Мед

Чому зацукровується мед

Чому мед кристалізується

Чому зацукровується мед: причини, терміни, що робити.

Багато покупців, які нечасто купують мед, бояться купувати продукт з білими пластівцями зверху.

Вони вважають, що кристалики цукру є ознакою старості продукту.

Насправді це не так. Чому зацукровується мед? Це цілком природний процес.

Швидкість утворення кристалів залежить від сорту меду, умов його збору і зберігання.

Швидше зацукровується продукт, який погано очистили і в ньому є частинки обніжжя, пилку і інші домішки. Але на якість нектару це ніяк не впливає.

  1. Який мед не зацукровується?
  2. Чи повинен мед зацукровуватись?
  3. Що робити з зацукрованим медом?

Який мед не зацукровується?

Можна відповісти однозначно: штучний. Натуральний продукт рано чи пізно стає густим, і зверху з’являються частинки цукру.

Звичайно, цей процес коливається в широких межах. В основному на термін кристалізації впливає вміст у продукті глюкози і фруктози.

Чим більше в ньому глюкози, тим швидше нектар стане густим. Існують сорти, які протягом тривалого часу перебувають у рідкому стані, серед них:

  • акаційовий;
  • каштановий;
  • падевий;
  • вересковий.

Ці сорти можуть зберігатися кілька років і не кристалізуватися. Але рано чи пізно речовина все одно стане густою, і зверху з’являться пластівці.

Чи повинен мед зацукровуватись?

Звичайно, але якщо ви не дуже любите густий продукт, купуйте конюшиновий або каштановий сорти.

Чи повинен мед “сідати”

Гречаний, липовий і соняшниковий сорти швидко кристалізуються. Зазвичай це відбувається через 2-4 тижні після збору.

Процес кристалізації відбувається через перенасиченість розчину.

У продукті дуже багато глюкози, яка прагне випасти в осад.

Саме цей осад є кристалами. Ви ніяк не можете вплинути на процес.

Але деякі недобросовісні реалізатори для того, щоб товар довше перебував у рідкому стані, додають в нього воду, або часто гріють.

При цьому кількість глюкози в розчині зменшується, і продукт довго не густіє.

Якщо ви придбали товар і мед швидко “сів”, не звинувачуйте продавця в реалізації неякісного товару.

Зверніть увагу на походження продукту. Якщо його збирали з соняшнику або ріпаку, то цілком нормально, що після 3 тижнів зберігання ви побачите перші крупинки.

Нічого розбавляти не потрібно. Він такий же корисний і якісний, як і рідкий натуральний мед.


Що робити з зацукрованим медом?

Вживати його в їжу. Його властивості залишаються незмінними.

Зацукрований мед на мові бджолярів – “сівший”

З його допомогою можна готувати препарати від кашлю або пекти смачні кекси.

Натуральний мед можна їсти з теплим чаєм.

Якщо мед швидко зацукровався, а на етикетці вказано, що він акацієвий, то варто засумніватися в його якості.

Натуральний акацієвий мед – продукт з найбільшим терміном придатності в рідкому стані.

Він може залишатися рідким 2-3 роки. Це цілком нормально.

Щоб перевірити справжність зацукрованого нектару і його якість, нанесіть краплю на долоню.

Тепер потріть шматочок між пальцями. Якщо продукт штучний, то він збереться в пластівці і грудки.

Якщо мед справжній, то він стане рідким і перетвориться на в’язку масу, яка склеює пальці.

Багато бджолярів рекомендують використовувати цей метод для перевірки якості зацукрованого продукту.

Останні статті

Чи корисний мотор редуктор черв’ячний в побуті, і для чого

Конструктивно черв'ячний мотор-редуктор NMRV є механізмом, який дозволяє змінювати швидкість обертання валів. Двигун-редуктор черв'ячний досить…

2 дні ago

Інновації у будівництві: переваги великоформатних керамічних блоків

Будівельна індустрія постійно шукає способи підвищення ефективності проектів, скорочення витрат і зменшення впливу на навколишнє…

1 місяць ago

Как профессионально пить виски

Употребление виски — бесценный опыт, который помогает погрузиться в мир премиальных алкогольных напитков. Бокал виски…

1 місяць ago

Пленка из полиэтилена: виды и сфера использования

Полиэтилен – материал, который пользуется большим спросом благодаря своей прочности, универсальности и доступной стоимости. Он…

2 місяці ago

Соняшниĸовий ĸонцентрат Хайпро (concentrate Hipro) у тваринництві: забудьте все, що ви знали про кормові суміші раніше!

Соняшниĸовий ĸонцентрат Хайпро (concentrate Hipro) у тваринництві: забудьте все, що ви знали про кормові суміші…

3 місяці ago

Шлях до квіткової краси – поради з вибору сортів квітів

Правильний вибір насіння квітів – ключ до створення чарівного квітникового саду, який буде тішити око…

3 місяці ago