Користь і шкода бджолиного пилку: використання в медицині і протипоказання

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Бджолиний пилок користь та шкода, що лікує пилок?

Бджолиний пилок

Бджолиний пилок користь та шкода, що лікує пилок?

Протягом століть склад, користь і можлива шкода бджолиного пилку були оточені таємницею. Стародавні єгиптяни описують її як «цілющий пил».

У Древній Греції вважалося, що пилкові гранули на ногах бджоли роблять в основному з воску.

Аристотель в Historia Animalium зазначає, що вони лише нагадують віск, але в дійсності це шматочки бджолиного хліба – перги.

Деякі з основоположників медицини – Гіппократ, Пліній Старший, Піфагор – знали, чим корисний пилок, і довіряли цілющим властивостям продукту, часто прописуючи її пацієнтам.

Проте, в промислових масштабах її стали використовувати тільки в другій половині XX століття, коли були розроблені пилкові пастки і стали доступні всім бджолярам.

  1. Склад і користь
  2. Що лікує бджолиний пилок
  3. Протипоказання і можлива шкода

Склад і користь

Дослідження підтверджують харчову цінність і корисні властивості пилку. Він містить високу концентрацію білків, зокрема незамінних амінокислот і ферментів, редукуючих цукрів (глюкоза і фруктоза), жирних кислот, мінеральних речовин, вітамінів, фенольних кислот, гормоноподібних сполук, флавоноїдів, фітостеролів.

Бджолиний пилок властивості

Бджолиний пилок властивості

Компоненти бджолиного пилку частково руйнуються під дією травних соків, однак частина їх успішно засвоюється організмом людини. Бджолиний пилок можна уявити як повноцінний продукт харчування, але її збирають в невеликих кількостях, тому фактично це харчова добавка.

Основні активні компоненти бджолиного пилку – це похідні фенольних кислот і поліфенольні сполуки, в основному флавоноїдної глікозиди.

Флавоноїди володіють різноманітними біологічними і фармакологічними властивостями – антиоксидантними, противотоксичними, протизапальними, кардіопротекторними та регенеративними.

Вони також активують ендогенні захисні системи, впливаючи на фізіологічні процеси. Найбільш відомим дією фітостеринів є їх здатність знижувати рівень холестерину в крові за рахунок перешкоджання його абсорбції в кишечнику.

Вони володіють антиатерогенними, імуностимулюючими та протизапальними властивостями, які забезпечують в основному бета-ситостерин. Крім того, існують свідчення того, що фітостерини перешкоджають розвитку деяких видів раку, зокрема, молочної та передміхурової залози.

Що лікує бджолиний пилок

  1. Інфекції. Встановлено антибактеріальна активність пилку проти золотистого стафілокока, сінної палички, синьогнійної палички та клебсієли пневмонії.
  2. Окислювальний стрес клітин і тканин. Фенольні сполуки в пилку мають антиоксидантну активність, тобто можуть уповільнити або запобігти окисленню – хімічну реакцію, в ході якої виникають вільні радикали, що ушкоджують клітини. Радикальна теорія фізіології людини стверджує, що вільні радикали сприяють розвитку хронічних і дегенеративних захворювань, таких як рак, аутоімунні захворювання, старіння, катаракта, ревматоїдний артрит, серцево-судинні та нейродегенеративні порушення.
  3. Запальні процеси. Запалення є фізіологічною реакцією на пошкодження тканин або клітин. Пилок впливає на синтез ферментів циклооксигенази і ліпоксигенази, що беруть участь у виробництві медіаторів запалення.
  4. Захворювання сечостатевої системи. Одним з важливих і корисних застосувань пилку в медицині є її профілактична та лікувальна активність при захворюваннях простати. Екстракт продукту зменшує гіпертрофію простати і при тривалому застосуванні полегшує сечовипускання за рахунок дії флавоноїдів і фітостеролів. У пацієнтів з хронічним простатитом небактеріального характеру через 6 місяців прийому пилку в кількості 222 мг в день відзначено зниження болю, нормалізація сечовипускання і підвищення сексуальної функції.
  5. Анемія і порушення кровотворення. Результати досліджень показують, що бджолиний пилок стимулює діяльність кровотворної системи, зменшує кількість лейкоцитів і збільшує число еритроцитів в крові, а також сприяє всмоктуванню заліза в травній системі. Така дія пов’язують в основному з наявністю флавоноїдів кверцетину та рутину.
  6. Остеопороз. Остеопороз – зменшення кісткової маси і порушення кісткової архітектури, що призводить до зниження міцності кістки і підвищеного ризику переломів. Користь бджолиного пилку полягає в здатності гальмувати деградацію кісткової тканини і формування специфічних клітин – остеокластів. Екстракт продукту стимулює формування кісткової тканини і викликає збільшення лужної фосфатази – ферменту, який бере участь в мінералізації кісток.
  7. Алергія. Як відомо, пилок часто викликає алергічні реакції. Однак існують дані про можливість її використання для запобігання алергії. Так, регулярне вживання невеликої кількості бджолиного пилку може мати десенсибілізуючу дію проти сінної лихоманки і алергії на укуси бджіл. Флавоноїди мирицетин впливає на активацію огрядних клітин шкіри, результатом якої є виділення гістаміну, гепарину і цитокінів – винуватців симптомів алергії. Водний екстракт пилку успішно використовується проти астми, викликаної домашнім пилом.
  8. Захворювання печінки. Введення бджолиного пилку в раціон пацієнтів, які страждають на хронічний гепатит, призводить до поліпшення пропорцій альбуміну і глобуліну в плазмі крові і нормалізації мікроскопічної структури печінки. У лабораторних щурів, отруєних гепатотоксичними речовинами, після прийому препарату тканини печінки відновлювалися швидше. Очищаючі властивості продукту можуть бути корисні при лікуванні професійних захворювань, включаючи отруєння важкими металами, промисловими газами і пилом, а також ліками.
  9. Атеросклероз і захворювання серця. І тут пилок корисні властивості проявив. У пацієнтів з серцевою недостатністю, які щодня приймали 40 м бджолиного пилку, відзначається зменшення холестерину в крові, нормалізація в’язкості крові і зниження кількості атеросклеротичних бляшок, а також нормалізація концентрації фібрину і фібриногену. Продукт з користю успішно застосовується при відновленні після інфарктів, а також при системних порушеннях кровообігу і артеріальної гіпертензії. Малі дози пилку гальмують атеросклеротичні зміни кровоносних судин і покращують мозковий кровотік у літніх людей.
  10. Інші захворювання. В одній із лікарень пацієнтам пропонувалося 30-40 г пилку щодня. В результаті поліпшення спостерігалися при таких захворюваннях: гастрит (90%), анемія (72%), синдром посттравматичної астенії (84%), імпотенція (68%), вікові порушення (100%). Деякі автори повідомляють про успішне лікування виразки шлунка і дванадцятипалої кишки.
  11. Порушення дієти. Бджолиний пилок дає організму таку користь, яку можуть запропонувати найякісніші полівітамінні комплекси. За рахунок вмісту великої кількості вітамінів, мінералів і біоактивних речовин пилок може бути рекомендована пацієнтам, що страждають від недостатньої ваги, втрати апетиту, фізичного і психічного виснаження. Ці ефекти були відзначені як у дітей, так і у пацієнтів літнього віку, видужуючих після різних хвороб.
  12. Порівняно недавно бджолиний пилок став використовуватися в якості інгредієнта омолоджуючих і живлячих шкіру косметичних засобів. На тему ефективності такого застосування недостатньо досліджень, крім того, існує значний ризик алергії для великого відсотка користувачів, тому ця практика поки не отримала такого широкого поширення, як використання інших продуктів бджільництвамеду, маточного молочка, воску.

Протипоказання і можлива шкода

Бджолиний пилок може принести не тільки користь, але і шкоду. Вона, як правило, добре переноситься, однак існують деякі ризики її вживання:

  1. Алергія. Симптоми можуть включати шлунково-кишкові розлади, висип, еритему (почервоніння шкіри) і кропив’янку, астму та інші реакції дихальних шляхів, діарею і блювоту, чутливість до світла, болі в животі, загальну слабкість, головний біль. Анафілактичний шок можливий у важких випадках. Медики не рекомендують починати прийом з великих доз: в перший тиждень не варто вживати більше чверті чайної ложки в день. Реакція може бути відкладеною і іноді виникає через кілька днів. Деякі автори радять проводити тест, завдаючи невелику кількість пилку на шкіру і спостерігаючи за реакцією. Інші вважають, що легка алергія не є протипоказанням до прийому пилку, так як можна виробити толерантність організму до неї, регулярно приймаючи мінімальні дози.
  2. Неправильне зберігання. Тільки що зібраний пилок містить деяку кількість води, тому є сприятливим середовищем для розвитку цвілі і схильна до псування. Бджолярі ретельно сушать її при температурі до 40 ° C, щоб уникнути руйнування деяких корисних компонентів, щоб в повній мірі зберегти її лікувальні властивості.
  3. Забрудненість. У пастки для пилку в процесі збору може потрапити сміття, який при обробці і просушування продукту повинен бути знищений. Значно складнішою видається справа із забрудненістю внаслідок несприятливої екологічної ситуації. Пилок вбирає фунгіциди, гербіциди та пестициди, якими обробляють поля, солі важких металів, токсини. Ситуацію погіршує те, що бджоли відлітають на великі відстані від вулика і знаходження пасіки в екологічно сприятливому місці не гарантує чистоти продукту. Особливу небезпеку становить пилок з невідомих пасік або від неперевірених виробників, тому пилок повинний бути протестований на відповідність стандартам мікробіологічної чистоти і залишків забруднень.
  4. У деяких видах квіткового пилку (синяка звичайного, синяка подорожникова, якобеї звичайної, крестовника яйцевидного і посконника конопльового) вчені знайшли сліди гепатотоксичних пірролізідінових алкалоїдів, які рослини використовують як захист від шкідників. Мінімальної кількості недостатньо для розвитку цирозу печінки, якщо вона спочатку здорова, але при порушеннях роботи цього органу регулярне вживання сумнівного пилку може бути небезпечно.

Бджолиний пилок має потенціал для використання в якості лікарського засобу та поживної добавки до їжі.

Однак варто пам’ятати, що бджолиний пилок як користь, так і шкоду має, і про останній потрібно пам’ятати, так як він є сильним алергеном, а також потенційним накопичувачем забруднюючих хімічних речовин.

Тому її необхідно вживати з обережністю і уважно вибирати продукт, і тоді властивості бджолиного пилку принесуть виключно користь вашому організму.

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Top