Не секрет, що мед – це безцінні природні ліки, склад якого вчені до цих пір не вміють відтворити штучно.
Збираючи мед, бджоли складають його в стільники, а після закінчення сезону мед відкачують бджолярі.
Купуючи мед на ринку або в магазині, зазвичай його перекладають в скляну баночку і ставлять в тепле місце.
Чи правильно це, і як зберігати правильно мед в домашніх умовах? Давайте швидше дізнаємося.
- У меду є термін придатності?
- При якій температурі зберігати мед?
- Як і де зберігати мед?
- Чи можна зберігати мед в холодильнику?
- Чи припустимо зберігання меду в погребі?
- В якій тарі краще зберігати мед?
- Як правильно зберігати мед в пластику?
- Глиняний горщик для самого смачного продукту
- Як зберігати мед, щоб він залишався рідким?
У природних умовах, тобто в сотах, продукт може зберігатися десятиліттями. Такий термін обумовлений складом солодких ласощів: неймовірна кількість вітамінів, при якому жодна бактерія не виживає.
Термін зберігання продукту бджільництва в домашніх умовах менше – близько 2-3 років.
Він не псується, не пліснявіє, але через 24 місяці високі температури, світло, відсутність звичного захисного бар’єру у вигляді сот вбивають всі корисні властивості.
Звичайно, якщо перекласти ласощі в бочки, попередньо просочені прополісом, то він буде корисним і через 10-15 років.
А це, на жаль, в умовах стандартної квартири просто неможливо.
Терміни збереження корисного продукту залежать виключно від умов зберігання. Пасічники, наприклад, рекомендують купувати мед у сезон відразу після медозбору.
Такий мед можна дізнатися по рідкої консистенції і яскравому кольору.
Щоб дізнатися температурний режим зберігання меду, варто просто мати поняття про температуру у вулику.
Так, під час зими в утепленому будиночку бджіл температура не опускається нижче -5 ° C, що є нижньою межею.
А ось при температурі вище +20 ° C мед втрачає свої корисні властивості, набуває темного коліру і трохи гірчить.
Корисний продукт боїться сонячних променів, які руйнують в ньому все ферменти, тому ставити його на підвіконня не можна.
Мед з акації добре «приживається» у вологому приміщенні, а ось падевий збережеться при вологості до 60%.
Принісши ласощі в будинок, відправте його в комору, в якій t коливається від +5 до +15 ° C, але не до побутової хімії і приправ.
Для комфортного зберігання меду, як правило, підходять темні скриньки, шафки.
Не всякий холодильник – гарне місце для меду. Так, але дотримуючись такі правила:
Мікроклімат звичайного холодного льоху підходить для того, щоб зберігати різні продукти, і солодкі ласощі не виняток.
Але доцільно зберігати мед у дерев’яній бочці з воском, щоб волога не пробралася до нього.
Варто також сказати про те, що в погребі часто зберігають копчену рибу, на полицях дозрівають сири, а в банках – ковбаси.
Як розумієте, гострі сторонні запахи можуть зіпсувати смачний солодкий продукт.
А ставити бочку поряд з крупами, сіллю і цукром не можна, в них містяться гігроскопічні речовини, які прискорять процеси бродіння.
Це питання, мабуть, найчастіше турбує любителів солодких ласощів.
Почнемо з того, що будь-яка тара для зберігання повинна бути герметичною, добре вимитою, краще ошпарити її окропом і дочекатися повного охолодження.
Найкраще зарекомендувала себе скляна банка з хорошою пластиковою кришкою
Пам’ятайте і про те, що новий мед ніколи не додають до старого – це викликає процес бродіння і неминучу порчу продукту.
Якщо баночки немає, то замість неї використовують бочку з дерева, наприклад, липи, вільхи.
А ось від бочок з дуба, осики і хвойних варто відмовитися.
Від дубової бочки ласощі набувають темний відтінок, від осики він гірчить, а хвойні породи змінюють тонкий аромат продукту.
Також ласощі відмінно зберігається і в посуді з нержавійки з кришкою, підійде і нержавіюча сталь, призначена для зберігання кисломолочних продуктів.
Свинець, мідь, залізо, оцинкована тара вступають в хімічну реакцію з продуктом, і ласощі «збагачується» домішкою отруйних солей.
У тарі з простого металу мед не зберігають – посуд окислюється! А ласощі з корисного меду трансформується в небезпечну отруту, який може стати причиною інтоксикації організму.
Адже все речовини в процесі окислення осідають в солодкому продукті.
Сьогодні пластиковий посуд досить популярний: тара герметична, в ній зручно транспортувати продукти, особливо ті, які мають різкий запах.
Але яким би екологічним пластик не був, для тривалого зберігання продуктів він не підходить.
Так, зберігайте мед в пластиковому посуді, але не більше від строку 6-12 місяців.
Солодкі ласощі – це активна речовина, яка може витягати з пластикового посуду шкідливі хімікати.
З давніх-давен в глиняних горщиках мед зберігали на Русі. Чому б і сьогодні не віддати данину цій прекрасній традиції?
Мабуть, глиняний горщик із сучасною кришкою є найправильнішою тарою для безпечного зберігання ласощів.
Як ми вже говорили, солодкий продукт бджільництва – досить активна речовина, що вступає в реакцію з невідповідною тарою.
Процес кристалізації – незворотний і природний, що свідчить про натуральність продукту.
Відразу ж після відкачування ласощі починають темніти, густіти, а через 1-2 місяці в ньому утворюються тверді цукрові кристали.
Густий кристалізований мед допоможе зробити рідким водяна баня.
Якщо після покупки ласощів ви помітили, що вміст баночки розділилося на рідку і густу частину, то мед недозрілий з домішкою води.
Але це ніяким чином не впливає на корисні якості продукту.
А ось рідкий мед взимку і ранньою весною повинен насторожити, адже до цього часу ласощі мають кристалізуватися.
Значить, вам пропонують підробку або продукт, напханий невідомими консервантами.
Такий мед не твердне довго, має занадто солодкий присмак і неприродний аромат.
Купуйте тільки натуральний мед, зберігайте його правильно і цілий рік насолоджуйтеся ніжним смаком ласощів, наповнюючи організм корисними вітамінами і підвищуючи імунітет!
Каждый проект начинается с выбора подходящих инструментов и оборудования. Будь то строительство нового дома, капитальный…
Пчеловодство привлекает не только любителей меда, но и предпринимателей, которые ищут перспективное направление для инвестиций.…
Генератори – це пристрої, які перетворюють механічну енергію в електричну. Вони є надійним джерелом електроенергії,…
С приходом зимы меняются потребности котов в пище. Холодное время года требует от организма больше…
З кожним роком все більше людей планують зробити «». Цей урбаністичний стиль має свої особливості,…
Обработка земли – обязательный процесс для повышения ее плодородия, а также создания оптимальных условий для…