Гарбузовий мед: користь та лікувальні властивості
Гарбузовий мед: користь гарбуза, рецепт, лікування.
Гарбуз – це продукт, що володіє дивовижними цілющими властивостями.
Кількість їх настільки велика, що рідкісний овоч здатний перевершити в цьому гарбуз.
З гарбуза можна приготувати безліч різних страв.
Особливо цінним ласощами вважається гарбузовий мед.
На Кавказі дані ласощі є їжею довгожителів.
Воно на сьогоднішній день затребуване у багатьох країнах, тому що в його склад входять цінні поживні речовини, антиоксиданти і мікроелементи.
Це досить рідкісний сорт, який насилу знаходиться любителями солодкого продукту бджільництва.
Гарбуз не є активним медоносом. Основа гарбузового меду – це квітковий мед.
Особливості гарбузового меду
Перш, ніж дізнатися про лікувальні властивості і протипоказання, необхідно навчитися правильно вибирати корисну солодкість, виходячи з її особливостей і характеристик.
- Мед має яскраво – золотистий колір.
- Володіє ніжним, приємним і трохи пряним смаком. Не є занадто терпким і не залишає гіркоти в роті після вживання.
- Аромат відрізняється легкістю і легкістю з присмаком гарбуза і сіна.
- Кристалізується продукт стрімко. Мед перестає бути прозорим в процесі кристалізації. Змінюється також і колір, стаючи жовтим. Але корисні властивості зберігаються в повній мірі.
- Збір доводиться на початок літа.
Існують такі продавці, які замість гарбузового меду продають соняшниковий мед, тому так важливо вміти правильно вибирати ласощі з гарбуза.
Склад
Мед з гарбуза складається з води, вуглеводів, мінералів.
Містить фруктозу, багатий також глюкозою. Має в складі білки, різні ферменти і амінокислоти.
Мікроелементи такі, як залізо, кобальт, мідь, входять до складу гарбузового меду.
Вміст вітаміну A в гарбузових ласощах перевищує рівень вмісту в таких продуктах, як морква, печінка.
Приготування солодощів вдома
Як приготувати мед самостійно? Щоб правильно приготувати корисну солодкість, потрібно дотримуватись рекомендацій, даними нижче.
Рецепт приготування простий, тому з даним завданням можуть впоратися навіть далекі від кулінарії люди.
Відео
- Необхідно взяти стиглий гарбуз, ретельно промити і обсушити.
- Розрізати гарбуз, видалити серцевину, зняти шкірку.
- Нарізати м’якоть маленькими шматочками, скласти все це в миску.
- Засипати шматочки гарбуза цукром і залишити на 30 хвилин.
- Через 30 хвилин, продукт почне сочитися. Сік потрібно злити в заздалегідь приготовлену для нього ємність. А що залишився гарбуз поставити на повільний вогонь і варити 15 хвилин. Можна додати спеції за смаком. Багато людей додають гвоздику, так як вона надає солодощі ніжність і пікантність. Не можна забувати час від часу зливати зайвий сік.
- Через 15 хвилин необхідно зцідити весь сік.
- Потрібно приготувати сотейник і влити гарбузовий сік. Рекомендується варити на повільному вогні протягом 10 хвилин, поки маса не стане густою. Можна додати лимонну кислоту. Вона не допустить того, щоб продукт вийшов занадто нудотним.
- Потім потрібно остудити і перелити в банку вміст.
Зробити гарбузовий мед в домашніх умовах легко, потрібно лише слідувати інструкції поетапно.
Важливо запам’ятати, що гарбузові ласощі, так само як і медове, вкрай негативно реагує на високу температуру, тому небажано змішувати його з гарячим чаєм або нагрівати вище 35 градусів за Цельсієм.
Адже мед може виділити шкідливі для здоров’я речовини.
Вживання продукту
Корисні властивості солодкого гарбузового меду використовуються різними способами.
Рекомендується вживати по 1-2 чайній ложці ласощі не більше 3 разів на день.
Можна також додавати гарбузовий мед в чай, але стежачи за температурою води, щоб вона не була занадто високою.
Можна приймати мед з сиром, таке поєднання надасть користь здоров’ю організму і значно зміцнить його.
Солодкість стане прекрасним інгредієнтом різних кондитерських виробів і будь-якої домашньої випічки.
Вона підходить до млинців і пирогів. Додасть ніжність і вишуканість будь-якої страви.
Корисні властивості
Лікування даними корисним продуктом відомо ще з давніх-давен.
Гарбузовим медом лікують захворювання багатьох органів травної системи.
Нижче перераховані лікувальні властивості:
- Сприяє засвоєнню їжі.
- Активує обмінні процеси. Бореться з ожирінням. Покращує стан травного тракту.
- Рекомендовано використання солодощі в боротьбі з атеросклерозом, оскільки вона ефективно позбавляє організм від холестерину.
- Очищає від токсинів, шлаків, відходів, продуктів переробки.
- Полегшує стан хворого після харчового отруєння.
- Знімає симптоми печії і справляється з нудотою.
- Лікарі рекомендують мед в тих випадках, коли у людини спостерігається підвищена кислотність шлункового соку.
- Благотворно впливає на серце, допомагає при серцевій недостатності.
- Приготований з гарбуза продукт стане прекрасною підтримкою для мозку і його роботи.
- Ласощами лікується ангіна. Також його корисно їсти людям, які часто хворіють на простудні захворювання. Рекомендується для полоскання горла.
- Якщо людина страждає хворобами печінки, нирок, йому необхідно включити в свій раціон солодощі з гарбуза. Завдяки глюкози, що міститься в корисному продукті, в печінці накопичується глікоген. У народній медицині гарбузовий мед використовується для боротьби з гепатитом. Його можна додати в настій тясячелістніка, кропиви.
Відео
- Надає на організм легку сечогінну дію.
- Медом можна ласувати тим, хто страждає від закрепів та інших проблем з кишечником.
- Зроблений з гарбуза продукт зміцнить імунітет і поліпшить загальний стан здоров’я.
Протипоказання до застосування
Лікуватися медом потрібно з обережністю людям, які хворіють на цукровий діабет, так як в гарбузі міститься глюкоза в великій кількості.
Медом зловживати не варто і тим, у кого є алергія на продукти бджільництва.
Їм бажано взагалі відмовитися від даних солодощів.
Людям із захворюваннями нирок не рекомендується їсти гарбузові ласощі.
При проблемах з шлунково-кишковим трактом вживання солодощів необхідно обмежити.
Рецепти для лікування гарбузовим медом
Вище було відзначено, що дані ласощі допомагає в порушеннях роботи травної системи.
Фахівці дають поради, як пити для лікування гарбузовий мед.
Допоможе впоратися зі збоями в травній системі рецепт з гарбузовим медом.
- 1 столова ложка ласощі за 15-20 хвилин до їжі – це чудовий спосіб очищення печінки медом. Курс прийому становить 3 тижні.
- Також протягом 3 тижнів вживати продукт за півгодини перед їжею.
- Рецепт легкого проносного на основі ласощі з гарбуза. Відразу перед вживанням їжі слід з’їдати 1 столову ложку меду.
Рецепт для скидання зайвих кілограмів на основі гарбузового ласощі полягає в приготуванні води, що сприяє активному схудненню.
Потрібно взяти склянку води кімнатної температури і додати в неї 2 чайні ложки гарбузового меду.
Рекомендується пити воду або під час їжі, або до неї.
Для зміцнення імунної системи існує прекрасний рецепт з гарбузовим ласощами.
Протягом 5 днів слід їсти 2-3 чайні ложки меду після їжі.
Щоб нормалізувати сон і заспокоїти нервову систему, необхідно натерти гарбуз, додати гвоздику, шматок імбиру, який потрібно попередньо розрізати, залити все це червоним сухим вином (1 л).
Як тільки суміш закипить, її потрібно зняти. В отриману суміш додати мед (2 столові ложки).
Суміш повинна зберігатися протягом доби при кімнатній температурі.
Зберігати потім в холодильнику. Курс зміцнення імунітету можна продовжувати до 2 місяців.
Кожен може ефективно подбати про своє здоров’я, включивши в раціон гарбузову солодкість.