Чому бджоли не запечатують мед
Чому бджоли не запечатують мед: причини.
Мед вважається повністю дозрілим, якщо стільники запечатані.
Він досить збагачений ферментами і готовий до вживання.
Але що робити, якщо бджоли його не запечатують?
У цій статті розглянемо можливі причини і розповімо Вам, що варто робити в конкретній ситуації.
Можливі причини
Своєчасно запечатаний мед гарантує високу якість. Коли цього не відбувається, можна говорити про декілька варіантів:
- Він зацукровався, не придатний для харчування бджіл.
- Бджоли зовсім або не до кінця запечатали стільники, найчастіше причина в тому, що мед падевий.
Зацукрований мед – не просто неякісний продукт, їм бджоли не зможуть харчуватися і вмиратимуть від голоду.
Він не буде поглинати з повітря необхідну кількість води, в результаті – спрага, пронос, загибель бджіл.
Виникає ряд питань, пов’язаних з причинами зацукровування.
Це можуть бути такі ситуації:
- Погодні умови – зокрема, холод, сприяє цьому процесу;
- Збір нектару з винограду, хрестоцвітних рослин;
- Мед, відданий знову бджолам після медогонки.
Будь-які причини, що ведуть до того, що стільники не вчасно запечатані, провокують неприємні наслідки.
З настанням зими такий мед почне посилено поглинати воду з повітря, в результаті він стане занадто рідким і почне текти.
Що відбувається далі? Починається процес бродіння і закисання. Бджоли забруднені, настане розлад органів травлення і з більшим ступенем імовірності можна говорити про пронос і інші сумні наслідки.
Інша ситуація – в гнізда сімей потрапляє падевий мед, який представляє небезпеку для бджіл під час зимівлі.
Причиною може бути збір в районах поруч з лісом, в яких особливо багато паді.
Тому важливо контролювати те, з яких рослин бджоли здійснюють принос.
Відрізнити падевий мед від квіткового досить просто. По-перше, бджоли його не запечатують, по-друге, він визначається за кольором – темному, частіше з зеленуватим відливом.
У нього є найчастіше неприємний присмак і немає того насиченого аромату. Правда, квітковий мед може бути з невеликою домішкою падевого, чого теж потрібно уникати.
Що робити
Ви визначилися, чому бджоли не запечатують мед, важливо з’ясувати першопричину і спробувати вирішити питання своєчасно.
У випадку з зацукрованним потрібно викачати поганий мед і дати бджолам цукрового сиропу.
Так ви попередите можливий пронос, а також інші небажані наслідки. Трохи складніша справа з медом падевим.
Заготовлювати рамки потрібно в період головного медозбору, бджоли просто не стануть відволікатися, а будуть зайняті збором нектару з квітів.
Зберігаються вони до моменту складання гнізд для зимівлі, правда, їх може не вистачити для укомплектування, тоді використовуються рамки, що залишилися після зняття магазина.
Ось в них-то комахи і будуть заносити падевий мед.
Коли ви помітите, що в вулики надходить, видаліть з гнізд кормові рамки і дайте порожні стільники, розмістивши їх неподалік від розплоду.
При складанні на зимівлю ці рамки видаляються і замінюються на підготовлені стільники з якісним медом.
Для вірного визначення наявності паді є кілька способів. Особливий інтерес представляє крапельний метод, найбільш точно показує її зміст і ступінь небезпеки для стану бджіл.
Потрібно взяти пробірки зі скла, чисту воду, «реактив» – вапняну воду в одному випадку і винний спирт (96 градусів), як другий варіант.
- Перша реакція називається вапняною, готується з однієї частини меду і води, потім додають дві частини вапняної води. Отриману рідину підігрівають до моменту кипіння – якщо виявляться пластівці, падь присутня.
- Друга реакція – спиртова. Беруться мед з водою в співвідношенні 2: 1. Додається десять частин винного спирту, розчин збовтувати. При появі каламутності можна говорити про присутність паді в складі.
Читайте: Чистотіл для бджіл: лікування та обробка.
Представлений метод дозволяє отримувати більш достовірні відомості.
Якщо бджоляр забезпечить необхідні умови для збору і буде дотримуватися термінів, а також робити перевірку своєчасно, можна уникнути багатьох проблем.
Тільки доброякісний продукт бджоли будуть запечатувати, при цьому вони добре перенесуть зиму, а також зможуть підтримати необхідну життєдіяльність.