10 кращих рецептів соусів на кожен день
10 кращих рецептів соусів, які замінять кетчуп і майонез.
Соус чудово доповнить будь-яку страву, зробить його оригінальним і неповторним.
Тому сьогодні я хочу поділитися з вами рецептами перевірених і смачних соусів на будь-який смак і колір.
Звичайно, всі ці соуси ви можете купити в магазині, але якщо ви дбаєте про здоров’я своїх близьких, то краще приготуйте їх своїми руками, адже немає кращої їжі, ніж приготовлена з любов’ю!
Томатний соус з Італії
Складно уявити Італію без пасти з томатним соусом, тому сьогодні ми навчимося готувати такий соус самі і зануримося в світ Італійської кухні.
Складові:
- оливкова олія – 3 столові ложки;
- цибуля – 1 штука;
- часник – 3 зубці;
- орегано – 2 чайні ложки;
- помідори у власному соку – 600 грам;
- свіжі помідори – 5 штук;
- томатна паста – 1,5 столових ложок;
- цукор – 2 чайні ложки.
Томатний соус з Італії. покроковий рецепт
- Оливкову олію нагріти, додати в нього подрібнену цибулю і пропущений через землянку часник, поварити 6 хвилиночок.
- Потім додати спецію орегано і нарізані томати у власному соку, томатну пасту і цукор.
- Посолити, поперчити.
- Гасити близько 15 хвилин.
- Помідори почистити від шкіри і насіння і також подрібнити. Додати в нашу суміш.
- Загасити ще буквально пару хвилин і можна подавати.
Томатний соус з Італії готувати просто і швидко, але він прекрасно доповнюємо пасту і підходить для піци.
Мексиканський соус сальса
Соус сальса – традиційний соус мексиканської кухні.
Основними інгредієнтами є томати і перець чилі. Прекрасно підійде до м’яса, картоплі і рибним стейкам.
Складові:
- томати у власному соку – 700 грам;
- перець чилі – 100 грам;
- помідори черрі – 100 грам;
- ріпчаста цибуля – 1 штука;
- часник – 1 зубчик;
- кмин – 5 грам;
- коріандр – 1 чайна ложка;
- лайм – 1/2 штуки;
- сіль, цукор – за смаком;
- кінза – 40 грам;
- мексиканський перець халапеньо – 1 штука.
Мексиканський соус сальса. покроковий рецепт
- Цибулю подрібнити.
- У блендері подрібнити томати разом з соком.
- Помідори черрі і чилі подрібнити і також додати в суміш. Додати половину цибулі.
- Нарізаємо часник і додаємо до наших помідорчики.
- Перець халапеньо дрібно порубати разом з насінням. Кладемо його до решти інгредієнтів.
- Додаємо цукор і сіль, кмин, коріандр і вичавлюємо сік з половини лайма.
- Далі подрібнюємо кінзу, додаємо в нашу масу і збиваємо блендером до однорідного стану.
Якщо ви любитель гостренького, тоді готуйте соус сальса, вам обов’язково сподобається!
Соус песто
Якщо хочете додати в страви яскравого і свіженького смаку, тоді зверніть увагу на італійський соус песто. Добре підходить до свинини і до пасти.
Складові:
- базилік – 70 грам;
- смажені кедрові горішки – 25 грам;
- пармезан – 150 грам;
- часник – 3 зубчики;
- сіль;
- оливкова олія – 80 грам;
- м’ята – 2 листочка.
Соус песто. покроковий рецепт
- Базилік помити і просушити.
- Блендером подрібнити базилік, горішки і пармезан. Часник, пропущений через землянку, і сіль додати до суміші.
- За бажанням додати пару листочків м’яти.
- В кінці додати оливкову олію, дивіться по консистенції, якою хочете домогтися, або більше додавайте, а щоб був гуще, то менше.
Класичний рецепт соусу песто дуже популярний у всьому світі, тому якщо ви ще не пробували, то обов’язково візьміть на озброєння цей рецепт.
Готується швидко, і найголовніше, що не потрібно нічого варити і смажити!
Китайський кисло-солодкий соус
У кисло-солодкому соусі можна приготувати безліч різних страв, це може бути і м’ясо, риба або навіть рис.
Ніжна солодка нотка в поєднанні з кислим смаком і невеликою гіркуватістю приведуть вас у захват.
Складові:
- цибуля – 1 штука;
- часник – 1 зубчик;
- корінь імбиру – 1 штука;
- цукор – 100 грам;
- соєвий соус – 2 столові ложки;
- кетчуп – 175 мілілітрів;
- оцет 9% – 80 мілілітрів;
- борошно (крохмаль) – 2 столові ложки;
- соняшникова олія – 2 столові ложки.
Китайський кисло-солодкий соус. покроковий рецепт
- Подрібнити цибулю, часник і корінь імбиру і посмажити на сковороді.
- У посуді закип’ятити оцет з цукром, кетчупом і соєвим соусом, потім додати в суміш наш смажену цибулю з часником.
- Потім додати борошно або крохмаль і варити, помішуючи, до загустіння.
- Процідити через сито або марлю і залишити до охолодження.
Якщо ви є прихильником китайської кухні, тоді приготуйте кисло-солодкий соус, який підійде до багатьох страв і не залишить байдужих.
Заправка для салату з Італії
Рецепт заправки для салату додасть блюдам легкої кислинки і незабутньою пікантності.
Складові:
- винний оцет – 50 мілілітрів;
- лимон – 1 штуки;
- оливкова олія – 250 мілілітрів;
- гірчиця – 1 чайна ложка;
- сіль, перець – по 1/2 чайної ложки;
- базилік, орегано – по 1/4 чайної ложки;
- мелена паприка – 1/4 чайної ложки.
Заправка для салату з Італії. покроковий рецепт
- З лимону вичавити сік і влити в нього винний оцет, потім влити оливкову олію, посолити, поперчити, додати паприку, базилік і орегано.
- Через чеснокодавку пропустити часник і додати в суміш.
- Додаємо гірчицю, цукор і збиваємо блендером.
- Зберігати в холодильнику.
Ідеальний варіант для салатів з овочів, який перетворить звичайний салат в кулінарний шедевр.
Читайте: Гірчичний соус — рецепти приготування.
Соус барбекю
Соус барбекю ідеально підходить до страв на грилі, пожвавить всі м’ясні страви і додасть їм пікантності.
Складові:
- вершкове масло – 70 грам;
- ріпчаста цибуля – 3 штуки;
- кетчуп – 180 грам;
- вода – 300 мілілітрів;
- мед – 40 грам;
- лимонний сік – 4 чайні ложки;
- чорний перець – 1/4 чайної ложки.
Соус барбекю. покроковий рецепт
- Вершкове масло необхідно розтопити на сковорідці.
- Цибулю подрібнити і додати до вершкового масла. Смажити 5 хвилин.
- Додати кетчуп, воду, мед, лимонний сік і перець. Варити 8 хвилин.
Якщо навчитеся самостійно готувати соус барбекю, то до магазинним більше не повернетеся.
Французький соус béchamel
Французький соус бешамель є фаворитом багатьох людей, тому що він має приголомшливо вершковий смак і складається з молока, масла і сиру.
Складові:
- молоко – 400 мілілітрів;
- вершкове масло – 50 грам;
- борошно – 2,5 столові ложки;
- сіль, білий перець – по 1/4 чайної ложки;
- твердий сир – 180 грам;
- мускатний горіх – 0,5 чайної ложки.
Французький соус béchamel. покроковий рецепт
- Вершкове масло розтопити, додати борошно і мускатний горіх. Перемішати. Повинна вийти густа маса, яку необхідно помішувати пару хвилин.
- У суміш з борошна та олії вливаємо меншу частину молока і збиваємо блендером, щоб не було грудочок, потім доливаємо решту молока і знову ставимо на вогонь.
- Варимо п’ять хвилин до загустіння.
- Потім додаємо натертий твердий сир до його розплавлення.
- Посолити і поперчити за смаком.
Соус «Бешамель» майже універсальний, він підходить до м’яса, макаронів і навіть до грибів.
Інгредієнти дуже прості і майже завжди є на кухні, тому обов’язково приготуйте цей чудовий соус.
Соус для салату «Цезар»
На сьогоднішній день є безліч варіантів соусу «Цезар», ми ж розглянемо класичний варіант, але на основі майонезу.
Складові:
- майонез – 1/4 склянки;
- лимон – 1/2 штуки;
- часник – 3 зубці;
- сир пармезан – 120 грам;
- філе анчоуса – 3 штуки;
- оливкова олія – 80 грам;
- перець, сіль – за смаком;
- мед – 0,5 чайної ложки.
Соус для салату «Цезар». покроковий рецепт
- Часник пропустити через чеснокодавку.
- З половини лимона вичавити сік, додати його в майонез.
- Також в майонез додаємо натертий пармезан, анчоуси, мед, перець і збиваємо масу блендером.
- Вливаємо потихеньку масло. Перемішуємо.
- Солимо і перчимо. Збиваємо.
Американський соус «Цезар» популярний у всьому світі ще з 1896 року. Впевнена, і у вашій родині цей соус не залишиться без уваги.
Читайте: Журавлинний соус з медом — рецепти.
Соус «дзадзікі»
Найпопулярніший грецький соус підходить майже до всіх страв, він доречний до м’яса, риби, картоплі фрі та навіть морепродуктів.
Складові:
- зелені огірки – 2 штуки;
- йогурт грецький – 1/3 склянки;
- оливкова олія – 1 столова ложка;
- часник – 5 зубчиків;
- лимонний сік – 2 чайних ложок;
- сіль – на кінчику ножа.
Соус «дзадзікі». Покроковий рецепт.
- Для початку натерти огірочки на тертці.
- Видавити до них часник і додати йогурт. Перемішати.
- Влити оливкове масло і лимонний сік.
- Додати за смаком сіль і знову перемішати.
Ніжний кисло-часниковий соус сподобається абсолютно кожному.
Тому не зволікайте, а беріться за приготування легкого і смачного соусу дзадзики.
Вершково-сирковий соус
Вершково-сирковий соус ідеально підійде до картоплі або пасти.
Готується швидко і з простих інгредієнтів, доступний кожному.
Складові:
- плавлений сирок – 2 штуки;
- соняшникова олія – 15 мілілітрів;
- вершки – 180 мілілітрів;
- твердий сир – 40 грам;
- базилік, чорний перець – за смаком.
Вершково-сирковий соус. покроковий рецепт
- Порізати плавлений сирок, покласти його в каструльку, до нього додати масло і вершки.
- Закип’ятити. Постійно помішувати.
- Всипати спеції (базилік, перець).
- В кінці додати тертий твердий сир.
- Варити, поки сир не розплавиться повністю.
Вершково-сирковий соус чудово замінить майонез, порадує ніжним смаком і чудовим ароматом.
10 рецептів соусів підібрані дуже ретельно і припадуть до смаку кожному гурману.
Будь-яке блюдо разом з соусом стане приголомшливо смачним.
Бажає вам приємного апетиту!