Методи сушіння пилку в домашніх умовах

Як сушити бджолиний пилок вдома: різні засоби.Як сушити бджолиний пилок вдома: різні засоби.

Квітковий пилок — дуже цінний і багатий за складом продукт, але тільки в тому випадку, якщо дотримані правила збору, сушіння та зберігання сировини.

Якщо хоч один з етапів обробки бджолиного обніжжя буде порушений, вона втратить частину корисних властивостей і, що найважливіше, може принести шкоду здоров’ю.

Особливу увагу варто звернути на те, як сушити пилок в домашніх умовах, так як даний процес вимагає чимало вкладеної праці і часу.

  1. Збір пилку
  2. Засоби сушіння
  3. Зберігання готового продукту

Збір пилку

Щоб збирати пилок, досить на клітини вуликів поставити так званий уловлювач, в який і буде потрапляти обніжжя, принесена бджілкою.

Варіант збору пилку без участі комахи також можливий: з квітучої рослини досить зструшувати порошинки в чисту ємність.пилкозбирач

Але при цьому йде колосальна втрата корисності, так як сировина не буде оброблено секретом бджоли-трудівниці.

Збирати принесений комахами продукт необхідно щодня до заходу, ні в якому разі неприпустимо залишати його на ніч, щоб виключити потрапляння вологи.

І активність бджоли після обіду значно знижується, від чого недоцільно навіть до вечора не збирати сировину.

З ящиків пересипати обніжжя в зручну ємність, переважно пластикову, а не в металеву, щоб уникнути реакції з металом.

У такому вигляді зберігати сировину тривалий час не можна, максимум через добу повинна початися сушка. Первопродукт містить 20-30% води і через тривале зберігання прийде в непридатність.

Засоби сушіння

Сушка пилку проводиться кількома способами, які різняться по трудовитратах, фінансовий бік і обсягами висушеного продукту.

Природний метод

Досить тривалий час і певні умови будуть потрібні для природної сушки пилку в домашніх умовах. Для цього сировину рівномірно, шаром не більше 15-20 мм розкласти на чистих аркушах паперу.

бджолиний пилокПрикрити марлею в один шар для запобігання запилення і попадання комах.

Приміщення повинно відповідати деяким вимогам: низька вологість, хороша вентиляція, обмежене потрапляння сонячних променів (температура сушіння не повинна перевищувати 45C), і при цьому досить тепле.

Обніжжя 2-3 рази на день потрібно перемішувати. Залежно від наявності вологи в первопродукті, через 3-5 днів повинні утворитися досить щільні кульки, що свідчить про випаровуванні вологи.

Якщо при торканні з поверхнею столу чути стукіт — сировина готова. Перед розфасовкою пилок просіяти через сито, щоб прибрати можливі механічні включення. Таким способом обробляють невелику кількість продукту

Сушильна шафа

Якого б типу не була сушильная шафа, такий спосіб дозволяє обробити значно більшу кількість сировини в короткі терміни і без особливих трудовитрат. Тільки спочатку доведеться потрудитися, щоб його сконструювати.

Своїми руками можна зробити сушилку для пилку, за основу якої береться звичайний дерев’яна шафа з дверцятами і обшивається листами металу.

Сушильна шафа для пилкуУ верхній частині пристосування необхідно зробити отвір під вентилятор, адже нам необхідно забезпечити природний, несильний забір повітря з навколишнього середовища.

У нижній частині шафи (на боковій стінці) зробити отвори для випаровування вологи.

Середня частина відводиться для нагрівальних елементів (лампочки розжарювання або електричні ТЕНи).

Ґратчасті полки розташовуються в шафі на відстані 5 см один від одного і вистилаються дрібненькими сітками.

Постійна температура повітря повинна триматися на позначці 40C: це забезпечить термостат. Даний інструмент для сушки дає можливість висушити 10-15 кг обніжжя за добу і при цьому не змінити колір продукту.

По тому ж типу, тільки з деякими відмінностями, використовується сушка з інфрачервоним випромінюванням. На сьогоднішній день дана модифікація в пріоритеті через економної витрати електроенергії.

Корпус в сушарці використовується дерев’яний, у вигляді коробки з кришкою зверху. ІК-освітлення розташовується під верхом, від якого на відстані 20-25 мм встановлюється дрібна сітка для первопродукту.

На всіх чотирьох сторонах ящика і кришці необхідно зробити прорізи для вентиляції повітря. Температура за допомогою термостата також підтримується в районі 40C. Тривалість процедури залежить від обсягу обніжжя і становить приблизно 1-2 діб.

Читати ще: Користь та шкода бджолиного пилку.

У сушарці з ІК-лампами не обов’язкова вентиляція, так як пилок під дією променів швидко нагрівається, і температура сировини практично відразу порівнюється з температурою повітря.

Також продаються уже готові сушарки для фруктів та ягід, які ідеально підходять для сушіння пилку.

Зберігання готового продукту

При правильних умовах термін зберігання продукту складає до 1 року. Після цього обніжжя не зіпсується, але і не принесе користі, так як вся цінність складу буде втрачена. В ідеалі зберігати висушену сировину необхідно в скляній, щільно закупореній тарі.

Приміщення повинно бути прохолодним і темним, добре підійде холодильник. Низькі температури допоможуть довше зберегти властивості бджолиного продукту і запобігти появі молі.

Припустимо перемелений пилок законсервувати з медом. Для цього робиться суміш компонентів в пропорції 1:1, поміщається в стерильні банки і закупорюється капроновими кришками, перед цим обробленими воском або парафіном.

Зберігається суміш в холодильнику. Якому способу сушіння віддати перевагу — безпосередньо залежить від обсягів сировини. Якщо потрібно обробляти щодня не одну порцію продукту, звичайно, без електричної сушарки не обійтися.

Найголовніше дотримуватися послідовність і правильність процесу. В такому випадку буде забезпечений успішний кінцевий результат виконаної роботи.

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Top