Зберігання маточного молочка

Як правильно зберігати маточне молочко в домашніх умовахЯк правильно зберігати маточне молочко в домашніх умовах.

Від варіанту упаковки, форми, концентрації продукту бджільництва залежить те, як зберігати маточне молочко.

Для зберігання продукту підбирається відповідний температурний режим і умови, при яких бджолопродукт не втратить своїх корисних і цілющих властивостей тривалий час.

Речовина є до вживання в наступних формах:

  • нативне маточне молочко;
  • спиртовий розчин;
  • молочко з медом;
  • ректальні свічки;
  • гранульований продукт;
  • ін’єкції для внутрішньовенного введення;
  • мазі;

Засоби, виготовлені фармацевтичними компаніями, містять «королівське желе» в обробленому, адсорбованому вигляді. Це робиться для створення більш тривалих і зручних умов зберігання.

  1. Нативне маточне молочко
  2. Консервування в меду
  3. Спиртова емульсія
  4. Гранульований продукт
  5. Адсорбоване маточне молочко
  6. Основні правила зберігання
  7. Як відрізнити якісний продукт?
  8. Куплені лікарські засоби

Нативне маточне молочко

Оригінальне маточне молочко — це продукт бджільництва в первозданному вигляді. Його не витягують з маточників, а зберігають прямо в них. Помістивши в морозильний відсік холодильника. Однак речовину в такому вигляді важко транспортувати.

Оригінальне бджолине молочко

Оригінальне бджолине молочко

Тому в чистому вигляді маточне молочко зберігають безпосередньо на пасіках. Продукт в таких умовах залишається придатним для вживання протягом двох років.

Після вилучення маточного молочка з вулика він являє собою желеподібну субстанцію жовто — бежевого кольору з характерним запахом.

Видобуток «королівського желе» вимагає спеціальних умов і інструментів. На відкритому повітрі при температурі вище нуля, воно буквально за 2 години втрачає свої корисні властивості, а колір стає більш темний. Таку речовину безглуздо вживати для лікування людського організму.

Тому відразу після вилучення його необхідно покласти в стерильну герметичну ємність та помістити в морозильну камеру (холодильник). Рекомендується використовувати тільки ємності з натуральних матеріалів, пластик або оргскло можуть вступити в реакцію з речовиною.

Консервування в меду

В не обробленому вигляді бджолине маточне молочко можна зберігати в поєднанні з медом. Це сприяє збільшенню терміну придатності речовини.

Для цього змішують свіжий мед з молочком в пропорціях 100:1, ретельно перемішують і поміщають в ємність з щільною кришкою.

За рахунок антибактеріального ефекту обох компонентів суміш довгий час зберігає всі корисні речовини і мікроелементи. Зберігати такий продукт слід в темному прохолодному місці протягом 1 року.

Спиртова емульсія

Настоянки на спирту виготовляють з рослин, ягід, фруктів, коріння. Такий варіант зберігання дозволяє законсервувати продукт.

Спиртова основа входить в реакцію з усіма речовинами продукту. Маточне молочко також прекрасно зберігається в сукупності зі спиртом.

Емульсія являє собою суміш 1 частини молочка до 10 частин спирту. Зберігати її можна до півтора років в затемненій тарі.

Гранульований продукт

Оптимальний спосіб зберігання маточного молочка — в гранулах. В процесі обробки молочка відбувається зневоднення.

Якщо в первозданному вигляді воно на 60-70% складається з рідини, то після ліофілізації (витяжки рідини) в ньому залишається до 2% вологості.

Даний процес виконується в спеціально обладнаних приміщеннях. В такому стані все тверді корисні речовини зберігаються. Продукт в гранулах допускається зберігати при температурі + 15 ° С протягом 2 років.

Адсорбоване маточне молочко

Адсорбувати продукт бджільництва досить просто в домашніх умовах. Для приготування суміші слід маточне молочко розтерти з адсорбентом.

Адсорбоване маточне молочкоНайчастіше використовують глюкозу з додаванням лактози.

Маса виходить блискуча, щільна, приємного молочного кольору.

Приготована суміш зберігає всі корисні властивості протягом 1-1,5 років при температурі до + 6С.

Лікувальну суміш слід належним чином упакувати в стерильну тару і помістити в холодильник.

Основні правила зберігання

Бджолине маточне молочко безумовно цінний продукт для людського організму. Але мати справу з ним слід вкрай дбайливо. Незначні порушення умов зберігання безповоротно зіпсують речовина.

Негативні фактори:

  • вплив сонячних променів;
  • доступ свіжого повітря;
  • висока вологість;
  • неправильний температурний режим зберігання.

Всі перераховані вище фактори згубні для унікальної речовини. Використовувати його звичайно можна, проте це не принесе бажаного результату.

Як відрізнити якісний продукт за зовнішнім виглядом?

При придбанні свіжого молочка, покупець повинен чітко знати, як воно виглядає. Свіже речовина має білий або світло-кремовий колір. Трохи пекуче, з кислуватим смаком. За консистенцією нагадує однорідну сметану.

При неправильному зберіганні і транспортуванні можуть з’явитися такі ознаки псування:

  • наявність дрібних включень, крупинок, згустків в складі;
  • темний колір;
  • механічні домішки;
  • бродіння;
  • змінені смакові якості.

Всі перераховані вище ознаки вказують на непридатність речовини до використання.

Куплені лікарські засоби

Препарати на основі маточного молочка є у вільному доступі в аптеках. Це оброблене молочко в гранулах, різні таблетки, капсули, порошки і мазі. Завдяки високотехнологічної обробці, термін придатності лікарських засобів значно збільшується.

Апілак

Найпоширеніший препарат — Апілак. Являє собою висушену речовину у вигляді таблеток. Термін придатності ліків становить 5 років при температурі не вище 15 ° C.

Гарантувати збереження всіх корисних якостей речовини при транспортуванні можна тільки тоді, коли воно знаходиться в адсорбованому або обезвоженному вигляді. В інших випадках велика ймовірність зниження ефективності.

При придбанні необробленого маточного молочка необхідно переконатися в придатності речовини. Оцінити смакові якості і зовнішній вигляд. Для довгострокового зберігання присутня необхідність законсервувати бджолопродукт за допомогою меду або спирту.

Помістити в стерильну скляну ємність, зберігати в темному прохолодному місці. Максимальний термін зберігання становить не більше 2 років.

Перед початком лікування бджолопродуктами обов’язково проконсультуйтеся з лікарем і переконайтеся у відсутності алергії на всі компоненти.

Читайте також: Бджолине маточне молочко для вагітних

Купуючи продукт бджільництва в гранулах, або в будь-який іншій лікарській формі слід уважно ознайомитися з інструкцією. І зберігати препарат у відповідності з викладеними рекомендаціями від виробника.

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *