Лісовий мед
Лісовий мед – корисні властивості та шкода.
Лісовий мед є елітним сортом серед продуктів бджільництва.
Його добувають з нектару рослин, квітучих на лісових галявинах, таких як малина, суниця, чорниця, глід, черемха тощо.
Він має безліч унікальних цілющих властивостей, а також неповторні смакові якості.
Нектар для виготовлення лісового меду бджоли збирають під час другого і третього місяців літа.
Відмінною особливістю лісового меду або, як його ще називають, дикого – є те, що він увібрав в себе велику кількість різноманітних рослин медоносів.
Це робить його одним з лідерів серед усіх медових сортів. Наявність в складі паді робить ласощі ще більш корисним, а його смак і аромат – злегка гіркуватим.
Також такі ласощі завдяки паді відрізняється тривалим процесом кристалізації.
Користь і шкода
Як і будь-який продукт бджільництва, лісовий мед має безліч корисних властивостей.
Він включає в себе цілющі якості рослин, з яких бджілки збирали нектар для його виготовлення.
Корисні властивості лісового меду:
- протизапальну – допомагає при лікуванні вірусних захворювань;
- відхаркувальну – швидкий помічник при лікуванні захворювань дихальних шляхів;
- протимікробну – вбиває бактерії, тому його можна використовувати в якості компресів і примочок;
- заспокійливу – ефективно бореться зі стресом і безсонням, допомагає зняти втому і нервову напругу;
- імуностимулюючу і загальнозміцнювальну – щоденне вживання лісового меду підвищує імунітет і покращує фізичний стан, тому його часто рекомендують вживати людям пенсійного віку;
- регенеруючу – допомагає позбутися від шрамів, опіків і порізів.
Що стосується шкідливих властивостей, у нього існує ряд протипоказань: алергічна реакція на бджолині продукти, а також вік до трьох років.
Дітям від року до трьох рекомендується давати продукт обережно, ретельно спостерігаючи за реакцією.
Як виробляється лісовий мед?
Відомо, що медові ласощі було одним з улюблених продуктів в стародавні часи.
Щоб добути трохи лісового меду, люди робили отвори в дуплах товстих дерев, куди заселялися бджолині сім’ї.
Усередині цих вуликів будувалися стільники, у тому числі далі добувалася медова солодкість.
Її збирали через спеціальні отвори, які люди зробили спеціально для цих цілей.
Зараз таким методом користуються лише в Башкирії, де до сих пір збереглося традиційне бортництво.
Ласощі, яке ми бачимо в магазинах під назвою «Лісовий мед», найчастіше проводиться окультуреними бджолами, чиї будиночки розставляють в лісових масивах в період цвітіння трав.
Завдяки своїм корисним властивостям лісовий мед знайшов широке застосування в кулінарії, медицині, косметології та фармацевтиці.