Мед з кульбаби
Мед з кульбаби користь: рецепти приготування.
У кульбаби корисно все: листя, коріння, квітки. З ним існує безліч рецептів, використовуваних в домашніх умовах.
Це всілякі салати, лікарські настої з коренів і квіток, навіть існують способи приготування вина і меду з кульбаби.
Стебла з гіркуватим молочним соком застосовуються в рецепті лікарського засобу для нормалізації роботи травних органів.
Лікувальні властивості меду з кульбаб. Користь і шкода
Мед з кульбаб використовується як лікувальний засіб, його застосування в народній медицині різноманітне.
Він нормалізує тиск, упорядковує роботу печінки, зміцнює імунітет, очищає сечовивідні шляхи.
Основна користь цього квіткового варення в тому, що воно містить мікроелементи, зокрема, калій і магній, які запобігають багатьом серцевим хворобам.
У ньому присутні вітаміни групи В, які зміцнюють імунітет.
У складі квіток багато каротиноїдів, що знижують рівень холестерину в крові людини. Користь меду велика.
Мед з кульбаби надає на організм людини протизапальну і жовчогінну дію.
Цей лікарський засіб виводить з печінки шлаки і токсини.
Мед з кульбаби від кашлю та попереджає розвиток астми, застосовують при лікуванні бронхітів.
Незважаючи на всі свої корисні для людини якості, мед з кульбаб має протипоказання до застосування хворими з підвищеним рівнем цукру в крові, людьми з пониженим тиском, алергікам.
Через можливість виникнення алергічних реакцій одуванчіковий мед не можна безконтрольно давати дітям.
Як зробити мед з кульбаби в домашніх умовах
Щоб правильно зварити мед з кульбаб, квітки необхідно збирати в місцях з гарною екологією, подалі від заводів і фабрик, населених пунктів і доріг.
Квіти потрібні дозрілі, повністю розкрилися, які вібрали в себе всі поживні речовини і вітаміни.
Мед з кульбаб – це лікувальний еліксир для відновлення клітин печінки. Позитивний ефект дає прийом двох столових ложок зараз перед їжею.
Рецепти меду з кульбаб з термічною обробкою
Мед з кульбаби рецепт на 400 квіток
- квітки кульбаби – 400 шт .;
- цукор – 1 кг;
- вода – 1/2 л;
- лимон – 1 або 2 шт .;
- лимонна кислота – 1 ч. л.
Попередньо суцвіття залити підсоленою водою для того, щоб уникнути гіркуватості меду і видалити з квітів численних комах.
На наступний день воду злити, квітки віджати. Залити водою, краще джерельною, кип’ятити 20 хвилин на повільному вогні.
Додати цукор, 2 протертих лимона з шкіркою і 1 ч. л. лимонної кислоти. Дати закипіти і варити ще п’ять хвилин.
Варення набуває характерного медового відтінку. Процідити і прокип’ятити отриманий сироп ще дві хвилини.
Варення з квіток кульбаби називають медом за його характерний медовий смак і запах.
- квітки кульбаби – 100 шт .;
- цукор – 1 кг;
- вода – 1/2 л.
До зібраних і промитих квіток без стеблинок додати води. Вимочувати не треба.
Поставити каструлю на слабкий вогонь, добре перемішати і закрити кришкою.
Витримати на вогні 15 хвилин і потім наполягати 24 години, додати коричневий тростинний цукор. Кип’ятити 10 хв.
- квітки кульбаби – 100 шт .;
- лимон – 1 шт .;
- вода – 300 мл;
- цукор – 0,5 кг.
Варити 2 години, потім прибрати з вогню і настоювати 12 годин, після цього процідити через кілька шарів марлі.
До отриманої рідини додати сік половини лимона і цукор. Варити ще 2 години, і мед з кульбаб готовий.
Приймати як лікувальний засіб разом з чаєм з розторопші.
- квітки – 600 г;
- цукор – 2 кг;
- вода – 800 мл;
- лимонна кислота – 1 ч. л
Спочатку приготувати цукровий сироп. Головки кульбаби промити, додати воду, прокип’ятити.
Всипати 2 кг цукру, варити 25 хвилин. На повільному вогні, помішуючи, варити ще 20 хвилин.
Потім помістити в темне прохолодне місце на добу. Процідити через дрібне сито і шар марлі.
Дочекатися поки закипить, після цього додати лимонної кислоти.
Рецепти меду з кульбаб без термообробки
- квітки – 700-1000 шт .;
- мед (рідкий) – 1,5 кг;
- пилок – 50 г.
Чим цікавий цей покроковий рецепт, так це тим, що виходить дуже корисне за складом завдяки поєднанню властивостей меду і кульбаби з’єднання.
Перемолоти кульбаби в блендері. Квітки взяти разом зі стеблами або можна використовувати тільки квіти.
Зелену масу – квітки і стебла кульбаби – перемішати з медом. Отримане варення має гіркуватий присмак.
- квітки – 300-400 шт .;
- мед – 1 л.
Викласти в банку шарами: шар меду, шар квітів, потім знову шар меду. Прикрити кришкою і поставити в холодильник на 2 тижні.
Це рецепт прекрасного медового настою (квітки кульбаби з медом), що застосовується для лікування артритів і інших хвороб суглобів.
Висновок
Дачники завжди змагаються в вирощуванні або створенні чогось екзотичного. Мед з кульбаб цілком для цього підходить.
Також його називають травневим медом любові, і з його допомогою можна освоїти рецепт унікального приворотного зілля.
Для дачників це відмінний спосіб вивести бур’ян зі своїх ділянок. В електронних та друкованих виданнях, на форумі бджолярів є багато фото-, відеорецептів, як варити це оригінальне, смачне і корисне.