Хріновуха з горілки, самогону, спирту: кращі рецепти.
Хріновухою називається настоянка коренів хрону на спирті різної міцності.
Для приготування в домашніх умовах підійде горілка, самогон, етиловий і медичний спирт.
Настоянки і наливки з хрону мають більш приємний смак, ніж первинний продукт.
Напій має деякі корисні властивості, тоді як практично чистий спирт тільки завдає шкоди здоров’ю.
Для приготування ще більш смачних напоїв можна використовувати не тільки коріння, але й додаткові інгредієнти: мед, імбир, калину, лимон, помідор, часник, гірчицю, спеції.
І звичайно не можна забувати про класичну хреновуху, зробленої за традиційною рецептурою.
Всі рецепти, представлені на цій сторінці, однакового добре підходять для приготування з будь-якого алкоголю.
На виході буде відрізнятися градус напою і смак в залежності від смакових якостей горілки, самогону або спирту.
Горілка – формат алкоголю, доступний в будь-якому продуктовому магазині.
З цієї причини готувати з неї хріновуху в домашніх умовах простіше всього.
Горілка недорого коштує і гарантує якість спирту.
При використанні горілки легко розраховувати градус (завжди 40) і кількість (наливаючи пляшки по 0,5 літра і примножуючи інгредієнти).
Це відмінний варіант для тих, хто не стикався з самогоном і не хоче ризикувати з розведенням спирту, або просто не має такої необхідності.
Недоліки: Основний мінус полягає в невисокому градусі, який стає ще менше після додавання інших компонентів напою.
При приготуванні з горілки на виході вийде хріновуха міцністю 35-38%.
Любителям 40-градусних напоїв цього цілком достатньо, тоді як цінителі самогону і високих оборотів більше оцінять хріновуху на самогоні або спирті.
Спирт хороший тим, що шляхом розведення можна отримати таку міцність, яку захочеться.
За рахунок цього за один захід можна приготувати кілька напоїв, що відрізняються як по градусу, так і по наявності смакових добавок в складі (за бажанням).
Недоліками спирту є необхідність суворо контролювати процес розведення і змішування.
Також необхідно контролювати градус і якість вихідної сировини.
У даній статті мається на увазі, що спирт спочатку має необхідний для виготовлення напоїв градус, або присутні всі необхідні навички для підготовки спирту.
Порівняно невелика кількість міцного спирту дозволяє приготувати дійсно багато міцної і смачної хріновухи з мінімальними фінансовими витратами.
Натомість доведеться більше працювати і ретельніше контролювати процес приготування.
Самогон – мабуть, найцікавіший варіант для приготування наливок і настоянок, і хріновуха винятком не є.
Самогонники прекрасно знають, наскільки великою може бути різниця в смаку і якості самогону в залежності від дотримання технології перегону, різних нюансів, особливостей сировини і конкретного домашнього виробництва.
Якщо людина добре вміє гнати самогон, то він може приготувати практично необмежену кількість підстав для хріновухи, що розрізняються за смаком і градусу.
Додаткові добавки до складу дозволяють приготувати широкий асортимент напоїв взагалі не купувати комерційний алкоголь, задовольняючись власним високоякісним виробництвом з невисокою собівартістю.
Недолік тільки один: для приготування хріновухи на самогоні потрібно мати все необхідне для цього обладнання і навички.
Звичайно, якщо з вами раптом не поділився знайомий декількома літрами чудового напою.
Читайте: Самогон з меду в домашніх умовах: кращі рецепти.
Оскільки далеко не всі хочуть додавати додаткові інгредієнти в хріновуху, спочатку розглянемо класичний рецепт.
Відсутність добавок робить процес приготування простим і швидким, зменшує собівартість напою і трудовитрати на приготування в домашніх умовах.
Для приготування настоянки за класичним рецептом потрібно всього два інгредієнти:
Відповідно, на літр напою буде потрібно або два таких кореня, або корінь в два рази довше і товстіший.
При приготуванні кількох літрів хріновухи найлегше зважити перший корінь і далі вести розрахунок за вагою.
В іншому випадку є шанс отримати дуже сильну похибку при візуальному порівнянні.
Можна орієнтуватися на середню вагу кореня в районі ~ 40-50 грам.
Через 4 доби хріновуху можна діставати і фільтрувати. Напій потрібно прогнати через кілька шарів марлі.
На цьому приготування хріновухи з горілки в домашніх умовах закінчується: очищений напій можна розливати по скляних пляшках, закупорювати і далі вживати за бажанням.
Важливо: Термін придатності будь якої хріновухи не вічний, через що відбуваються в напої хімічні реакції.
Приготований за таким рецептом напій має міцність від 36-38% для горілки і до 70% і більше при використанні спирту або самогону і простоїть 2-3 роки в темному місці, надійно захищеному від сонячних променів.
Термін придатності може бути і більше, але не гарантується – після 3 років настоянка почне втрачати смак і властивості, тому в занадто довгий ящик відкладати розпивання приготовленої хріновухи не має сенсу.
Читайте: Домашня вишнева наливка: кращі рецепти.
Серед всіх добавок до хріновухи найбільшою популярністю користується мед, лимон і імбир.
Ці інгредієнти поєднуються по-різному, що породжує відразу кілька цікавих рецептів.
При цьому процес приготування залишається простим, а все інгредієнти доступні в домашніх умовах.
Ніхто не заважає експериментувати, змінювати складові в залежності від власних смаків та уподобань.
Нижче пропонується кілька цікавих рецептів хріновухи з медом, лимоном та іншими додатковими інгредієнтами.
Напої, приготовлені по даній рецептурі, подобаються переважній більшості любителів цієї настоянки.
Важливо: Якщо хріновуха була зроблена без порушень в процесі приготування, то у готового напою не буде сильної гострої гіркоти – тільки характерний післясмак.
Якщо додавання меду та інших складових – спроба зробити напій менш гірким, то це неправильне рішення, оскільки мається на увазі помилка в процесі виготовлення.
Якісна хріновуха не залишає печіння в роті і не приносить неприємних відчуттів в процесі вживання.
Читайте також: Малинова настоянка: рецепт в домашніх умовах.
Найпростіший рецепт медової хріновухи. Для виготовлення напою буде потрібно всього три інгредієнти:
Точні пропорції дозволяють легко розраховувати необхідну кількість складових: на літр напою буде потрібно 60 грам меду і 50 грам хрону, на 2 літри – 120 і 100 грам відповідно.
При дотриманні хріновухи не зайвим буде періодично дегустувати продукт.
Перетримувати продукт не має сенсу – почне все активніше проявлятися гіркоту від хрону.
На цьому процес приготування закінчено: хріновуху з медом досить профільтрувати через кілька шарів марлі, розлити по пляшках і поставити в холодильник.
Термін придатності: 2-3 роки. Міцність готового напою: від 36 градусів і більше в залежності від використовуваного алкоголю.
Також читайте: Як приготувати вино в домашніх умовах.
Мед робить напій солодшим і зменшує гіркоту від хрону.
Додавання лимону зменшує різкий запах, робить хріновуху більш м’якою і приємною у використанні.
За рахунок появи третього основного інгредієнта смак стає значно багатшими.
У минулому рецепті класичної хріновухи кількість меду в складі напою практично дорівнювала кількості хрону.
У цьому рецепті мед не основний інгредієнт і сам по собі сильного смаку або особливої солодощі не дасть.
Якщо є бажання отримати більш солодкий напій, кількість меду можна збільшити.
На виході вийде смак, близький до звичайної хріновухи з медом, оскільки лимон практично не буде відчуватися.
Якщо і відходити від зазначеної рецептури зі збереженням смаку напою, то кількість меду повинне бути не більше 1 столової ложки на 2 ст. ложки лимонного соку.
Через 4 дні настій дістається, фільтрується і розливається по ємностях.
Після фільтрації через вату або марлю хріновуха стає чистою і приймає світлий жовтий колір.
Напій порадує не тільки приємним смаком з безліччю відтінків, але і ароматом меду з лимоном.
У разі використання самогону або спирту замість горілки не радиться робити продукт міцніше 70 градусів – буде складно розкуштувати всю повноту смаку.
Читайте: Самогон з цукру: кращі рецепти для дому.
Мед, лимон і імбир залишаються основними інгредієнтами, які додаються в спирт, горілку або самогон при виготовленні хріновухи в домашніх умовах.
Але при цьому кількість можливих добавок і додаткових складових може бути будь-яким.
При грамотному підборі додаткових компонентів і спецій хріновуха стане значно приємніше на смак.
Різноманітність добавок в складі дозволяє за один раз зробити багато напоїв, що істотно відрізняються за смаком.
Можна використовувати інші спеції за відсутності інгредієнтів в наявності.
При цьому кількість інших складових може бути скориговано.
Не слід додавати занадто багато спецій: виражений пряний смак здатний перебити навіть терпкий хрін.
Пряна хріновуха повинна настоюватися довше, ніж інші сорти: від 4 днів до 2 тижнів.
Настоювати слід в сухому темному місці, періодично збовтуючи напій і дегустуючи стадію готовності.
Чим довше настоюється хріновуха, тим більше смаку встигнуть віддати прянощі і м’якше буде напій.
Вдалого приготування і смачного результату! Пам’ятайте, що зловживання спиртними напоями завдає шкоди здоров’ю.
Пчеловодство привлекает не только любителей меда, но и предпринимателей, которые ищут перспективное направление для инвестиций.…
Генератори – це пристрої, які перетворюють механічну енергію в електричну. Вони є надійним джерелом електроенергії,…
С приходом зимы меняются потребности котов в пище. Холодное время года требует от организма больше…
З кожним роком все більше людей планують зробити «». Цей урбаністичний стиль має свої особливості,…
Обработка земли – обязательный процесс для повышения ее плодородия, а также создания оптимальных условий для…
Для визначення індексу рефракції світла, використовуються спеціальні оптичні прилади – рефрактометри. Принцип їх роботи полягає…