Кислувато-солодка підлива до м’яса протягом декількох століть задовольняє смаки гурманів по всьому світу.
Спробуйте і ви зробити журавлинний соус з натуральним медом, після чого практично будь-яке звичне блюдо стане не просто смачним, а святковим і навіть урочистим.
Приготувати можна як класичний варіант соусу, так і «вдосконалені» версії з різними приправами і добавками.
Томатний соус, майонез та інші заправки, безумовно, можна придбати і в супермаркеті.
Але якщо господиня мріє вразити близьких або гостей незвичайним смаком звичних м’ясних страв, слід поекспериментувати і приготувати медово-журавлинний соус самостійно.
Підливу готують зі свіжих або заморожених журавлинних ягід і меду, тому вона відрізняється кислувато-солодким присмаком і радує око бордовим відтінком.
Подається такий соус до м’ясних, рибних, овочевих і навіть кондитерських страв.
Журавлинна заправка користується особливою популярністю в Англії і США.
Американці готують його на традиційне сімейне торжество – День Подяки – і подають до засмаженої індички.
Але соус здатний прикрасити і інші сорти м’яса: курятину, баранину, свинину.
Також з ним готують котлети, шніцелі, тефтелі і багато іншого.
Полюбили підливу і вегетаріанці, що додають її до макаронів і овочевих страв.
Крім чудових смакових характеристик соус відрізняється значною кількістю корисних якостей.
Пов’язано це з основними інгредієнтами: мед – вітамінно-мінеральний комплекс, журавлина ж відома як сильний антиоксидант і справжнє джерело вітамінів.
Ці якості дозволяють використовувати інгредієнти для лікування та попередження багатьох захворювань.
Нас же в даному випадку більше цікавить застосування журавлини і меду в кулінарії.
Їх кладуть в салати, випічку, шербети, морозиво і, звичайно, соуси.
Рецепти пікантних кисло-солодких заправок представлені нижче.
Журавлинний соус з медом можна приготувати за традиційним англійським рецептом.
У посуд викладають ягоди, заливають їх закипілої водою.
Коли склад трохи охолоне, його подрібнюють до пюреобразного стану за допомогою блендера або м’ясорубки.
Апельсиновий сік, отриманий зі свіжих цитрусових, з’єднують з медом.
Цю рідину додають до клюквенно-лимонної масі, ретельно вимішують, щоб вийшла однорідна заправка.
Якщо соус буде «прикрашати» випічку, то його залишають в такому вигляді.
Для додання більш вишуканого смаку додають перець і сіль.
Ще одна варіація журавлино-медового соусу передбачає використання часнику.
На відміну від попереднього рецепта, цей призначається тільки для м’ясних чи рибних страв.
Журавлину перетирають до пюреобразной маси. При використанні замороженого продукту ягоди попередньо розморожують.
Щоб позбутися від кісточок, потрібно процідити отриманий журавлинний сік через марлю або дрібне сито.
Часникові зубчики гарненько промивають і подрібнюють за допомогою часничниці.
Після приготування основних інгредієнтів в одній ємності змішують лимонно-медову суміш, журавлинний сік, подрібнену часникову масу.
Потім заправку перчать і солять за смаком.
Ароматний і пікантний журавлиний-медовий соус можна використовувати з будь-яким м’ясом. Також підливу подають до тефтелів.
Виготовлений з даного рецептом соус краще подавати охолодженим, в цьому випадку будуть особливо помітні всі смакові нюанси.
Кулінарові радять перед подачею потримати підливу в холодильній камері приблизно 30 хвилин.
Хоча деяким подобається саме свіжовиготовленого заправка кімнатної температури.
Медово-журавлинний соус з цибулею – ще один варіант м’ясної підливи, яка особливо сподобається любителям шашликів.
Півкіло ягід гарненько промивають і викладають в каструльку.
Туди ж висипають нарізаний невеликими шматочками цибулю.
Потім суміш заливають половиною склянки води і ставлять на повільний вогонь на чверть години.
М’яку суміш розминають і протирають через ситечко.
В отримане пюре вливають оливкову олію, кладуть густий мед і додають порошкоподібні приправи за смаком.
Масу добре перемішують, ставлять на вогонь на півгодини.
Зберігають готовий соус в холодильній камері не довше 10 діб.
Ця підлива дуже проста в приготуванні і відрізняється дуже незвичайним і пікантним смаком.
Вона підійде до салатів і холодного м’яса.
Журавлину, мед, огірковий або томатний розсіл і масло поміщають в глибоку ємність і гарненько збивають блендером до отримання однорідної пюреобразної маси.
Потім в заготовку додають гірчицю і солять готову підливу.
Журавлинний з медом соус з гірчицею готується вкрай швидко і просто, так що фахівці радять робити його безпосередньо перед подачею до овочевих страв або м’ясний нарізці.
А ось для гарячої яловичини або свинини ця яскрава підлива не підійде.
Важливо пам’ятати два основних правила.
По-перше, для виготовлення клюквенно-медового соусу необхідно брати темно-червоні ягоди.
Якщо взяти незрілу «північну красуню», то отриманий продукт буде відрізнятися гірким присмаком.
Нагрівати журавлинну підливу потрібно в емальованій каструлі, інакше кислоти, що містяться в ягоді, вступлять у взаємодію з металом і приведуть до виділення шкідливих компонентів.
В цілому ж готується соус швидко і відрізняється приємним смаком, яскравим зовнішнім виглядом і неймовірним ароматом.
Пчеловодство привлекает не только любителей меда, но и предпринимателей, которые ищут перспективное направление для инвестиций.…
Генератори – це пристрої, які перетворюють механічну енергію в електричну. Вони є надійним джерелом електроенергії,…
С приходом зимы меняются потребности котов в пище. Холодное время года требует от организма больше…
З кожним роком все більше людей планують зробити «». Цей урбаністичний стиль має свої особливості,…
Обработка земли – обязательный процесс для повышения ее плодородия, а также создания оптимальных условий для…
Для визначення індексу рефракції світла, використовуються спеціальні оптичні прилади – рефрактометри. Принцип їх роботи полягає…