Адсорбоване маточне молочко

Перевага та користь адсорбованого маточного молочка. Перевага та користь адсорбованого маточного молочка.

В ряду корисних продуктів бджільництва маточне молочко займає особливе місце.

Його склад і ступінь лікувального впливу на організм людини вивчені не до кінця, але деякі дослідники вважають його панацеєю від будь-яких хвороб.

Щоб перейнятися довірою до їхньої думки, досить одного цікавого факту з життя бджіл.

Личинки бджолиних маток годують виключно маточним молочком. Їм же харчується бджола-матка в весняно-літній сезон. Вона живе близько 5 років, відкладає щодня до 2-3 тисяч яєць.

Для харчування личинок робочих бджіл маточне молочко використовується тільки в перші дні їх життя.

Далі їх годують бджолиним молочком, що істотно відрізняються за складом від маточного. В результаті такого вигодовування термін життя робочої бджоли трохи більше місяця, при цьому вона майже вдвічі менше і легше бджолиної матки.

Що ж це за диво-продукт — маточне молочко, чим воно корисне, як його правильно приймати і зберігати?

  1. Маточне молочко — що це?
  2. Корисні властивості, лікування захворювань
  3. Технологія отримання маточного молочка
  4. Три способи тривалого зберігання
  5. Переваги адсорбованого молочка, зберігання
  6. Форми випуску адсорбованого маткового молочка
  7. Рекомендоване дозування

Маточне молочко — що це?

Личинка бджоли — матки зростає в великому восковому коконі, наповненому кремово — білою сметаноподібною рідиною, що має приємний медовий запах і кислуватий смак. Це — маточне молочко, яке виробляється в глоткових залозах молодих бджіл-годувальниць.

Інша назва цього корисного продукту — «королівське желе», живильне середовище для вирощування сильної і великої матки, майбутньої родоначальниці безлічі нових бджолиних сімей.

Склад «королівського желе» збалансований так, щоб забезпечити прискорений розвиток личинок, а в подальшому — високу плодючість матки. У ньому міститься приблизно рівну кількість білків і вуглеводів, жири, органічні кислоти, мінеральні солі. Маточне молочко

Маточне молочко насичене вітамінами, воно включає в себе пантотеновую, фолієву, аскорбінову і нікотинову кислоти, біотин, вітаміни групи В (рибофлавін, тіамін, піридоксин). Кислоти, що знаходяться в складі продуктів бджільництва, гальмують розвиток мікроорганізмів і забезпечують його антибактеріальну дію.

Завдяки відмінній збалансованості корисних речовин молочко застосовують при лікуванні різних захворювань, його застосування в апітерапії не обмежена ні віком, ні статтю пацієнтів. Препарати на його основі застосовуються як при лікуванні грудних немовлят, так і для вагітних.

У лікувальних цілях зазвичай застосовується адсорбоване маточне молочко. Це пов’язано з тим, що свіже (нативное) молочко зберігає корисні якості не більше доби. Обробка його методом адсорбції дозволяє зберегти всі його цілющі властивості і збільшити термін зберігання до 3 років.

Корисні властивості, лікування захворювань, правила прийому маточного молочка

За кілька десятиліть активного використання маточного молочка в якості лікарського засобу виявлено цілющий вплив цього продукту на більшість систем людського організму:

  • нормалізація обміну речовин — зниження зайвої ваги, лікування виснаження;
  • зміцнення імунітету, підвищення стійкості до інфекційних захворювань;
  • стимуляція кровотворення, регуляція функції ендокринних залоз;
  • лікування атеросклерозу, стенокардії та коронарної недостатності;
  • поліпшення апетиту при гіпотрофії у немовлят;
  • тонізуючу дію при лікуванні хронічної втоми, виснаження, депресії — прийом адсорбованого молочка викликає прилив сил, бадьорість, відновлення життєвих сил;
  • припинення задухи при бронхіальній астмі;
  • регуляція кров’яного тиску — нормалізація його рівня як при гіпертонії, так і при гіпотонії;
  • усунення токсикозів у вагітних, поліпшення лактації у годуючих мам;
  • відновлення дітородної функції, лікування статевої слабкості;
  • стимулюючу дію при старечому виснаженні — поліпшення пам’яті, сну, апетиту, регенерація виснажених клітин, омолоджуючу дію.

В апітерапії прийнято призначати індивідуальні дози лікарських засобів в залежності від віку, хвороби, стану людини. Є загальні рекомендації по прийому адсорбованого маткового молочка: за 0,5 год.

До їди призначену дозу гранул закладають маленькою ложечкою під язик і розсмоктують кілька хвилин. Щоб полегшити прийом ліків дітям, гранули розчиняють в солодкому сиропі.

Технологія отримання маточного молочка

Далеко не в кожному бджільницькому господарстві може бути організовано збір «королівського желе». Щоб організувати його збір у великих обсягах, потрібні бджолині сім’ї хороших порід з великою кількістю годувальниць.

Пасіка повинна бути обладнана теплими вуликами і спеціальною лабораторією з необхідними інструментами. Крім того, на всіх етапах збору бджолопродукту від працівника потрібно ідеальна акуратність і стерильність.

Цей лікувальний, що використовується для зміцнення імунітету продукт не терпить домішок. Вони знижують ефективність його дії.

Отримання маточного молочка

На першому етапі роботи заготовляють кілька десятків мисочок з воску (діаметр 8-9 мм, глибина — 7-8 мм). Вирізують дерев’яні планки довжиною 45 см, до кожної з них приклеюють розтопленим воском від 10 до 14 воскових мисочок.

Отримання бджолиного маточного молочкаЗ вулика, в якому живе сильна бджолина сім’я, витягають рамку з личинками віком не більше доби. Дерев’яною зігнутої лопаткою з сот виймають личинку з боку спинки і акуратно переносять в воскову мисочку разом з крапелькою молока.

Три планки з заповненими мисочками кріплять в порожню рамку, встановлюють її в вулик, з якого попередньо видалена матка і все стільники з відкритим розплодом. Рухомі інстинктом робочі бджоли сім’ї негайно починають годувати личинки маточним молочком і будувати маточники.

Через добу рамку переносять у вулик сім’ї, призначеної для вирощування маткових личинок. Його особливість — наявність великої кількості молодих робочих бджіл-годувальниць.

Через 2 доби рамку з маточниками, побудованими на воскових мисочках, витягують з вулика, личинки виймають з маточників, шприцом або піпеткою відбирають молочко і поміщають його в пробірку.

Три способи тривалого зберігання

Свіже молочко зберігається в незмінному стані не більше 20 годин. Для його консервації існує кілька способів:

  1. Сублімування — заморожування свіжого молочка з подальшим зневодненням в вакуумі. На жаль, суху речовину, яка вийша в результаті сублімування, втрачає частину корисних властивостей.
  2. Консервація — змішування з медом в певних пропорціях. Недолік способу — недовгий термін зберігання суміші, зміна складу молочка ферментами меду.
  3. Адсорбція — 4 частини харчового лактозо — глюкозного адсорбенту перетирають з 1 частиною маточного молочка. Отриману в результаті пластичну масу поміщають в вакуум, зневоднюють, отримують сухий порошок — адсорбована молочко.

Переваги адсорбованого маткового молочка, його зберігання

Адсорбція — єдиний спосіб консервації, при якому будова молекул бджолопродукти не змінюється, біологічні властивості і склад зберігаються максимально. Це досягається шляхом змішування адсорбенту з молочком, при якому з суміші витісняється вода і заміщується лактозою і глюкозою.

Маточне молочко піддається процесу адсорбції відразу ж після вилучення його з маточників. Це процес повинен займати не більше 1,5 годин. Так як саме протягом такого відрізка часу «королівське желе» здатне зберегти природну біологічну активність.

При адсорбції одну частину нативного маточного молочка ретельно розтирають з чотирма частинами адсорбенту в порцеляновій ступці. Кількість названих компонентів залежить від вологості продуктів.

Розтирати молочко потрібно по можливості швидко, щоб вберегти від кисню, прямих променів і навколишньої температури. Завершують оброблення, коли маса набуває блискучого відтінок і не пристає до поверхні фарфорової ступки.

Отримана маса являє собою напівпродукт і вимагає подальшої обробки. Містять її в скляній тарі оранжевого кольору, закритою щільною кришкою. Кришку покривають тонким шаром воску і стерилізують спиртом.

До повної переробки «сире» маточне молочко зберігають до 10 місяців при температурі -6 градусів в холодильнику. Готовий продукт виходить шляхом висушування в вакуумному шафі без підігріву протягом 1,5 годин до залишкової вологості 1-2%.

Після чого молочко досушивается протягом 45 хвилин до залишкової вологості 0,7%. Вакуумне висушування при зниженій температурі дає порошок, який формується в гранули і зберігається протягом декількох років, не втрачаючи при цьому своїх лікувальних властивостей.

Якщо гранули знаходяться в приміщенні з температурою до + 20С, термін їх придатності закінчується через 2 роки. ГОСТ визначає для сухого молочка максимально можливий термін зберігання — 3 роки, за таких умов: затінене місце з температурою не вище +8 С.

Форми випуску адсорбованого маткового молочка

Найчастіше адсорбована маточне молочко формують в гранули. Такий препарат зручний у використанні. Його можна спокійно проковтнути, запиваючи теплим чаєм або молоком. Рідина не повинна бути дуже гарячою, а також не рекомендується підсолоджувати її цукром.

Найдієвіший і ефективний спосіб вживання — це розсмоктування препарату, коли хворий покладе його під язик. При такому способі відбувається взаємодія «королівського желе» зі слиною, корисні речовини планомірно вбираються і діють набагато швидше.

Не менш популярна форма випуску ліки — це капсули. Маточне молочко в капсулах — легкодоступна і зручна форма застосування. Капсули легко розчиняються в тонкому кишечнику.

Проковтнути капсулу не складає труднощів навіть дитині. Але найдієвіший метод прийому — це покласти капсулу під язик з самого ранку, не встаючи з ліжка, до повного її розсмоктування.

У вигляді таблеток маточне молочко продається в аптеках. Лікування таблетками не відрізняється від лікування капсулами.

Читайте також: Трутневе молочко для чоловіків

Найбільш результативний спосіб лікування таблетками це — приміщення її під язик до повного розсмоктування.

Рекомендоване дозування

Свіже маточне молочко рекомендується вживати по одній маленькій ложечці під язик, розсмоктуючи його протягом 15-20 хвилин, за 30 хвилин до їди. Курс прийому становить 15-20 днів, в залежності від захворювання.

Всередину нативное маточне молочко вживають з сиропом або спиртовим розчином. Мінус такого лікування полягає в тому, що таке лікування має проходити поблизу або на самій пасіці, що ні кожен може собі дозволити.

Маточне молочко в капсулахАдсорбоване маточне молочко приймають дозовано. Добова доза для дорослих становить 5-10 гранул 1-3 рази на день. Курс лікування 2-4 тижні. Дозування залежить від захворювання і стану хворого.

Для дітей з 6 місяців можна використовувати по 1 гранулі в день. Дітям маточне молочко призначається при порушенні сну, якщо проблеми з травленням та поганий імунітет.

Водно — спиртовий розчин «королівського желе» допоможе уникнути попрілостей у малюка.

Для його приготування береться 10 гранул бджолопродукту, які ретельно розминаються. Порошок розчиняють в слабкому спиртовому розчині з додаванням дистильованої води. Розчин наноситься на шкіру дитини в кілька прийомів, чекаючи поки висохне попередній шар.

Перед початком лікування будь-яким бджолопродуктом переконайтеся, що у вас немає протипоказань, алергії. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Не забувайте, що навіть мед — це не смачна солодкість, а ліки, які необхідно використовувати з обережністю, щоб не нашкодити своєму здоров’ю.

Адсорбоване маточне молочко має природну основу. Єдина його відмінність від свіжого є те, що воно піддалося консервації. Але незважаючи на це бджолопродукт зберігає свої корисні властивості, є сильним біостимулятором і сприяє здоровому розвитку людського організму.

Сучасний світ ставить особливий темп життя, при якому важко вберегтися від стресів, неврозів, хвороб.

Для повернення витраченої енергії, відновлення сил, зміцнення імунітету, лікування цілого ряду захворювань використовують маточне молочко — унікальний продукт, м’яко впливає на організм людини.

Його цілющі властивості підтверджені численними дослідженнями вчених, що працюють в області апітерапії.

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *