Квітковий пилок – дуже цінний і багатий за складом продукт, але тільки в тому випадку, якщо дотримані правила збору, сушіння та зберігання сировини.
Якщо хоч один з етапів обробки бджолиного обніжжя буде порушений, вона втратить частину корисних властивостей і, що найважливіше, може принести шкоду здоров’ю.
Особливу увагу варто звернути на те, як сушити пилок в домашніх умовах, так як даний процес вимагає чимало вкладеної праці і часу.
Щоб збирати пилок, досить на клітини вуликів поставити так званий уловлювач, в який і буде потрапляти обніжжя, принесена бджілкою.
Варіант збору пилку без участі комахи також можливий: з квітучої рослини досить зструшувати порошинки в чисту ємність.
Але при цьому йде колосальна втрата корисності, так як сировина не буде оброблено секретом бджоли-трудівниці.
Збирати принесений комахами продукт необхідно щодня до заходу, ні в якому разі неприпустимо залишати його на ніч, щоб виключити потрапляння вологи.
І активність бджоли після обіду значно знижується, від чого недоцільно навіть до вечора не збирати сировину.
З ящиків пересипати обніжжя в зручну ємність, переважно пластикову, а не в металеву, щоб уникнути реакції з металом.
У такому вигляді зберігати сировину тривалий час не можна, максимум через добу повинна початися сушка. Первопродукт містить 20-30% води і через тривале зберігання прийде в непридатність.
Сушка пилку проводиться кількома способами, які різняться по трудовитратах, фінансовий бік і обсягами висушеного продукту.
Досить тривалий час і певні умови будуть потрібні для природної сушки пилку в домашніх умовах. Для цього сировину рівномірно, шаром не більше 15-20 мм розкласти на чистих аркушах паперу.
Приміщення повинно відповідати деяким вимогам: низька вологість, хороша вентиляція, обмежене потрапляння сонячних променів (температура сушіння не повинна перевищувати 45C), і при цьому досить тепле.
Обніжжя 2-3 рази на день потрібно перемішувати. Залежно від наявності вологи в первопродукті, через 3-5 днів повинні утворитися досить щільні кульки, що свідчить про випаровуванні вологи.
Якщо при торканні з поверхнею столу чути стукіт – сировина готова. Перед розфасовкою пилок просіяти через сито, щоб прибрати можливі механічні включення. Таким способом обробляють невелику кількість продукту
Якого б типу не була сушильная шафа, такий спосіб дозволяє обробити значно більшу кількість сировини в короткі терміни і без особливих трудовитрат. Тільки спочатку доведеться потрудитися, щоб його сконструювати.
Своїми руками можна зробити сушилку для пилку, за основу якої береться звичайний дерев’яна шафа з дверцятами і обшивається листами металу.
У нижній частині шафи (на боковій стінці) зробити отвори для випаровування вологи.
Середня частина відводиться для нагрівальних елементів (лампочки розжарювання або електричні ТЕНи).
Ґратчасті полки розташовуються в шафі на відстані 5 см один від одного і вистилаються дрібненькими сітками.
Постійна температура повітря повинна триматися на позначці 40C: це забезпечить термостат. Даний інструмент для сушки дає можливість висушити 10-15 кг обніжжя за добу і при цьому не змінити колір продукту.
По тому ж типу, тільки з деякими відмінностями, використовується сушка з інфрачервоним випромінюванням. На сьогоднішній день дана модифікація в пріоритеті через економної витрати електроенергії.
Корпус в сушарці використовується дерев’яний, у вигляді коробки з кришкою зверху. ІК-освітлення розташовується під верхом, від якого на відстані 20-25 мм встановлюється дрібна сітка для первопродукту.
На всіх чотирьох сторонах ящика і кришці необхідно зробити прорізи для вентиляції повітря. Температура за допомогою термостата також підтримується в районі 40C. Тривалість процедури залежить від обсягу обніжжя і становить приблизно 1-2 діб.
Читати ще: Користь та шкода бджолиного пилку.
У сушарці з ІК-лампами не обов’язкова вентиляція, так як пилок під дією променів швидко нагрівається, і температура сировини практично відразу порівнюється з температурою повітря.
Також продаються уже готові сушарки для фруктів та ягід, які ідеально підходять для сушіння пилку.
При правильних умовах термін зберігання продукту складає до 1 року. Після цього обніжжя не зіпсується, але і не принесе користі, так як вся цінність складу буде втрачена. В ідеалі зберігати висушену сировину необхідно в скляній, щільно закупореній тарі.
Приміщення повинно бути прохолодним і темним, добре підійде холодильник. Низькі температури допоможуть довше зберегти властивості бджолиного продукту і запобігти появі молі.
Припустимо перемелений пилок законсервувати з медом. Для цього робиться суміш компонентів в пропорції 1:1, поміщається в стерильні банки і закупорюється капроновими кришками, перед цим обробленими воском або парафіном.
Зберігається суміш в холодильнику. Якому способу сушіння віддати перевагу – безпосередньо залежить від обсягів сировини. Якщо потрібно обробляти щодня не одну порцію продукту, звичайно, без електричної сушарки не обійтися.
Найголовніше дотримуватися послідовність і правильність процесу. В такому випадку буде забезпечений успішний кінцевий результат виконаної роботи.
Пчеловодство привлекает не только любителей меда, но и предпринимателей, которые ищут перспективное направление для инвестиций.…
Генератори – це пристрої, які перетворюють механічну енергію в електричну. Вони є надійним джерелом електроенергії,…
С приходом зимы меняются потребности котов в пище. Холодное время года требует от организма больше…
З кожним роком все більше людей планують зробити «». Цей урбаністичний стиль має свої особливості,…
Обработка земли – обязательный процесс для повышения ее плодородия, а также создания оптимальных условий для…
Для визначення індексу рефракції світла, використовуються спеціальні оптичні прилади – рефрактометри. Принцип їх роботи полягає…