Термін придатності бджолиного пилку підвищується при правильному зберіганні.
Цінність цього продукту полягає в вітамінах та біологічно активних речовинах.
При несприятливих умовах корисні речовини окислюються, змінюють склад і втрачають цілющі якості.
Застосовувати такий пилок не тільки марно, але й небезпечно для здоров’я. Зберігати обніжжя складно через підвищеного вмісту вологи.
У свіжому продукті вологість досягає 30%. Велика кількість вологи і поживних речовин – підходяще середовище для розвитку цвілі, бактерій і комах-шкідників
Пилок збирають навесні і влітку, коли бджоли починають медозбір. Використовують для збору спеціальний пилковловлювач.
Щодня виймайте зібраний продукт з цього пристосування до темряви, щоб не відволожився.
Важливе правило: не кладіть пилок в металевий посуд.
Використовуйте дерев’яні або пластмасові ємності.
Не можна зберігати пилок товстим шаром; якомога швидше розсипте її для сушіння, використовуючи пергаментний папір.
Якщо підтримувати в приміщенні температуру не менше 20 ° C, пилок висохне за 3 дні.
Добре висушений пилок не містить склеєних між собою крупинок. Готовий продукт очищають від сторонніх домішок, пропускаючи через сито з вічками не більше 2 мм.
Для очищення також використовують вентилятор або фен: смітинки забирає потоком повітря.
Такий спосіб сушіння має серйозні недоліки. При підвищеній вологості повітря висушити обніжжя до потрібної кондиції не вийде, і вологий пилок зіпсується. Надійніше використовувати для сушки спеціальне обладнання.
Якщо пилку багато, шафи полегшать трудомістку операцію сушіння. Їх застосування робить цей процес незалежним від погоди.
Сушильні шафи підтримують постійну температуру і вологість, не потрібно перемішування обніжжя вручну, швидкість висушування зростає.
Термін сушіння вказується в інструкції до обладнання, в середньому він становить не більше 24 годин.
Сушка в шафах забезпечується електричними нагрівачами з термостатом або економічними лампами інфрачервоного випромінювання.
Читати ще: Засіб для краси, стрункості і здоров’я: користь бджолиного пилку для жінок
Температура сушіння при цьому 120 ° C, високошвидкісна сушка (1.5 – 2 години) знищує пергову міль і зберігає корисні якості продукту.
Правильно зберігати бджолиний пилок в герметичній упаковці, так як вона вбирає вологу з повітря.
У домашніх умовах використовують скляні або пластмасові банки. Вимиті скляні банки стерилізують парою або в духовці, дайте висохнути.
Сухий пилок насипте в банки до горлечка, закрийте пластиковими кришками. У банку має міститися мінімальна кількість повітря.
Якщо застосовуєте бляшані кришки, внутрішню поверхню покрийте воском, щоб пилок не стикався з металом.
При контакті з металом, повітрям і під дією світла в бджолиному пилку протікають небажані хімічні процеси, що знижують цінність продукту.
Зберігайте упаковану пилок в темному місці, оптимальна температура зберігання 9 ° C (у холодильнику). Зберігати при температурі вище 20 ° C неприпустимо.
Щоб зберегти невелику кількість обніжжя з відкритою упаковки, її подрібнюють і додають цукрову пудру з розрахунку 1:1. Пудра адсорбує вологу, оберігає пилок від псування і покращує смак.
Отриманий порошок легко використовувати для лікування дітей. Термін зберігання бджолиного пилку не більше 1 року, за цей час вона втрачає 75% корисних речовин.
Після двох років зберігати обніжжя марно. Якщо ви берете пилок в аптеці, звертайте увагу, який термін придатності стоїть на упаковці.
Для збереження вітамінів і амінокислот пилок ферментують. 150 гр меду розчиняють у склянці теплої кип’яченої води, температуру доводять до 40 ° C. В 1 кг пилку вливають отриманий розчин, ретельно розмішують і залишають на 6 днів.
Температура ферментації 35 – 40 ° C. Готовий продукт розкладають по стерильним банкам і закривають пластмасовими кришками, зберігають до двох років. Ферментований пилок за властивостями наближається до бджолиної перги.
Якщо змішати обніжжя з медом, її термін зберігання збільшується. Бджолиний пилок подрібніть, додайте свіжого меду (на 1 частину пилку 2 частини меду).
Зберігають отриману масу до 5 років, протягом яких її цілющі якості поступово знижуються. Після року зберігання вміст корисних компонентів зменшується на 40%.
Регулярне використання бджолиного пилку зміцнює імунітет і лікує від багатьох недуг.
Якщо ви застосовуєте це природний засіб, пам’ятайте, що ліки можуть виявитися отрутою при неправильному зберіганні або вживанні. Найбільшу користь принесе свіжа продукція бджільництва.
Конструктивно черв'ячний мотор-редуктор NMRV є механізмом, який дозволяє змінювати швидкість обертання валів. Двигун-редуктор черв'ячний досить…
Будівельна індустрія постійно шукає способи підвищення ефективності проектів, скорочення витрат і зменшення впливу на навколишнє…
Употребление виски — бесценный опыт, который помогает погрузиться в мир премиальных алкогольных напитков. Бокал виски…
Полиэтилен – материал, который пользуется большим спросом благодаря своей прочности, универсальности и доступной стоимости. Он…
Соняшниĸовий ĸонцентрат Хайпро (concentrate Hipro) у тваринництві: забудьте все, що ви знали про кормові суміші…
Правильний вибір насіння квітів – ключ до створення чарівного квітникового саду, який буде тішити око…