Мед: користь і шкода, застосування, як правильно їсти мед.
Мед – це солодка і тягуча рідина, подарунок від бджіл, вироблений природою.
Складно знайти натуральний продукт, який умістив би в собі стільки корисного.
Адже мед містить цілий джерело лікувальних речовин, і властивості у нього дуже позитивні.
Ще наші предки використовували цей продукт для лікування. Чим же корисний мед?
Перш за все, це прекрасний домашній адаптоген, який може тонізувати організм в стані ослаблення і підвищеної стомлюваності, а також зміцнити імунітет і інші життєво важливі функції.
Також це відмінний кулінарний засіб, багате джерело глюкози і фруктози, на основі якого готують багато страв і навіть алкоголь.
Хто був п’яний від медовухи, знає чудові смакові властивості цього напою.
Корисні властивості мед має настільки широкі, що знайшов застосування не тільки в народній або нетрадиційній медицині, але і в офіційній практиці.
Так, будь-який медовий препарат можна побачити в переліку засобів лікування хвороб дихальних шляхів, травного тракту, нервових захворювань тощо.
Багато людей потребують заспокоєнні на ніч, оскільки не можуть заснути. У такого продукту, як мед, це прекрасно виходить.
Прийміть чайну ложку перед сном разом з водою, молоком або чаєм, і здоровий сон забезпечений.
- Що містить мед
- Калорійність меду
- Який буває мед
- Різновиди меду
- Штучний мед
- Чим корисний мед
- Використання в косметології
- Мед і схуднення
- Застосування в кулінарії
- Застосування при вагітності
- Шкода меду і протипоказання до вживання
- Як вибрати якісний мед
- Загальні принципи вибору якісного товару
- Принципи зберігання натурального меду
Натуральний мед містить досить багато корисних речовин, які в сукупності дають вельми позитивний ефект.
Він дуже солодкий, за цим показником він краще цукру, тому його можна застосовувати для медової випічки в духовці або мікрохвильовій печі, для приготування різних десертів, напоїв тощо.
Мед з різних квіткових рослин світліший і менш калорійний, ніж мед з гречки і ріпаку.
Хороший мед має досить високу калорійність, тому може вживатися для зміцнення організму або, наприклад, спортсменами при необхідності особливого харчування.
Інформація для діабетиків: глікемічний індекс продукту – 80-90, що трохи нижче, ніж у цукру (97-99), але це не означає, що медовий продукт не шкідливий для хворих на діабет.
Мед розрізняють в залежності від рослини, з якої бджоли зібрали нектар, або від того, в яких умовах це відбувалося.
Існує також фруктовий, кленовий, волошковий, яблуневий, шавлієвий і інші бджолині продукти.
Для меду це цілком характерно – мати багато різних видів, адже рослин на планеті багато, і вони можуть утворювати великі зарості, де досить виставити пасіку, щоб зібрати монофлорний продукт.
Як варити мед? Для цього треба лише взяти цукровий буряк, соки дині і кавуна, кукурудзу і провести їх кислотний гідроліз або випарити.
Вийде суміш із глюкози і фруктози, але не містить корисних ферментів. Її розбавляють натуральним продуктом і так його підробляють.
Недобросовісні продавці можуть зварити бджолиний продукт і самостійно.
Тому продукти бджільництва краще купувати у перевірених пасічників або просити сертифікат якості.
Завдяки цим заходам ймовірність купити підробку знизиться значно, хоча виключити її повністю не можна.
У цього продукту бджільництва досить багато фітонцидів – природних антибіотиків, які мають бактерицидну дію.
Також він може піти на користь бажаючим перемогти алкоголізм. Достатньо лише випившому кожні 30 хвилин давати столову ложку меду, поки не з’явиться відраза до спирту.
Продукт також є прекрасним енергетиком, він корисний спортсменам, студентам і людям з інтенсивним навантаженням.
Мед можна вживати і зовнішньо, адже в цьому випадку він має антимікробну, бактерицидну дію, наприклад, лікує катаракту при місцевому застосуванні, очищає.
Так як він містить багато калорій, буде корисним для відновлення після операцій.
Процедури з медом сприяють омолодженню шкіри обличчя.
Продукти бджільництва і цукор з медом широко застосовуються в косметології, особливо в домашніх умовах.
Маску можна застосовувати для лікування сухих (2 рази на місяць) і жирного волосся (раз в тиждень).
Також можна просто втерти близько 10-15 г продукту в чисті і мокре волосся на півгодини, після чого все прибрати за допомогою води.
Лікує продукт і проблемну шкіру обличчя. Для цього його беруть в кількості однієї столової ложки, додають жовток яйця і столову ложку рослинної олії.
Все змішують і наносять на обличчя поступово, шарами. Маску прибирають з обличчя через 20 хвилин.
Процедура буде сприяти гарному настрою і омолодженню шкіри.
Користь меду з водою: бджолиний нектар – це настільки корисний вид їжі, що може використовуватися в дієтичних цілях для боротьби із зайвою вагою.
І це не дивлячись на високу калорійність речовини. Для цього за 15 хвилин до їжі випивають суміш з 1 ч. л. речовини і 0,5 склянки води, що притупить голод і дозволить з’їсти менше їжі.
У кого немає таких речей, як ложка для меду або тара для меду з кераміки або дерева?
Це настільки популярний продукт, що хоч раз застосовувався усіма, хіба що крім тих, у кого алергія на мед.
Кекси, пряники, торти, креми, печиво, десерти – все це робиться з ним.
До складу безлічі кулінарних шедеврів входить мед, причому як десертів, так і перших страв.
Крім того, всім відома варена медовуха, яка робиться з меду ставленного.
Існує багато рецептів цього алкогольного продукту: з куркумою, не з наданими медом, а з іншими видами, з різною технологією, наприклад, десь прийнято не розчиняти в гарячій воді, а настоювати більш тривалий час при природній температурі тощо.
Багато хто вважає, що вагітним слід утримуватися від ряду нестандартних продуктів, але бджолині сюди явно не входять.
Якщо їх вживати з розумом, без надмірності, буде лише користь. Якщо ж трапиться передозування, дитина може народитися з вродженою алергією.
Також бджолиний продукт ефективно усуває наслідки токсикозу, бореться зі блювотою, якщо його є в невеликих кількостях щодня.
Зовнішньо він може застосовуватися для усунення розтяжок.
Тому на ранніх термінах його рекомендується приймати щодня як самостійно, так і в суміші з іншими корисними речовинами.
Але не слід самостійно приймати рішення про прийом, так як медові продукти не завжди безпечні.
Краще запитати у лікаря і дотримуватися рекомендовану дозу – не більш чайної ложки в день.
Хоч це і дуже корисний продукт, іноді існують стану, при яких шкода меду очевидний.
Це алергія на продукт, особиста непереносимість, підвищена кислотність шлунка, а також дитячий вік до 3 років.
Мед не приносить користі при надмірному вживанні.
Шкода меду ще може дати про себе знати при застосуванні неякісного продукту, наприклад, якщо його нагріти, пити разом з гарячим чаєм.
Можливий діабет, хвороби шлунка, а також карієс.
В інших же випадках ця речовина буде тільки корисним і не принесе відчутної шкоди, тому основні маси населення можуть не переживати і застосовувати його регулярно.
Скільки меду можна їсти на добу? Рекомендована доза для дорослого – не більше 150 м
Краще з’їсти їх в 3-4 прийоми завчасно перед прийомом їжі. У дітей норма – не більше 50 г в день.
Бджолині продукти досить часто піддаються підробці. Але на щастя, існує досить багато способів, як перевірити, як багато натурального меду в банку.
Натуральна речовина – це 100% нектар з квітів, який бджола принесла і переробила.
Також на ринку можна зустріти штучний (згадувався вище), цукровий (отриманий бджолами з цукрового сиропу) і розведений продукт, а також нагрітий (загусла речовина так перетворюють в рідку), хворий (коли бджоли хворіють і напхані препаратами), з різного роду добавками і екологічно брудний.
Краще вибирати мед на ринку у знайомого пасічника, а не в магазинах, супермаркетах.
У магазинах, як правило, продукт підігрівають, напихають його консервантами, та й взагалі під виглядом натурального можуть продавати щось штучне.
До того ж з огляду на продажу в запакованому стані неможливо перевірити його стан до придбання.
Як зберігати бджолині продукти, щоб вони максимально зберегли свою якість з часом?
Зробити це не так просто. Для цього потрібно виключити стандартне зберігання в холодильнику, також місце складування не повинно знаходитися під постійними сонячними променями, вологим, не повинно бути і занадто теплим.
Продукт краще зберігати не більше року при 5-10 градусах Цельсія і вологості не більше 65%.
Недотримання умов призведе до бродіння і інших небажаних процесів.
З посуду краще вибрати щось глиняне, скляне, а краще дерев’яне (з липи), але ні в якому разі не метал, так як він ще більше посприяє бродінню.
Гріти продукт не можна, адже всі корисні властивості пропадають, а ризик бродіння посилюється.
Максимальна рекомендована температура – 36 градусів.
Коли мед почав бродити, його підігрівають, переводячи в рідину, а також використовують в найкоротші терміни.
Також категорично не можна змішувати різні сорти, види меду, а також продукти різного часу збору.
В 1955 году на рынке появились регуляторы роста растений, хотя вопросы об их составе, а…
Конструктивно черв'ячний мотор-редуктор NMRV є механізмом, який дозволяє змінювати швидкість обертання валів. Двигун-редуктор черв'ячний досить…
Будівельна індустрія постійно шукає способи підвищення ефективності проектів, скорочення витрат і зменшення впливу на навколишнє…
Употребление виски — бесценный опыт, который помогает погрузиться в мир премиальных алкогольных напитков. Бокал виски…
Полиэтилен – материал, который пользуется большим спросом благодаря своей прочности, универсальности и доступной стоимости. Он…
Соняшниĸовий ĸонцентрат Хайпро (concentrate Hipro) у тваринництві: забудьте все, що ви знали про кормові суміші…