Як правильно вибирати насіння кукурудзи

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...

Посівна кампанія вже добігає кінця, а на більшості полів навіть з’явилися перші сходи. Але деякі фермери досі не можуть визначитися, що саме вони хочуть посіяти на певній ділянці поля. У таких випадках, щоб земля не «гуляла» цілий сезон, зазвичай зупиняють вибір на соняшнику або кукурудзи. Ці дві культура найменш вибагливі до умов зростання, тому практично зі стовідсотковою гарантією дають хороший урожай, який не тільки окупає всі витрати на їх вирощування, а й дає прибуток. Сучасні гібриди дуже добре протистоять посухи або надмірної вологості, не бояться шкідників і бур’янів, можуть однаково добре давати врожаї в сонячних і тінистих місцях. Так що залишається лише вибрати правильний гібрид для свого поля і скоріше замовити насіння.

Загальна класифікація

В першу чергу слід визначитися, для чого вирощується кукурудза:

  • для себе або на прилавки магазинів – харчові сорти;
  • в якості кормової бази для різних тварин – кормові сорти.

Кормові насіння відрізняються більш соковитим стеблом, а так само широким листям. Останні разом з насінням переробляються після збору врожаю.
Харчові насіння відрізняються качаном великих розмірів, в якому міститься більше число насіння великих розмірів.

Поширені сорти

Кожен вид в свою чергу ділиться на велику кількість сортів з найрізноманітнішими властивостями, за якими і підбираються під конкретний господарство.

Агрономами виділяють наступні основні різновиди, згруповані за основними ознаками:

  • цукрова – один з найпоширеніших видів, в основному використовується для промислової консервації;
  • зубовидна – використовується для виробництва спирту, круп або борошна;
  • крохмалиста – вирощується для виробництва крохмалю, борошна, патоки, а так само спирту;
  • восковидная – особливо популярна в Китаї, відрізняється твердої зовнішньої частиною, що нагадує віск;
  • кремниста – вирощується на зерно, кукурудзяні палички і пластівці;
  • лопаються – ділиться на перлові і рисові сорти, які лопаються при нагріванні і в основному використовуються для виробництва попкорну;
  • японська пестролистная – використовується в якості декоративних елементів.

Залежно від поставленої мети щодо подальшого використання кукурудзи робиться вибір на користь певного виду. Для промислового використання найкраще підійде зубовидний, воскоподібні, крем’янисті насіння. Якщо основна спрямованість харчова, то краще за все звернути увагу на цукрову або лопаються кукурудзу.

Основні фактори при виборі

При виборі насіння необхідно звертати уваги на такі особливості насіння:

  • стиглість;
  • ступінь вологовіддачі;
  • стійкість до посухи;
  • інтенсивність врожайності;
  • імунітет до хвороб і шкідників.

Пильну увага потрібно звернути на можливість насіння проростати в потрібних широтах. Сучасна селекції вивела сорти, здатні плодоносити в найхолодніших областях. Так само слід враховувати умови, в яких будуть зберігатися зібране насіння, так як частина сортів неможливо зберігати тривалий термін.

Крім цього береться до уваги стиглість кукурудзи, по якій можливо спланувати майбутній урожай. Визначитися з вибором оптимальних для вас сортів допоможе «https://universeed.pro/» – сайт з продажу насіння для посіву.

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Top