Чим можна замінити пергу для бджіл?

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...

Поговоримо про те, чим можна замінити пергу для бджіл

Іноді на великих пасіках не вистачає перги на всі сім’ї, або, наприклад, всю наявну пергу продали. Тоді доводиться на зиму давати бджолам замінники перги, щоб вони не загинули від голоду. Замінники можна також давати і ранньою весною, після очисного обльоту бджіл, і влітку для збільшення чисельності сім’ї.

Один з варіантів замінників перги такий: на 4 кг соєвого борошна беруть 1 кг пекарських дріжджів і 5 кг цукрового сиропу. Спочатку подрібнюють дріжджі, потім роблять цукровий сироп, розчиняючи цукор у воді (2: 1) і підігріваючи на вогні. Потім дріжджі опускають в сироп і, розмішуючи, доводять до кипіння. Дають складу охолонути, після чого в нього засипають соєве борошно і розмішують до утворення однорідної маси. З цієї маси роблять коржики, викладають їх на клейонку і поміщають на рамки бджолиного гнізда у вулику. Якщо це рання весна, то зверху кладуть холстик і подушку, щоб бджоли не замерзли під час харчування. Якщо літо, то подушку не кладуть.

Як сприяти виробництву бджолами перги? Бджіл можна стимулювати для виробництва додаткової кількості перги. Адже вона необхідна не тільки для підгодівлі бджіл в потрібний час. Це – цінний пасічницький продукт, який можна продати за хороші гроші, а також використовувати самим.

Зазвичай в кінці літа, ближче до осені, коли закінчується пилкової хабарів, бджоли самі прагнуть заготовити побільше перги. Це їх природний інстинкт. Цим можна скористатися, простимулювавши цей природний процес, з метою отримання збільшеної кількості продукту.

Виявляється, що якщо до жовтня не знімати з вулика другий корпус, то велика кількість вільного місця в нижньому корпусі бджоли заповнять пергою. Деякі бджолярі навіть спеціально ставлять другий корпус до початку пізнього хабар, щоб підготувати бджолам місце для перги. Якщо її нікуди буде складати, бджоли не будуть її активно збирати, обмежаться медом.

Щоб бджолина сім’я збільшилася, її підгодовують медо-перговій сумішшю. Сім’я починає швидко рости за рахунок збільшення кількості молодих личинок, які відкладає матка. Це можна робити як ранньою весною, так і в середині літа.

замінники пергиПилкові консерви для бджіл. Спочатку пилок необхідно висушити, а потім додати води і меду в кількості 250 м відповідно на 1 кг пилку.
Законсервувати пилок лісового горіха, а також верби і вільхи можна наступним чином. Мед розчиняють у воді, потім ставлять на вогонь на 5 хвилин, далі суміш необхідно остудити, і змішати з пилком. У цьому виді пилок щільно поміщали в скляний посуд (банки), накривали зверху дощечкою з дерева, а зверху на дощечку поміщали вантаж. Скляну банку з пилком ставили біля печі, температура при цьому повинна складати 35-40 ° С.
Таким чином, пилок, вміщена в банку, повинна була стояти 4-6 днів, при цьому колір пилку лісового горіха повинен змінитися з яскраво-жовтого до жовто-коричневого. Після закінчення зазначеного часу гирю і дощечку потрібно видалити, а банку герметично закривають кришкою і заливають сумішшю, склад якої наступний: три частини парафіну і одна частина бджолиного воску.
Пилкові консерви готові. Вони містять переварювані білки в незмінній кількості в тій же кількості з тих пір, коли з них була забрана пилок. Дані консерви можна давати бджолам, можна і в кормовій масі з цукру і меду, або в сотах (тобто їх напресовують в осередку).
Технологія виготовлення дрібнозернистого льодяника для зимівлі бджіл. Добре відомо, що хоча і канди-корм є якісним харчуванням для зимівлі бджіл, але у нього є 2 серйозні недоліки. По-перше, на його приготування витрачається велика кількість цукрової пудри, і, по-друге, льодяники виходять грубозернистими, і тому важко розчинними для бджіл. У статті пропонується рецепт приготування льодяників, кристали якого позбавлені вищевказаних недоліків і легко використовуються бджолами.

Для приготування льодяників на один літр води береться 5 кілограм цукрового піску. Альтернативним варіантом є суміш, в якій один літр води змішується з 250 г бджолиного меду. Воду вливають в таз або каструлю і доводять до кипіння. Потім слід повільно сипати цукор, безперервно перемішуючи його для того щоб він не пригоріла. Після того як цукор повністю розчинився, слід прокип’ятити сироп близько 15 хвилин.

Готовність суміші визначається її в’язкістю (при піднятті ложки, краплі сиропу повинні бути висячими і тягучими). При цьому необхідно простежити, щоб на дні посуду був відсутній цукровий осад, який свідчить про переварити. Приготований сироп слід вилити в каструлю, і негайно приступити до його розмішуванню круговими рухами, тим самим запобігаючи виникненню кристалів.

замінники пергиУ міру остигання янтарно-прозорий сироп перетворюється в мутно-білу суміш. Процес перемішування закінчується в момент перетворення сиропу в густу масу, яку розливають в попередньо підготовлені емальовані і алюмінієві миски. Миски слід протерти тампоном, просоченим соняшниковою олією, однак набагато раціональніше

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Top