Бджолині соти

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...

Бджолині стільники

Бджолині стільники

Бджолині соти: будівництво, користь, переваги.

Практично всі, що виробляють бджоли, корисно для організму людини.

Із бджолиного підмору готуються лікувальні та косметичні настойки, про користь меду навіть говорити не варто, а бджолині стільники, які комахи будують самі, теж корисні і знайшли застосування в різних сферах нашого життя.

Дивно, що крихітні бджілки вибудовують такі конструкції за відносно короткий термін, а будова має просто ідеальні форми.

Будівництво сот – це показник гарного ройового пристрою, наявності матки і сильний сім’ї.

Бджоли в сім’ях слабких стільники не будують зовсім. Сьогодні ми розповімо про користь воску, прополісу і перги з сот, про мед, який з них видобувається, про способи зберігання і підробки.

  1. Як вживати мед в сотах?
  2. Як зберігати і де купити?
  3. Все про будівництво сот
  4. Відкачування і зберігання меду з сот
  5. Процес відкачування
  6. Як зберігати мед у стільниках
  7. Як витягти пергу з сот

Як вживати мед в сотах?

Мед в сотах завжди любили покупці. Він продається в баночках в ламаною вигляді або як цілісна плитка для подальшого застосування або топлення.

Маленькі діти дуже люблять м’які платівки і кубики, які можна жувати. Мед м’яко тане на язиці, а віск викидається.

Звичайно, його теж можна їсти, довго-довго жувати або вживати вприкуску з чорним хлібом.

Маленьким дітям, так і дорослим ковтати віск вкрай не рекомендується – він погано перетравлюється шлунком, може викликати важкість, здуття і інші неприємності.

Кращий варіант – це жування, під час якого виділяється прополіс і перга, страшно корисні для нашого організму.Стільниковий мед

Стільниковий мед хороший при дієтах.

Калорійність меду в сотах висока, але він засвоюється на 100%, не відкладаючись на боках, щоках і інших проблемних зонах.

І той факт, що стільники доведеться розжовувати, грає свою роль – багато меду вам просто не з’їсти, банально втомлюються щелепи.

Особливо важливий мед для людей, які практикують тривалі голодування і дієти, раціон яких на добу складається з 500-1000 калорій. Ваш організм отримає підтримку, корисні речовини.

Як би ви не їли стільниковий мед, його корисні властивості не зменшаться.

Якщо ви жахливо захотіли меду, і він вам навіть приснився, то не варто заглядати в сонник і інтернет, просто підіть і купіть його.

Купуючи мед секційний стільниковий, ви отримуєте виключно натуральний продукт, який подарує заряд бадьорості і здоров’я.

Не завжди стільники жують, адже в них все-таки міститься певна частина сміття, навіть частини комах.

В цьому випадку його плавлять. Складають в каструльку, що не кип’ятять, а просто підігрівають.

Також можна виставити поламані стільники на балкон під промені сонця. Солодкі ласощі відділяється, а все сміття спливає на поверхню.

Читайте: Мед і тиск: застосування, протипоказання.

До речі, такий метод використовується і на пасіках, але про це ми розповімо докладніше трохи пізніше.

Як зберігати і де купити?

Придбати стільниковий мед і медові стільники можна на ринку, по інтернету або в спеціальних магазинах.

Будьте обережні, іноді медові стільники підробляють. Щоб відповісти на питання про те, чи можна підробити мед в сотах, варто розуміти, що стільники – це запечатані бджолами осередки.

Відкрити і закрити їх для того, щоб вилучити мед і замінити його іншим, неможливо. Але пасічники підгодовують бджіл цукровим сиропом, і користь меду значно знижується.

На жаль, перевірити натуральність ви зможете, тільки прийшовши додому, відкривши осередки і спробувавши продукт.

Також можна використовувати олівець. Їм проводять по продукту, відбувається реакція і проявляється колір.

Все про будівництво сот

Під час будівництва сот комахи використовують задні і середні ніжки, знімаючи з черевця пластинки воску, розжовуючи їх, а потім складаючи денця осередків.

будівництво стільників бджоламиВизначити, що комахи задіяні в будівництві, просто: вони збираються великими групами, просто нависаючи над сотами гронами.

Як ми вже говорили, за темпами будівництва і розмірами сот можна визначити стан бджолиної сім’ї.

Сильна сім’я створює рівні конструкції, які відрізняються відмінним воском.

А ось слабкі комахи не в змозі будувати що-небудь, в цьому випадку встановлюються пластикові стільники для бджіл, які повністю імітують справжні.

Важливо стежити за тим, щоб в сотах постійно присутні вільні комірки, не зайняті комахами або медом.

Якщо осередків недостатньо, бджолина сім’я може припинити розмноження, відчувати тривогу, що позначиться на якості роботи.

Читайте: Парова воскотопка своїми руками: креслення.

Про відкачування і зберігання меду з сот

Звичайно, основна медова маса відкачується саме під час медозбору.

Трохи раніше, коли відцвітають весняні медоноси, відкачують травневий мед, але він недостатньо зрілий і зазвичай використовується для купажування.

Перший відкачаний після весняних сортів стільниковий мед зберігають або відокремлюють необхідну частину, вона послужить кормом для комах.

Цей мед найкорисніший і поживний. Але краще вибирати мед з трав, лікарських рослин, таких як чорнобривці, він повільніше кристалізується, і навіть торішній мед застосовується для підгодівлі.

Це особливо важливо, якщо у вас на пасіці практикується безсотова зимівля бджіл, для якої необхідна менша кількість корму.

Кілька порад про те, як дістати мед з сот в домашніх умовах:

  1. Відбираючи рамки з сотами бджолиними, заповнені стільниковим медом, доцільно вибирати ті, які бджоли вже запечатали хоча б на 75%.
  2. Якщо в рамці багато розплоду, то відсуньте цю рамку і почекайте. Коли розплід вийде, вона буде наповнена медом. Не можна відкладати для зберігання рамки з бджолами, вони з часом почнуть розкладатися, і вся рамка буде непридатна до продажу або вживання.
  3. Проводьте відкачування стільникового меду акуратно, в приміщенні з щільно закриваються вікнами і дверима. Справа в тому, що під час роботи мед дуже сильно пахне, бджоли починають хвилюватися, вилітають з вулика і неспокійно снують по пасіці, припиняючи роботу. Щоб цього уникнути, діставайте стільники частинами в момент, коли комахи відсутні під час масових вильотів.
  4. Про те, як викачати мед зі старих сот або заздалегідь вийнятих, можна сказати ось що: покладіть їх в тепле місце, і мед просто розплавиться.
  5. На питання про те, що робити з медом в сотах після зими, немає однозначної відповіді. Його переплавляють, використовують для підгодівлі. Якщо є можливість, відкачують мед відразу, не накопичуючись сот на потім.

Ще один спосіб добування меду їх старих сот – це парова лазня. Тим більше при довгому зберіганні можна побачити, що мед засахарився в сотах.

Що ж робити? Відповідь проста: розламавши стільники, склавши їх в каструльку, поставивши на парову баню, можна отримати топленого суміш.

Велика кількість старих сот товчуть, складають у великий бак і ставлять на сонце або в баню.

Через 2-3 дні суміш плавиться, а на поверхню спливають залишки бджіл, сміття і віск. Все це збирається з незначною кількістю верхнього шару меду.

Це старий метод, він хороший тим, що підходить для великих і малих партій сот.

Також читайте: Чому восени злітають бджоли?

На сучасних пасіках можна топити стільниковий мед за допомогою печі або мікрохвильовки, стежачи за тим, щоб медові стільники не дійшли до стадії кипіння.

Процес відкачування

Відкачування проводиться групою людей з 2-4 осіб, всі інструменти та обладнання, які будуть використовуватися, повинні бути продезінфіковані, ножі заточені, підготовлено кілька літрів води.

Варто нагадати, що дезінфекція бджолиних стільників, всього інвентарю, який використовується на пасіці, повинна проводитися регулярно.

Для сот застосовується заливання водою на 1 годину, а після води – розчином формаліну на 5 годин або на 12.Процес відкачування меду

2 людини починають відбір рамок, струшуючи бджіл щітками в вулик, складають їх в спеціальні коробки.

Рамки для стільникового меду встановлюють так, щоб під час розпечатування мед міг спокійно стікати.

Для розпечатування використовується тонкий предмет – зубці виделки, гострий пасічний ніж.

Далі стільники встановлюються в медогонку.

Відкачувати мед найзручніше в 2-4 людини.

Після закінчення відкачування з сот бджолиних отриманий мед готує для подальшого зберігання або продажу.

Він повинен настоятися протягом декількох днів, поки на поверхню не підніметься дрібне сміття, що потрапив в суміш під час відкачування і закладки бджолами.

Щоб прискорити процес, виставте фляги і тару з медом під сонячні промені, вже через 4-5 годин сміття проявиться.

Як зберігати мед у стільниках в домашніх умовах?

Для тривалого зберігання відкачанного стільникового меду рекомендується використовувати тару з матеріалів, що не окислюються і не вступають в хімічні реакції.

Як зберігати мед у стільникахПостарайтеся розкласти максимальну кількість продукту в тару зі скла.

Так, так стільниковий мед буде займати більше місця, але він не втратить своїх корисних властивостей, кольору і аромату.

Одним словом, товарний вигляд.

Ставте мед в приміщення з помірною температурою там, де немає доступу сонячних променів.

Кращим варіантом стане обладнання на пасіці спеціальної господарської будівлі, де буде зберігатися продукт під час сезону.

Температура повітря не повинна перевищувати 20 градусів, і не може опускатися нижче позначки в 10 градусів.

Читайте: Як зробити підйомник для вуликів.

А на час холодів мед заноситься в тепле, але не спекотне приміщення, в якому благополучно переживає зиму і початок весни.

Як витягти пергу з сот

Перга – це пилок, яку бджоли утрамбовують всередину кожного осередку сот, а поверх кладеться мед.

Перга дуже корисна, і тільки досвідчені бджолярі знають про те, як правильно її витягти.

Якщо робити все грамотно, то ви додасте ще один пункт доходів до рахунку вашої пасіки.

Перга з сот витягується в малій кількості, її менше, ніж меду. А значить, ціна продукту зростає в десятки разів.

Для вилучення використовується старий спосіб. Вам знадобиться потужний блендер і вільний час.

пергаМетод ідеально підходить для малого кількості сот, єдине правило – потужність блендера повинна бути не менше 1,2 кВт.

Отже, обсушені стільники кладемо в морозильну камеру або на вулицю, якщо за вікном зима, і залишаємо так на 2 години.

Стільники бджолині можна обернути пакетом, щоб не засмітити камеру.

Після заморозки стільники ламаються на маленькі квадрати 2 х 2 або 3 х 3 см і укладаються в чаші блендера на 1/3 чаші.

Після цього включіть пристрій в максимальному режимі і почекайте 15 секунд.

Ви почуєте готовність по звуку – поламані бджолині стільники перестануть стрибати і стукати.

Отримана суміш висипається в сито і просівається, також можна використовувати грановану грати з підставкою.

Суміш просівається – на дно опадає лушпиння, на поверхні залишається перга. Погодьтеся, що все просто?

Деякі фахівці стверджують, що режим заморозки псує природні якості перги, але так надходять пасічники протягом багатьох років.

Вони впевнені, що матеріал не псується, додають пергу в підгодівлю бджіл.

Ще один момент полягає в тому, що на початку весни бджоли самостійно харчуються залишками перги з сот, але ж вона пережила зимові морози, вологість.

Читайте: Постановка другого корпусу на вулик.

Правильно організоване виробництво і упорядкована пасіка допоможуть вам отримувати прибуток від улюбленої справи, природи, бджіл і корисних, смачних продуктів.

Тепер ми знаємо про те, як діставати і обробляти стільники, як їх є, і скільки вітамінів отримує наш організм.

А аромат і зовнішній вигляд такого продукту, навіть якщо це картинки, викликає бажання негайно його з’їсти або пожувати, адже всі ми пам’ятаємо з дитинства, як це смачно!

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Top