Скільки градусів в медовухі: склад, рецепти, властивості.
Люди, яким до душі ароматний напій, нерідко задаються питанням, скільки градусів в медовухі.
Вона легко п’ється і має приємний смак, а міцність може варіюватися від 5 до 40 градусів.
Оскільки показники та характеристики цього спиртного напою залежить від багатьох факторів.
Медовухою називають алкогольний напій, приготований на основі меду.
До його складу також входять фрукти і соки, трави і прянощі, дріжджі, хміль та інші добавки.
Цей напій був головним в Стародавній Русі, правда, називався він тоді просто мед, хмільний або питний мед.
Кожна господиня мала свій рецепт приготування хмільного напою, а пили його і князі, і селяни.
Подавали його на народних гуляннях та інших святах. Напій цінувався за корисні властивості.
Він поліпшував апетит, тому його пили перед їжею, і дарував гарний настрій, але від нього ніколи не хмеліла голова.
Думки завжди залишалися ясними і чистими.
Оскільки в медовухі було всього 5-6 градусів алкоголю, його дозволяли пити молодятам на весіллі для поліпшення репродуктивної функції.
Готували питний мед без дріжджів (їх тоді ще не було), тому процес приготування був тривалим.
Вистоювали напій більше 5 років перед вживанням. Старовинні рецептури дозволяють отримувати дивну м’яку на смак медовуху, що відрізняється корисними властивостями.
Мед не піддавався кип’ятіння, тому зберігав всі корисні речовини: вітаміни; амінокислоти; мінерали; фітонциди; вуглеводи та інші.
Для бродіння в медовуху додавали кислі ягоди або сік з них. Добре для цих цілей підходить вишня, смородина, морошка, ожина та інші ягоди.
Альтернативою ягідних соків міг служити сік з яблук.
З приходом християнства популярність хмільного меду завершилася, так як на свята стали подавати вино, яке порівнювали з кров’ю Ісуса Христа.
У XV столітті на російських землях з’явилася горілка, яка швидко завоювала популярність.
Міцний спиртний напій підкуповував своєю доступністю, швидкістю і простотою приготування, а також ефектом від вживання.
Але в XIX столітті люди знову почали готувати медовуху, але рецепти піддалися істотної зміни.
Використання дріжджів дозволяє значно прискорити процес приготування цього корисного напою.
Нині популярність медовухи постійно зростає і все більше людей готують її будинку.
Хоча доступна вона і в продажу.
Солодкий напій дуже подобається жінкам, хоча п’ють із задоволенням його і багато чоловіків.
Не дивно, що питання про те, скільки градусів в домашній медовухі, цікавить багатьох людей.
У медовухі, приготовленої в домашніх умовах, кількість градусів алкоголю може бути від 5 до 16, хоча зустрічаються і більш міцні напої, приготовані на основі продукту бджільництва.
Вважається, що чим довше витримується напій, тим він міцніше, але стає м’якше, тому пити його приємно.
На характеристики напою також впливає наявність дріжджів в складі.
Цей компонент виступає каталізатором процесів бродіння, але при цьому робить напій більш міцним.
Трохи градусів в медовухі, що продається на розлив, тому її можна подавати в якості аперитиву на будь-якому святі, а також можна вживати для поліпшення настрою або в лікувальних цілях.
Читати ще: Медовуха із забрусу в домашніх умовах
Існує і безалкогольна медовуха, рецепт приготування якої трохи схожий з квасом.
Основний етап бродіння напою в такому випадку опускається. Вживати такий напій можна навіть дітям і вагітним жінкам.
Міцної медовухою називають напій, приготований на основі солодкого продукту бджільництва і горілки або спирту.
Нічого спільного цей напій не має з медовухою, яку готували в Стародавній Русі.
На відміну від хмільного меду, він дуже міцний, а тому більше підходить для вживання сильною половиною людства.
Існують також і інші способи і рецепти приготування міцної медовухи, які передбачають використання ягід або соку, хмелю чи інших добавок.
З відродженням популярності старовинного напою рецепт приготування його істотно змінився.
Оскільки раніше процес готування медовухи затягувався на кілька років, а то й десятиліть, сучасні господині його модернізували.
Використання дріжджів дозволяє скоротити тривалість приготування слабоалкогольного напою від декількох років до декількох місяців.
Каталізатором процесів бродіння також може виступати перга або хміль, які нерідко додають в ставлену медовуху (напій, який готується без дріжджів шляхом тривалого настоювання).
В основі може бути гречаний, квітковий, акацієвий, липовий або будь-який інший сорт меду.
Залежно від виду може змінюватися смак, але на якість і користь продукту це ніяк не впливає.
Можна використовувати рідкий і зацукрований мед. Смак напою залежить від тривалості вистоювання – чим довше, тим краще.
Знаючи, скільки градусів в домашній медовухі, ви зможете насолоджуватися приємним смаком цього напою.
І хоча медовуха відноситься до слабоалкогольних напоїв, зловживати нею не слід.
Найкраще пити її перед їжею, щоб запустити процеси травлення і отримати максимальну користь.
Каждый проект начинается с выбора подходящих инструментов и оборудования. Будь то строительство нового дома, капитальный…
Пчеловодство привлекает не только любителей меда, но и предпринимателей, которые ищут перспективное направление для инвестиций.…
Генератори – це пристрої, які перетворюють механічну енергію в електричну. Вони є надійним джерелом електроенергії,…
С приходом зимы меняются потребности котов в пище. Холодное время года требует от организма больше…
З кожним роком все більше людей планують зробити «». Цей урбаністичний стиль має свої особливості,…
Обработка земли – обязательный процесс для повышения ее плодородия, а также создания оптимальных условий для…