Мед

Як краще зберігати мед вдома

Як правильно зберігати мед в домашніх умовах: тара.

Не секрет, що мед – це безцінні природні ліки, склад якого вчені до цих пір не вміють відтворити штучно.

Збираючи мед, бджоли складають його в стільники, а після закінчення сезону мед відкачують бджолярі.

Купуючи мед на ринку або в магазині, зазвичай його перекладають в скляну баночку і ставлять в тепле місце.

Чи правильно це, і як зберігати правильно мед в домашніх умовах? Давайте швидше дізнаємося.

  1. У меду є термін придатності?
  2. При якій температурі зберігати мед?
  3. Як і де зберігати мед?
  4. Чи можна зберігати мед в холодильнику?
  5. Чи припустимо зберігання меду в погребі?
  6. В якій тарі краще зберігати мед?
  7. Як правильно зберігати мед в пластику?
  8. Глиняний горщик для самого смачного продукту
  9. Як зберігати мед, щоб він залишався рідким?

У меду є термін придатності?

У природних умовах, тобто в сотах, продукт може зберігатися десятиліттями. Такий термін обумовлений складом солодких ласощів: неймовірна кількість вітамінів, при якому жодна бактерія не виживає.

Термін зберігання продукту бджільництва в домашніх умовах менше – близько 2-3 років.

Він не псується, не пліснявіє, але через 24 місяці високі температури, світло, відсутність звичного захисного бар’єру у вигляді сот вбивають всі корисні властивості.

Звичайно, якщо перекласти ласощі в бочки, попередньо просочені прополісом, то він буде корисним і через 10-15 років.

А це, на жаль, в умовах стандартної квартири просто неможливо.

Терміни збереження корисного продукту залежать виключно від умов зберігання. Пасічники, наприклад, рекомендують купувати мед у сезон відразу після медозбору.

Такий мед можна дізнатися по рідкої консистенції і яскравому кольору.

При якій температурі зберігати мед?

Щоб дізнатися температурний режим зберігання меду, варто просто мати поняття про температуру у вулику.

Так, під час зими в утепленому будиночку бджіл температура не опускається нижче -5 ° C, що є нижньою межею.

А ось при температурі вище +20 ° C мед втрачає свої корисні властивості, набуває темного коліру і трохи гірчить.

Як і де зберігати мед?

Корисний продукт боїться сонячних променів, які руйнують в ньому все ферменти, тому ставити його на підвіконня не можна.

Основну роль відіграє навколишня вологість повітря (не більше 75%), але тут важливий і сорт меду.

Мед з акації добре «приживається» у вологому приміщенні, а ось падевий збережеться при вологості до 60%.

Принісши ласощі в будинок, відправте його в комору, в якій t коливається від +5 до +15 ° C, але не до побутової хімії і приправ.

Для комфортного зберігання меду, як правило, підходять темні скриньки, шафки.

Чи можна зберігати мед в холодильнику?

Не всякий холодильник – гарне місце для меду. Так, але дотримуючись такі правила:

  1. Ваш холодильник з функцією сухої заморозки? Якщо так, то спокійно ставте в нього баночку з ласощами. А ось техніка з функцією «плачуща стіна» для зберігання цього продукту не підходить.
  2. Температура в холодильнику не повинна опускатися нижче -5 ° C. Комфортно баночці з медом буде на поличці в двері, де стандартна температура +5 ° C.
  3. Якщо ласощі будуть зберігатися в холодильнику, то його перекладають в герметичний посуд, інакше мед може придбати сторонній запах.

Чи припустимо зберігання меду в погребі приватного будинку?

Мікроклімат звичайного холодного льоху підходить для того, щоб зберігати різні продукти, і солодкі ласощі не виняток.

Але доцільно зберігати мед у дерев’яній бочці з воском, щоб волога не пробралася до нього.

Варто також сказати про те, що в погребі часто зберігають копчену рибу, на полицях дозрівають сири, а в банках – ковбаси.

Як розумієте, гострі сторонні запахи можуть зіпсувати смачний солодкий продукт.

А ставити бочку поряд з крупами, сіллю і цукром не можна, в них містяться гігроскопічні речовини, які прискорять процеси бродіння.

В якій тарі краще зберігати мед?

Це питання, мабуть, найчастіше турбує любителів солодких ласощів.

Почнемо з того, що будь-яка тара для зберігання повинна бути герметичною, добре вимитою, краще ошпарити її окропом і дочекатися повного охолодження.

Тара для зберігання меду

Найкраще зарекомендувала себе скляна банка з хорошою пластиковою кришкою

Пам’ятайте і про те, що новий мед ніколи не додають до старого – це викликає процес бродіння і неминучу порчу продукту.

Якщо баночки немає, то замість неї використовують бочку з дерева, наприклад, липи, вільхи.

А ось від бочок з дуба, осики і хвойних варто відмовитися.

Від дубової бочки ласощі набувають темний відтінок, від осики він гірчить, а хвойні породи змінюють тонкий аромат продукту.

Також ласощі відмінно зберігається і в посуді з нержавійки з кришкою, підійде і нержавіюча сталь, призначена для зберігання кисломолочних продуктів.

Свинець, мідь, залізо, оцинкована тара вступають в хімічну реакцію з продуктом, і ласощі «збагачується» домішкою отруйних солей.

У тарі з простого металу мед не зберігають – посуд окислюється! А ласощі з корисного меду трансформується в небезпечну отруту, який може стати причиною інтоксикації організму.

Адже все речовини в процесі окислення осідають в солодкому продукті.

Як правильно зберігати мед в пластику?

Сьогодні пластиковий посуд досить популярний: тара герметична, в ній зручно транспортувати продукти, особливо ті, які мають різкий запах.

Але яким би екологічним пластик не був, для тривалого зберігання продуктів він не підходить.

Так, зберігайте мед в пластиковому посуді, але не більше від строку 6-12 місяців.

Солодкі ласощі – це активна речовина, яка може витягати з пластикового посуду шкідливі хімікати.

Глиняний горщик для самого смачного продукту

З давніх-давен в глиняних горщиках мед зберігали на Русі. Чому б і сьогодні не віддати данину цій прекрасній традиції?

Мабуть, глиняний горщик із сучасною кришкою є найправильнішою тарою для безпечного зберігання ласощів.

Як ми вже говорили, солодкий продукт бджільництва – досить активна речовина, що вступає в реакцію з невідповідною тарою.

А глина відповідає всім критеріям безпеки:

  1. Не пропускає сонячні промені.
  2. «Гальмує» вологу.
  3. Горщики виготовляються з чистої обпаленої глини, тому в складі посуду немає хімічних домішок, барвників тощо.
  4. Усередині глиняного горщика створюється комфортна температура.

Як зберігати свіжий мед?

Процес кристалізації – незворотний і природний, що свідчить про натуральність продукту.

Відразу ж після відкачування ласощі починають темніти, густіти, а через 1-2 місяці в ньому утворюються тверді цукрові кристали.

Густий кристалізований мед допоможе зробити рідким водяна баня.

Якщо після покупки ласощів ви помітили, що вміст баночки розділилося на рідку і густу частину, то мед недозрілий з домішкою води.

Але це ніяким чином не впливає на корисні якості продукту.

А ось рідкий мед взимку і ранньою весною повинен насторожити, адже до цього часу ласощі мають кристалізуватися.

Значить, вам пропонують підробку або продукт, напханий невідомими консервантами.

Такий мед не твердне довго, має занадто солодкий присмак і неприродний аромат.

Купуйте тільки натуральний мед, зберігайте його правильно і цілий рік насолоджуйтеся ніжним смаком ласощів, наповнюючи організм корисними вітамінами і підвищуючи імунітет!

Останні статті

Интернет-магазин строительного инструмента в Вильнюсе

Каждый проект начинается с выбора подходящих инструментов и оборудования. Будь то строительство нового дома, капитальный…

1 тиждень ago

Медовый бизнес: перспективы и выгоды разведения пчел

Пчеловодство привлекает не только любителей меда, но и предпринимателей, которые ищут перспективное направление для инвестиций.…

3 тижні ago

Практичні та довговічні генератори: особливості вибору моделей

Генератори – це пристрої, які перетворюють механічну енергію в електричну. Вони є надійним джерелом електроенергії,…

3 тижні ago

На что обратить внимание при кормлении кота зимой

С приходом зимы меняются потребности котов в пище. Холодное время года требует от организма больше…

3 тижні ago

Особливості ремонту в стилі лофт: характерні риси та допомога професіоналів

З кожним роком все більше людей планують зробити «». Цей урбаністичний стиль має свої особливості,…

1 місяць ago

Техника для обработки почвы: популярные бренды и ассортимент

Обработка земли – обязательный процесс для повышения ее плодородия, а также создания оптимальных условий для…

2 місяці ago