Медовуха із забрусу: рецепти для дома

Медовуха із забрусу: рецепти для домашніх умов.

Рецептів медовухи із забруса існує безліч.

Цей слабоалкогольний напій, по кріпості займає середнє положення між квасом і вином.

Він приємний на смак, ароматний і корисний, хоча б тому що абсолютно натуральний.

Залежно від рецепта до складу медовухи можуть входити різні продукти.

Незмінними в ньому залишаються тільки забрус з медом і чиста вода.

Інші ж компоненти можуть відрізнятися. Туди можуть входити ягоди і свіжі фрукти, прянощі, хміль.

Є рецепти приготування медовухи з дріжджами. Кожен з цих компонентів надає напою певні смакові якості, особливу пікантність і неповторність.

Колір теж змінюється, від янтарно-жовтого до всіляких відтінків червоного.

Міцність медовухи – поняття розтяжне. Звичайна настоянка не містить багато спирту. Це більше освіжаючий напій, ніж алкогольний.

Якщо в готовий продукт додати ще забруса і залишити перебродити, кріпость його підвищується.

Оскільки таке питво складається з натуральних компонентів, термін зберігання у нього обмежений.

  1. Рекомендації
  2. Рецепти медовухи
  3. З дріжджами
  4. З хмелем

Загальні рекомендації для всіх рецептів

По суті, всі медовухи з забруса готуються просто. Тому такі рекомендації можна віднести до будь-якого з них:

  • Вода повинна бути обов’язково чистою. Якщо є така можливість, краще використовувати ключову або колодязну. Для приготування ця рідина повинна бути кімнатної температури.
  • Чим більше меду в рецептурі, тим готовий продукт буде солодший. Крім того, це збільшить і міцність майбутньої настоянки.
  • Для отримання більш чистого і благородного смаку краще застосовувати водяний затвор. Він забезпечить вільний вихід назовні вуглекислого газу, що утворюється при бродінні і запобіжить надходження кисню, що може викликати окислення продукту.
  • Якщо температура в приміщенні, де грає медовуха, буде низькою, то булькати буде повільно, а якщо сильно високою, то процес буде бурхливим.
  • В середньому процес ферментації займає близько 10 днів. Дозрівання напою закінчується, коли бульбашки припиняють виходити з трубки.
  • Отриману суміш треба відфільтрувати, розлити в ємності, бажано скляні і поставити в холодне і темне місце.
  • Зберігати медовуху теж потрібно в холоді.

Керуючись цими рекомендаціями, можна приготувати медовуху по одному з рецептів, представлених нижче.

Який з них вибрати – справа тільки особистого смаку. А краще спробувати все. Різноманітність це завжди цікаво.

Рецепти медовухи з забрусу

Це варіант напою з чистим медовим смаком і невеликою приємною різкістю. Хоч процес його приготування займає деякий час, але це того варто.

Знадобляться такі інгредієнти:

  • 10 літрів чистої води;
  • 3 кг забруса;
  • 1,5-2 кг меду;
  • 0,5 кг будь-яких ягід.

Приготування продукту можна описати таким чином:

  • Взяти ємність достатнього обсягу;
  • Наповнити її водою і покласти туди забрус і ягоди;
  • Все перемішати і залишити для бродіння. Початок однойменного процесу буде відзначено появою піни;
  • Після цього поставити балон у помірно тепле приміщення приблизно на 10 днів;
  • Далі розчинити мед, додати його в посудину і знову залишити його для повторного бродіння;
  • Коли зброджування закінчиться, отриману рідину злити в іншу тару, профільтрувати через марлю;
  • Розлити по пляшках і поставити в холодне і темне місце.

З дріжджами

Це питво менш солодке, до смаку ця настоянка з забруса ближче до нефільтрованого пива або квасу.

Вміст спирту в ньому менше, ніж в медовуху з попереднього рецепта. Приготувати її досить легко і просто.

З інгредієнтів потрібні:

  • 10 літрів чистої води;
  • 1,5 кг забруса;
  • 1 кг меду;
  • 3-4 ложки дріжджів;
  • спеції: кориця і мускатний горіх.

Приготування відбувається так:

  • Потрібно закип’ятити воду і розчинити в ній мед і забрус.
  • Зняти вийшла шапку піни.
  • В отриману суміш, коли вона трохи охолоне додати спеції і дріжджі.
  • Залишити до закінчення бродіння.
  • Коли процес закінчиться, профільтрувати.
  • Злити те, що вийшло в підготовлену чисту і суху тару.
  • Поставити на холод.

Читати ще: самогон з меду.

З хмелем

Це ще одна варіація цього напою, тепер зі специфічним гіркувато-солодкий смак, що пояснюється вмістом в ньому хмелю.

Складові:

  • 10 літрів чистої води;
  • 1,5 кг забруса;
  • 2 кг меду;
  • 3 ложки дріжджів;
  • жменю шишок хмелю.

Технологія приготування медовухи така:

  • У великій тарі закип’ятити воду, додати мед і забрус;
  • Повністю розчинити компоненти, зняти піну;
  • У гарячу рідину додати хміль і ще трохи остудити;
  • В окремому посуді розвести дріжджі і потім додати їх в розчин;
  • Поставити для подальшого зброджування;
  • В кінці процесу процідити;
  • Розлити в зручні ємності і поставити в темне прохолодне місце.

Медовуха з забруса – рецепт, який прийшов з старовини, але до сих пір користується популярністю.

Цей чудовий напій має всі властивості продуктів, багато з яких цілющі. Хороший він ще і тим, що його завжди можна модифікувати.

Останні статті

Техника для обработки почвы: популярные бренды и ассортимент

Обработка земли – обязательный процесс для повышения ее плодородия, а также создания оптимальных условий для…

2 години ago

Вибір рефрактометра: види та особливості

Для визначення індексу рефракції світла, використовуються спеціальні оптичні прилади – рефрактометри. Принцип їх роботи полягає…

7 днів ago

Покупка зоотоваров: экономия, без ущерба качеству

С каждым годом онлайн-шоппинг становится все более популярным. Еще 5 лет назад люди в основном…

1 місяць ago

Стиральная машина: критерии выбора подходящей модели

Современная бытовая техника способна существенно упростить быт каждого человека. Прожить месяц без телевизора или посудомойки…

2 місяці ago

Фруктовые соки во время беременности: что нужно знать

Ожидание ребенка — период, когда необходимо особенно следить за своим питанием. При беременности важно употреблять…

2 місяці ago

Популярные массандровские вина: в чем их секрет?

Вина «Массандры» – одна из визитных карточек Крымского полуострова. Эта эксклюзивная коллекция славиться благодаря уникальным…

2 місяці ago