Брага для самогону: 3 кращі рецепти в домашніх умовах. З чого і як роблять брагу для самогонки?
У кожного досвідченого майстра є свої секрети виробництва браги, яку згодом планується перегнати для отримання міцного самогону.
І щоб напій вийшов дійсно якісним, необхідно дотримати ряд певних умов.
Це і добре підібрані компоненти для браги, і чиста бродильная ємність, і правильний температурний режим для зброджування, і герметичність водяного затвора, і ще багато секретів.
Найпопулярніші браги, мабуть, цукрові або зернові. Але роблять також бражку з фруктів, ягід, овочів, бобових.
Є навіть рецепти, де сусло готують, наприклад, з екзотичних фруктів. Власники приватних подвір’їв, люблячі запасатися на зиму компотами і варенням, роблять бражку і з них (в тому числі загравших).
А пасічники часто використовують зацукрований мед, з чого виходить дуже файний самогон з меду.
Словом, можна довго перераховувати, з яких саме продуктів можна зробити брагу.
З зернової пшеничної браги, наприклад, можна отримати досить м’який на смак дистилят, який можна порівняти з хорошою недешевої горілкою.
Приготування напою з фруктів «дарує» п’ющому самогон з досить приємним післясмаком і легким ароматом використовуваної сировини.
У більшості рецептів браги для правильного зброджування потрібні дріжджі. Вони перетворюють цукор в вуглекислоту і етиловий спирт.
Кращий вибір – спиртові дріжджі, які не тільки швидко працюють (від 3 діб), але і не дають великої кількості піни.
В отриманому самогоні з таких дріжджів набагато менше шкідливих домішок.
Правда, в побуті і далі популярні хлібопекарські дріжджі – сухі або пресовані.
Сусло на таких дріжджах бродить часом до 10 днів.
Крім того, в бражці на хлібопекарських дріжджах великий вміст сивушних масел, альдегідів і летючих кислот, тому самогонку на дріжджах для випічки хліба бажано переганяти двічі, а ще чистити від домішок (припустимо, вугіллям, марганцівкою та ін.).
Іноді зброджування забезпечують дикі натуральні дріжджі, що присутні, наприклад, на шкірці немитих фруктів, ягід.
До речі, якщо говорити про швидкість зброджування, то не завжди її можна досягти за допомогою певного виду дріжджів.
Є рецепти, завдяки яким можна отримати готову брагу вже через 3-4 дні (наприклад, зі сметаною і горохом, картоплею та ін.).
Але досвідчені майстри все ж радять дотримуватися більш традиційні для самогоноваріння продуктів.
Іноді немає можливості забезпечити всі умови для сприятливого роботи дріжджів (перепади температури в приміщенні, «слабкі» дріжджі та ін.).
У такому випадку деякі любителі-самогонники купують активатори бродіння (в їх складі вітаміни групи В, амінокислоти, азотовмісні речовини) – ці препарати покращують розподіл дріжджів і прискорюють зброджування.
Ще один частий інгредієнт бражки – вода. Від її якості безпосередньо залежить, заграє чи сусло, наскільки активною буде переробка цукру в спирт.
Кращий вибір – водопровідна або ж джерельна вода, якої бажано дати настоятися добу перед використанням (або очиститися крізь фільтр).
Кип’ятити воду не слід, оскільки це позбавить її кисню, необхідного для правильного процесу бродіння.
Бажано, щоб жорсткість води була в межах 3-8 ° Ж, занадто м’яка або ж жорстка вода перешкоджає нормальному бродінню.
Ідеальна температура води – 20-28 ° C. У занадто прохолодній воді (від 17 ° C і нижче) бродіння або буде занадто повільним, слабким, або не почнеться зовсім.
У гарячій рідині (понад 35 ° C) дріжджі просто загинуть.
Традиційно брагу тримають в скляних бутлях (балонах) або бідонах з нержавійки, але зараз популярні і ємності для бродіння з харчового пластику.
Вони повинні мати достатню місткість, оскільки сусло для браги – продукт пінний. Краще брати тару, чий обсяг на 30-40% більше отриманої рідини.
Головне, щоб будь-які посудини були добре промиті і висушені. І звичайно, в них не повинні були триматися субстанції з сильним запахом (в тому числі отруйні).
Для випуску вуглекислого газу і перешкоджання потраплянню кисню до сусла потрібно герметичний гідрозатвор.
Купти можна у магазинах, які торгують алкогольним обладнанням.
А найпростіший спосіб – встановити на горлечко тари з суслом гумову рукавичку, яку слід проколоти на місці одного з «пальців».
Брага, а потім і самогон з даного рецептом виходить краще за більшість магазинної горілки.
Варто звернути увагу, що дріжджі тут використовуються спиртові – кращі для самогоноваріння.
Перед тим, як приступити до роботи, бажано ознайомиться з інструкцією, вказаною на етикетці дріжджів, і взяти таку кількість інгредієнтів, як підказав виробник.
У справу можна пустити якісні яблука і падалиця, але занадто зіпсовані плоди для браги не підійдуть (напій буде гірчити, запах буде значно гірше).
Яблука знадобиться перебрати, немитими (щоб не знищити дикі дріжджі, які і будуть бродити) очистити від насіння, плодоніжок, всіх підгнилих ділянок.
Бажано використовувати плоди солодких сортів, в іншому випадку знадобиться внесення цукру.
Самогон з пшениці п’ється м’якше цукрового, має легкий зерновим ароматом.
В даному рецепті не потрібне внесення покупних дріжджів, але знадобиться спочатку виготовити закваску.
Конструктивно черв'ячний мотор-редуктор NMRV є механізмом, який дозволяє змінювати швидкість обертання валів. Двигун-редуктор черв'ячний досить…
Будівельна індустрія постійно шукає способи підвищення ефективності проектів, скорочення витрат і зменшення впливу на навколишнє…
Употребление виски — бесценный опыт, который помогает погрузиться в мир премиальных алкогольных напитков. Бокал виски…
Полиэтилен – материал, который пользуется большим спросом благодаря своей прочности, универсальности и доступной стоимости. Он…
Соняшниĸовий ĸонцентрат Хайпро (concentrate Hipro) у тваринництві: забудьте все, що ви знали про кормові суміші…
Правильний вибір насіння квітів – ключ до створення чарівного квітникового саду, який буде тішити око…