Бджоли в серпні
Роботи пасічника з бджолами в серпні на пасіці.
Іде літо, а з ним закінчується черговий сезон.
Хоча бджоли ще приносять нектар з квітів, основний період медозбору вже завершився.
Якщо на пасіці є контрольний вулик, реєструється поступове зменшення щоденного приросту.
Смугасті трудівниці теж чують осінь: вони скорочують тривалість робочого дня, виганяють трутнів.
Саме час прибирати атрибути активного медозбору – магазинні надставки і другі корпуси, а також зменшувати отвір льотка.
Що ще слід зробити в серпні, щоб забезпечити правильне утримання бджіл?
Ревізія
До початку останньої декади місяця пасічники проводять планову ревізію. Для неї виділяють теплий безвітряний день.
При огляді оцінюють два важливі параметри:
- силу сім’ї;
- кількість кормових запасів.
У кожного пасічника вироблені свої критерії ефективності, але є і загальні правила.
Зазвичай прибирають приблизно половину соторамок: залишають кілька повновагих, видаляють неповні і зіпсовані.
Надлишки можуть запліснявіти або попсуватися гризунами.
Залишають стільники, які повністю обсижені комахами.
Доведеться повністю прибрати примхливі в зимуванні види меду: вересковий, ріпаковий, падевий.
Такий корм не підходить для зимового харчування бджіл.
Вилучивши, їх замінюють на стільники з якісним продуктом, який був зібраний в основний медозбір.
Бджоли в серпні вважаються досить агресивними, і роботи слід виконувати акуратно, уникаючи різких рухів і застосовуючи захисні засоби.
Про повноцінність сім’ї судять по інтенсивності розплоду – осередки з ним залишають в гнізді. Саме цьому потомству доведеться виживати в холодний період.
Чим більша кількість бджіл піде зимувати, тим вдаліше пройде складний процес. Добросовісний господар зацікавлений в благополучній зимівлі своїх підопічних, і для цього він піклується про достатню кількість корму.
Скільки рамок залишити сім’ї? Від 5 до 10 повних соторамок, що містять якісний мед, а також до 3 рамок перги. Якщо запасів менше, вирішують питання з підгодівлею.
У центр гнізда ставлять стільники з розплодом, з боків – медово-пергові, і далі – з медом. Вулик ретельно утеплюють, на вічко встановлюють загороджувачі від гризунів.
Готують і приміщення для зимівлі: їх ремонтують, дезінфікують і просушують.
Відкачування і прибирання вуликів
Работи на пасіці в серпні включають в себе відкачку зрілого бджолопродукту з відібраних соторамок.
Це супроводжується контрольним оглядом. Якщо є квітучі рослини: гарбуз, огірки, лопух, собача кропива, верес, зберігається можливість отримання підтримуючого, а іноді і товарного взятку.
Процес відкачування меду з сот вимагає дотримання основних умов:
- окреме світле приміщення;
- недоступність для бджіл і ос.
Перед роботою рамки ще раз оглядають. Повністю заповнені екземпляри відкладають: їх залишають як кормової запас або відкачують пізніше, восени.
Зараз в справу йдуть рамки, заповнені медом і запечатані на дві третини і більше.
Порядок дій:
- Стільники акуратно розкривають, видаляючи кришечки з воску. Тут використовують різні засоби: ніж, що нагрівається гарячою водою, вилки, пар, електричні пристрої. Найпростіший варіант – зрізати верхівки ножем, тонко і рівно, прагнучи мінімально пошкодити стільники.
- Готові до обробки рамки поміщають в медогонку, де солодкий продукт витягується під дією відцентрової сили. Пристрій приводять в дію вручну або за допомогою електродвигуна. Янтарна рідина вихлюпується на стінки медогонки. Касети з рамками перевертають кілька разів, домагаючись максимального виходу цінної рідини.
- Коли резервуар медогонки набрався, свіжий ароматний продукт наливають через сито в чисту суху тару.
- Деякі пасічники рекомендують відстоювати натуральну солодкість 2-3 дня. Потім знімають спливші наверх частки воску і піну, розливають готовий мед в ємності для зберігання або продажу.
Якісний зрілий продукт не стікає, а лягає стрічкою. Досвідчені пасічники тут же вимірюють рефрактометром вологість готового меду, оптимальний показник – не більше 18-20%.
Коли основний продукт відкачано, починають наводити порядок. Вуликів рамочки сортують і просушують.
Щоб уникнути появи воскової молі, приміщення обкурюють сірчистим газом двічі, дотримуючись двотижневий інтервал.
Осіння підкормка бджіл
Оптимально починати підгодівлю раніше: комахи краще переробляють її, поки стоять теплі ночі.
Як підгодовують бджіл? Застосовують цукровий сироп, розведений з закипяченною водою в однакових пропорціях 1:1 (літр води на літр цукру).
Готовий сироп наливають в дерев’яні годівниці, встановлені в вулику. Денна норма – 0,5-1 л на сім’ю.
Також з харчовою добавкою комахам надають додаткові рамки, щоб було куди складати перероблений продукт.
Отримавши сироп, бджоли активізуються, починають літати в пошуках джерела нектару і пилку.
В якості стимуляторів росту та підвищення захисних сил застосовують хвою, часник, полин, деревій – у вигляді екстрактів або відварів.
Використовують і промислові добавки: «Вірусан», «Полісан», «Бджола». Підкормку закінчують до поки бджоли не перестануть брати сироп.
До кінця місяця ще раз перевіряють запаси, доводять їх до норми – на повну вуличку комах не менше 2 кг меду і 0,3 кг перги.
З урахуванням підгодівлі на кожен вулик доводиться 23-30 кг поживних запасів.
Напад бджіл і методи запобігання
Наприкінці літа скорочують льотки не тільки через похолодання, а й з-за загрози нападу – в цей період він зростає.
Час головного взятку пройшов, і нишпорять оси і чужі бджоли-розбійниці, яких манить аромат готових ласощів.
Контроль вуликів і організація заходів проти нападу є обов’язковими елементами програми, з яких складається робота з бджолами в серпні.
Що робити, якщо почалася атака на сім’ю? Негайно закривати все льотки.
Огляд потерпілого вулика і оцінку збитку проводять не раніше 8-9 годин вечора.
Пасічники порівнюють напад з пожежею: його легше запобігти, прийнявши профілактичні заходи.
Щоб не просочився спокусливий запах нектару, всі отвори і щілини в корпусі ретельно закривають, вічко обмежують до розміру однієї бджоли.
Знавці не радять надовго відлучатися з пасіки: потрібно уважно спостерігати за поведінкою крилатих підопічних.
Важливо не спровокувати комах. Підживлення і огляд гнізда роблять ввечері після припинення лету.
Процедури проводять акуратно і по можливості швидко, не залишаючи плям сиропу або меду навколо вулика.
Забороняється сушити рамки із залишками нектару на вулиці або в інших місцях, доступних для крилатих трудівниць і інших любителів ласощів.
Врожай залежить від зимівлі
Пасічники, які вважають бджільництво своєю професією, знають: пріоритетне завдання в серпні – підготовка до холодного періоду.
Її починають відразу після закінчення головного медозбору. Створити умови для появи молодих особин, забезпечити повноцінними і достатніми запасами, підготувати приміщення для зимівлі – турбот в кінці літа досить.
Захистивши крилатих годувальниць від голоду і холоду, бджоляр не тільки збереже своїх підопічних, а й гарантує високий урожай в майбутньому сезоні.
Сильні і здорові сім’ї, які благополучно перенесли зиму, навесні активніше розвиваються і швидко починають ефективну роботу.