Чай при додаванні натурпродукта злегка потемніє, але осаду не буде.
- На поверхні рідкого меду не повинно спостерігатися ні піни, ні бульбашок, так як вони свідчать про бродінні.
- Також кристали нектару повинні бути зірчастої або голчастою форми і якомога менше за розмірами. Якщо вони великі, це можуть бути домішки цукру або інших компонентів.
- Ну і вага реального товару повинен становити не менше 1,4 кг без урахування скла.
У магазинах, як правило, продукт підігрівають, напихають його консервантами, та й взагалі під виглядом натурального можуть продавати щось штучне.
До того ж з огляду на продажу в запакованому стані неможливо перевірити його стан до придбання.
Принципи зберігання натурального меду
Як зберігати бджолині продукти, щоб вони максимально зберегли свою якість з часом?
Зробити це не так просто. Для цього потрібно виключити стандартне зберігання в холодильнику, також місце складування не повинно знаходитися під постійними сонячними променями, вологим, не повинно бути і занадто теплим.
Продукт краще зберігати не більше року при 5-10 градусах Цельсія і вологості не більше 65%.
Недотримання умов призведе до бродіння і інших небажаних процесів.
З посуду краще вибрати щось глиняне, скляне, а краще дерев’яне (з липи), але ні в якому разі не метал, так як він ще більше посприяє бродінню.
Гріти продукт не можна, адже всі корисні властивості пропадають, а ризик бродіння посилюється.
Максимальна рекомендована температура – 36 градусів.
Коли мед почав бродити, його підігрівають, переводячи в рідину, а також використовують в найкоротші терміни.
Також категорично не можна змішувати різні сорти, види меду, а також продукти різного часу збору.