Інвертований сироп – кращий засіб підгодівлі бджіл

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...

Інвертований сироп для підгодівлі бджіл

Інвертований сироп для підгодівлі бджіл

Інвертований сироп для бджіл – приготування.

Інвертований сироп – це штучно приготовлений вуглеводний корм для бджіл, який за поживністю і корисності для комах поступається хіба що чистому меду.

Його використовують як підгодівлю у весняний період для активного зростання і розвитку бджолосімей, стимуляції яйцекладки у матки.

Восени – для створення в вулику контрольованих запасів їжі на період зимівлі.

Готується він на основі цукрового сиропу, але відрізняється тим, що сахароза в ньому розщеплюється до рівня глюкози і фруктози.

Досягається це шляхом введення до складу на стадії приготування кислот або природного інвертази – ферменту, що знаходиться в меді або інших продуктах.

Вважається, що така форма більш краща для годівлі бджіл, так як не вимагає від них надмірних зусиль при переробці продукту в мед.

Багато бджолярів зупиняють вибір саме на інвертованому сиропі, організовуючи цільову підгодівлю на своїх пасіках.

  1. Переваги інвертованого сиропу
  2. Приготування інвертованого сиропу
  3. Цукрово-кислотний сироп
  4. Цукрово-медово-кислотний сироп
  5. З використанням промислової інвертази

Переваги інвертованого сиропу

Природним вуглеводним кормом для бджолиної сім’ї служить натуральний мед.

Вхідні в його склад фруктоза, глюкоза, амінокислоти, білки, мінеральні речовини, органічні кислоти роблять його повноцінним джерелом енергії і поживних речовин, які необхідні комахам.

Інвертований сироп - як корм бджолам

Інвертований сироп – як корм бджолам

Відсутність меду у вулику робить життєдіяльність колонії неможливою.

У такого стану речей може бути як природна причина – відсутність медоносів, так і штучна – вибірка меду бджолярем.

Недолік вуглеводів для сім’ї тоді компенсується іншими способами.

Найчастіше використовуються штучні замінники нектару, з яких комахи поповнюють запаси кормів, переробляючи їх в мед.

Застосування інвертуванням сиропу в якості підгодівлі для бджіл дає наступні переваги: ​​

  1. по фізичним і деяких хімічних характеристик речовина нагадує зрілий мед, що більш зручно для травлення комах;
  2. процес переробки не зношується робочих особин, довше зберігається тривалість їх життя;
  3. вийшовші із зимівлі на інвертованому кормі бджоли навесні живуть довше за своїх побратимів, що харчувалися в той же період цукровим сиропом;
  4. сироп підходить як засіб для посилення і інтенсивного розвитку ослаблених сімей;
  5. служить хорошим варіантом заміни неякісного падевого меду;
  6. довго зберігається, його можна готувати великими партіями, використовуючи при необхідності;
  7. мед з інверту не кристалізується, тому завжди доступний для вживання бджолами, зимівля бджіл на такому кормі проходить благополучно;
  8. коштує значно дешевше меду, тому є економічно вигідним.

Інвертований сироп можна роздавати відразу великими дозами. Це дає можливість менше турбувати бджолосім’ї, зберігаючи в вулику спокійну атмосферу.

Приготування складу вимагає часу і може зайняти до декількох днів, але клопоти того варті, беручи до уваги всі його переваги.

Читати ще: З чого почати розведення бджіл.

Приготування інвертованого сиропу

Отримати інвертований сироп можна по-різному. Спочатку про класику.

  1. Перший варіант полягає в додаванні до розчину цукрового сиропу харчової кислоти, наприклад, лимонної або оцтової. Він найдешевший в фінансовому плані, але крім вуглеводів там нічого немає. Природна инвертаза міститься в меді. Вона виробляється організмом бджіл і додається в нектар в процесі його переробки.
  2. Додавання порції меду в сироп буде другим варіантом отримання інверту. У ньому, крім вуглеводів, буде присутнія і деяка кількість вітамінів, амінокислот, мінеральних сполук. Натуральність меду і його стерильність (відсутність інфекційних агентів) – обов’язкова умова отримання високоякісного кормового продукту.
  3. Третій варіант – сучасний. Отримати ферментований сироп можна за допомогою промислових препаратів – грибний або дріжджовий інвертазу. Такі склади відрізняє високий ступінь розщеплення компонентів, виняток в рецептурі готового інверту меду.

Перевагою є і відсутність ймовірності поширення хвороб на пасіці, прискорений цикл інверсії.

Ось кілька рецептів приготування інвертованого сиропу для годівлі бджіл, якими можна скористатися на своїй пасіці.

Цукрово-кислотний сироп

Знадобляться інгредієнти:

  • вода 6 л,
  • цукор – 7 кг,
  • лимонної кислоти – 14 г.

За іншим рецептом складові будуть наступними:

  • вода 2, 8 л,
  • цукор – 5,5 кг,
  • 2 г молочної кислоти.

Спосіб приготування полягає в наступному: потрібно взяти каструлю і з’єднати в ній всі інгредієнти, поставити ємність на вогонь.

При постійному помішуванні довести рідину до кипіння. Тримати суміш на плиті 1 – 1, 2 години.

За цей час завершиться інвертація сахарози, яка складе 95%. Остиглий сироп відразу готовий до застосування.

Цукрово-медово-кислотний сироп

Вихідні компоненти:

  • вода 2 л,
  • цукор 7, 25 кг,
  • мед 0,75 кг,
  • оцтова кислота 2,4 г.

Готувати цей інвертований сироп потрібно так: з’єднати в одній ємності всі перераховані складові і далі витримувати розчин при температурі 35 – 36 ° С приблизно тиждень, перемішуючи його 3 рази на день.

Читати ще: Дим-гармата для обробки бджіл від хвороб.

Кінець ферментації визначається малою кількістю піни і одиничними кристалами не розчинившогося цукру.

Отриману суміш відстоюють і обережно зливають в підготовлену тару.

З використанням промислової інвертази

Інгредієнти:

  • цукор 5 кг,
  • вода 5 л,
  • промислова інвертаза (препарат Пчеліт) 2 гр.

Для отримання інверту за цим способом спочатку потрібно приготувати звичайний цукровий сироп.

Коли він охолоне до 40 – 50 ° С додати в нього порцію Пчеліту. Суміш добре перемішати і залишити для ферментації на 2 дні.

При цьому слід суворо дотримуватися температурного режиму, який повинен бути не нижче 20 і не вище 50 ° С.

Потрібно пам’ятати, що кип’ятити в процесі приготування інвертований сироп не можна.

Отриманий таким чином склад не має цінності і навіть шкідливий для бджіл.

Добре зимувати, жити і розвиватися з такими неякісними запасами сім’ї не зможуть.

You may also like...

1 Response

  1. Сергій сказав:

    Нажаль в даній статті не наведено плюси та мінуси всіх перелічених варінтів приготування інверованого сиропу. А було б доречно, так як найбезпечніший та простий варіант – це інвертування цукрового сиропу ферментом Інвертаза, який виготовляється в Україні зі штаму бактерій (на відміну від Пчеліту, який є російським дріжжовим препаратотом). При інвертуванні кислотою в домашніх умовах цукор неможливо максимально розщіпити на глюкозу та фруктозу. Крім того залишки кислоти негативно впливають на органи травлення бджоли.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Top