Вино з чорноплідної горобини: кращі рецепти.
У багатьох садівників на ділянці в якості декоративного чагарника росте аронія чорноплідна, яку в нашій країні найчастіше звуть чорноплідна горобина.
Невибаглива зимостійкість рослини, яка відрізняється скороплідністью, не тільки прикрашає сад, а й дарує людям можливість поправити здоров’я.
Адже в складі ягідок є багато вітамінів (А, В, С, Е, РР), мікроелементів (бор, молібден, йод, фтор, залізо, марганець, мідь).
Вживання чорноплідної горобини благотворно відбивається на стані кровоносних судин, знижує високий артеріальний тиск, підвищує рівень імунітету.
Ягідки чорноплідної горобини кисло-солодкі, терпкі, чорні, в діаметрі близько 7 мм, дозрівають в кінці серпня – початку вересня.
З чорноплідної аронії роблять желе і муси, сушать для заварки чаю, готують начинки для пирогів, варять компоти.
Проводять з ягідок ще й домашне десертне вино – ароматне, в міру терпке, приємне кисло-солодке на смак, темно-бордового кольору.
Міцність напою варіюється в межах 10-12%. Сухе вино з чорноплідної аронії виходить занадто кислим (цукристість ягід становить не більше 10%), так і міцність напою буде невеликою.
А солодке вино люблять далеко не всі.
Черноплідки, як коротко звуть ягоду деякі винороби, збирають в теплий сухий день.
Зазвичай збір врожаю аронії відбувається в вересні, але якщо дозволяє погода, можна зрізати ягідні гребені і в жовтні, аж до перших заморозків.
При зборі потрібно бути уважним, оскільки сік чорноплідної горобини залишає сліди на одязі, які погано відтираються.
Білястий наліт, який присутній на ягодах, змивати не потрібно.
Інакше загинуть дріжджі, що живуть на ягідної шкірці.
Правда, якщо горобина була заморожена, доведеться додавати винні дріжджі або немиті родзинки, інакше бродити вино не буде.
До речі, часто родзинки додають в вино навіть зі свіжої черноплодки, щоб зброджування відбувалося активно.
Для приготування вина з чорноплідної горобини в домашніх умовах знадобляться найякісніші ягоди.
Від гнилих, недозрілих і зіпсованих птахами плодів (пернаті люблять завдавати шкоди ягодам чорноплідної горобини) потрібно позбутися, інакше постраждає смак напою.
Гребені, на яких тримаються ягідки, а також випадково зірване листя доведеться теж видалити.
До речі, немитою в процесі виноробства повинна виявитися тільки сама черноплідка.
Тару для бродіння слід ретельно вимити, обдати окропом і висушити.
Також важлива чистота рук, ложок для перемішування сусла, сита, (марлі), трубки, через яку буде переливатися вино з осаду.
Бажано вибрати для зброджування посуд зі скла, нержавіючої сталі або з неушкодженим емальовані зсередини.
Іноді через брак такої використовують тару з пластика, але це може негативно позначитися на смакоароматичних якостях вина.
Ємності з алюмінію або міді категорично не годяться для виноробства через схильність до окислення.
Якщо міцність напою мала (звичайно не більше 12%), можна влити до молодого вина (до того, як ставити його на дозрівання) міцного алкогольного напою – спирту або горілки.
До отриманого з даного рецептом вина можна додати по 80 мл спирту або 160 мл горілки на кожен літр напою.
Тоді міцність вина підвищиться до 20% (за умови, що початкова міцність напою становить 12%).
Якщо аронії на дачній ділянці багато, а тари великого обсягу в наявності немає, можна заморозити ягоди, щоб використовувати їх пізніше.
При бажанні можна робити вино з заморожених ягід цілий рік по попередньому рецепту, але є можливість дещо прискорити процес, позбувшись від мезги відразу після віджимання соку.
До речі, іноді смак вина з аронії чорноплідної дещо змінюють, додавши на початковому етапі до основних інгредієнтів трохи кориці і гвоздики.
Обработка земли – обязательный процесс для повышения ее плодородия, а также создания оптимальных условий для…
Для визначення індексу рефракції світла, використовуються спеціальні оптичні прилади – рефрактометри. Принцип їх роботи полягає…
С каждым годом онлайн-шоппинг становится все более популярным. Еще 5 лет назад люди в основном…
Современная бытовая техника способна существенно упростить быт каждого человека. Прожить месяц без телевизора или посудомойки…
Ожидание ребенка — период, когда необходимо особенно следить за своим питанием. При беременности важно употреблять…
Вина «Массандры» – одна из визитных карточек Крымского полуострова. Эта эксклюзивная коллекция славиться благодаря уникальным…