Корисні властивості шипшини для дітей першого року життя
Шипшина для дітей до року: чи можна давати, рецепти.
Використання шипшини для дітей до року викликає палкі суперечки і безліч питань: коли можна починати давати відвари або чаї, як правильно приготувати, яка виправдана і безпечна доза?
Поява на світ малюка – завжди свято для батьків. І природно, так хочеться, щоб рідна крихітка була здорова і щаслива.
Але ж дитину не посадиш під скляний ковпак і не захистиш від усього на світі, що може принести йому дискомфорт. І найпершим фактором, що спонукає батьків шукати вирішення проблеми, є простудні захворювання.
Сучасна фармакологія дає можливість вибрати зміцнювальний засіб, яке розраховане на будь-який смак і гаманець.
Але багато хто замислюється про натуральність імуностимулятора. Шипшина відповідає всім запитам з приводу натуральності, багатого вітамінного і мінерального складу, користі для дитячого організму.
Але чи можна давати відвар шипшини грудничку? Давайте про все по порядку.
Що ж в ньому є?
Корисні компоненти є в усіх частинах шипшини: шкірці, м’якоті, кісточках. Його можна купити в аптеці, а можна самостійно зібрати на дачній ділянці або в лісі.
Але місце зростання куща має перебувати подалі від жвавих трас, шкідливих виробництв, звалищ і тому подібних об’єктів.
І так, що ж такого корисного для дитячого організму міститься в шипшині?
- Вітамін С – відомий компонент противірусних препаратів. А в плодах цього чагарнику він міститься в чистому вигляді. Допомагає швидше справлятися із застудою, уникати інтоксикації або максимально зменшувати її прояви. З метою профілактики давати відвар малюкові можна для зміцнення імунітету, особливо в сезон застуд.
- Цукор представлений глюкозою, яка бере участь в обмінних процесах організму, що росте і позитивно впливає на клітинний метаболізм.
- Вітамін А (або каротин) сприяє регуляції процесів травлення.
- Вітамін Е – антиоксидант, що міститься в шипшині у великих кількостях. Він допомагає виводити токсини, які утворюються не тільки внаслідок розпаду хвороботворних мікроорганізмів, але і потрапляють в організм із зовнішнього середовища. Робить позитивний вплив на формування репродуктивної системи малюка.
- Вітамін Р сприяє зміцненню судин, що особливо важливо для дітей, у яких спостерігаються часті носові кровотечі, пов’язані з підвищеною крихкістю капілярів.
- В кісточках шипшини міститься лінолева кислота, яка бере участь у всіх обмінних процесах і дуже важлива для зростаючого організму малюка.
Мікроелементи представлені міддю, залізом, калієм і іншими компонентами, але в менших кількостях.
Всі складові знаходяться в такому дивовижному стані, що дуже легко засвоюються дитячим організмом.
Вікові чинники
Питання – «Зі скількох місяців можна давати шипшину дитині і в якому вигляді?» – виникає у всіх батьків.
І, перш за всего.ю це відноситься до тих, чиї діти ще не досягли однорічного віку.
Висока біологічна активність, багатий склад і засвоюваність корисних речовин – це, безсумнівно, великий плюс. Але і мінус одночасно.
Для новонароджених такий вітамінний коктейль може викликати алергічну реакцію.
Адже їх травний тракт практично стерильний і не має достатньої кількості ферментів для розщеплення речовин, що потрапляють з їжею.
Дозволено давати будь-які напої з шипшини дітям з 6-місячного віку.
Так що питання, чи можна давати відвар шипшини місячній дитині, відпадає сам собою.
З піврічного віку можна починати додавати плоди шипшини в прикорм. Дають м’якоть не більше ніж однієї ягоди, змішуючи з уже знайомим пюре або кашею.
Необхідно ретельно простежити за реакцією малюка протягом дня
Якщо нічого тривожного не відбулося, то наступну порцію можна дати через день-два і протягом мінімум тижні дозування не збільшувати.
Використовувати відвар шипшини для грудничка рекомендується тільки через материнське молоко.
Тобто жінка акуратно вводить в свій раціон відвар з шипшини, починаючи з декількох ковтків.
І знову ж таки уважно стежити за станом малюка. Якщо виникає дискомфорт – скасовувати відразу ж.
Відвар, чай, настій – дозування напоїв
Перед тим як розглянути варіанти приготування напоїв з шипшини, важливо знати про можливі дозах для конкретного дитячого віку.
- Малюкові з шестимісячного віку давати не більше столової ложки в день (20 мл). Бажано робити це вранці, щоб протягом дня мати можливість спостерігати за реакцією.
- Якщо дитина відреагувала на вітамінний напій нормально (без алергічних реакцій або порушень стільця), можна продовжувати прийом шипшини. Збільшувати дозування до 50 мл допускається після року.
- Починаючи з двох і закінчуючи шістьма роками, ваше чадо може випивати по півсклянки напою в день.
- Для школярів виправданим буде вживання склянки напою в добу.
Читати ще: Як правильно заварити шипшину в термосі.
Вживання напоїв з шипшини – профілактична або лікувальна міра. Отже, потрібно дотримуватися певних правил.
Курс становить тиждень безперервного прийому, після якого слідує обов’язковий двотижневу перерву.
Інакше може спостерігатися надлишок вітамінів (таке теж буває) і вимивання кальцію за рахунок сечогінного ефекту
Найпростіші рецепти для дітей
Багатьох зацікавить, як правильно заварити шипшину, щоб зберегти всі корисні властивості.
Адже вітамін С при впливі високих температур має властивість частково руйнуватися.
Зверніть увагу, що кип’ятіння плодів більше 10 хв призводить до руйнування 25% корисних речовин.
Кожні наступні 5 хв знищують ще по 10%.
Приготування відвару
Для дітей достатньо взяти 3 ст.л. ягід, промити їх і залити літром окропу.
Поставити ємність на водяну баню і томити протягом 5-7 хв. Потім накрити кришкою і дати настоятися ще 25-30 хв.
Готуємо чай з шипшини для дітей
Для малюків потрібно взяти 3-4 плоди, промити і подрібнити їх. Залити склянкою окропу і дати настоятися протягом п’яти-семи хвилин.
Потім напій процідити і давати дитині. Для дітлахів постарше 2-3 подрібнені ягідки додають до чорного або зеленого чаю.
Заварюють звичним способом. Пити можна, додавши цукор або мед.
Але мед додається в напій з температурою не більше 60 ° С, щоб зберегти корисні якості продуктів бджільництва.
Виникає питання – чи можна давати напій, підсолоджений медом, дітям до року або однорічного віку?
Мед дозволений дітям з трирічного віку. Дітвора молодшого віку ще не має ферментів для його переробки, тому можуть виникнути проблеми з травленням або алергії.
Приготування настою
Самий кращим рецептом приготування настою визнаний варіант без кип’ятіння.
Для цього необхідно взяти 4-5 ст.л. сухих плодів, промити їх і помістити в термос. Залити літром окропу і залишити на ніч.
Вранці напій готовий до вживання.
Показання та протипоказання
Не будемо обговорювати питання про передозування. Таке можливо у випадку з досить активними і багатими за складом натуральними продуктами.
Недотримання рекомендованих дозувань відповідно до віку може призвести до алергічних реакцій, проблем з травленням і роботою інших внутрішніх органів.
Але є випадки, коли вживання будь-яких напоїв з шипшини категорично протипоказані:
- підвищена кислотність шлункового соку;
- виразкові і ерозійні процеси шлунково-кишкового тракту, гастрити;
- патології жовчовивідних шляхів;
- проблеми дерматологічного характеру;
- ідіосинкразія (індивідуальна непереносимість), схильність до алергій різного походження.
Не рекомендується прийом настоїв, відварів і чаїв при жовтухі, так як шипшина може спровокувати появу неінфекційної жовтяниці навіть у здорових діток.
Якщо батьки твердо вирішили оздоровити дитину, зміцнити імунітет і допомогти боротися із застудою – лікувальні напої допоможуть в цьому.
Читайте також: чай з шипшини для схуднення.
Але !!! Дотримуйтесь дозування відповідно до віку дитини, давайте напої рекомендованим курсом і враховуйте всі протипоказання.
Тоді вітамінний плід принесе тільки користь.