Бджолиний хліб
Що таке бджолиний хліб: лікувальні властивості.
Бджолиний хліб – це перга, яка є найціннішим джерелом корисних речовин.
Її важко добути з сот, але вона надає на організм людини цілющий вплив.
Тому навіть деякі лікарі рекомендують приймати бджолиний хліб в комплексі з основним лікуванням.
- Як бджоли збирають бджолиний хліб?
- Як видобувають пергу зі стільників?
- Склад бджолиного хліба
- Корисні поживні властивості бджолиного хліба
- Як впливає бджолиний хліб на організм зсередини?
- Вплив бджолиного хліба на чоловічі статеві функції
- Як приймають бджолиний хліб?
- Протипоказання до прийому бджолиного хліба
Як бджоли збирають бджолиний хліб?
Бджолиний хліб (перга) – це пилок квітів, яку бджоли утрамбовують в осередках під медом.
Збирають її просто: комахи приносять обніжжя у вулик, де молоді бджоли подрібнюють гранули і утрамбовують їх безпосередньо в стільники.
Перга займає 1/3 частину сот, інші 2 частини заливають медом з секретами слинних залоз комах.
Бджолиний хліб наче консервується під впливом молочної кислоти, він твердне, і для його отримання необхідно подрібнити стільники.
Робота з подрібнення перги не під силу недосвідченим пасічникам.
В сотах перга виглядає як яскраві фарби: золотиста, червона і навіть фіолетова.
Відтінок залежить від медоносу, з якого був зібраний пилок. Вона може бути утрамбована шарами різного кольору дуже щільно і ретельно.
Як видобувають пергу зі стільників?
Як ми знаємо, стільники мають невеликий розмір, тому виколупувати бджолиний хліб гострозаточенним предметом – це довго і виснажливо.
Найпростіший спосіб такий:
- Розріжте стільники на квадрати десь 50х50 см.
- Загорніть квадратики в пакет і відправте в морозилку – стільники повинні затвердіти.
- Через 24 години потрібно дістати майбутню пергу з холодильника і подрібнити. Використовуйте для цього міксер, наприклад. Шматочки будуть крихкими, вони легко піддаються подрібненню.
- Після цього візьміть товкач і ступку і гарненько потовчіть шматочки стільників, протріть їх через сито.
Сито беріть спочатку велике, потім дрібне, щоб відсіяти сміття і всякі непотрібні в чистому бджолиному хлібі частки.
Такий народний спосіб допоможе вам отримати практично чисту пергу, і зараз ми навчимося використовувати її для лікування.
Склад бджолиного хліба
Перевага перги в тому, що продукт повністю засвоюється нашим організмом, він поживний в плані вітамінів і ферментів.
Будь-який продукт, який виготовляють бджоли, дуже корисний, а перга корисна подвійно.
До складу перги входять такі речовини:
- Вітамінні з’єднання А, В, С, К, Е, Д, Р. Наприклад, вміст вітаміну А перевищує вміст його в моркві в 20 разів. Доведено, що перга корисніша за м’ясо і молочних продуктів.
- 1/3-тя частина складу перги – це чистий білок. З цієї причини бджолиний хліб полюбився спортсменам.
- 40% від усього складу – калій.
- 17% – залізо.
- 25% – магній.
- Збалансований вміст фруктози і глюкози, більше 20 видів амінокислот.
Це біологічно активний продукт, і вживають його обережно. Не рекомендується їсти більше 30 грам (2 ст. ложки) бджолиного хліба на добу, перевищення дози призводить до інтоксикації організму.
Відзначимо, що перга теж входить в перелік продуктів бджільництва, які до сих пір вчені не вміють відтворювати в лабораторії.
Отримати її можна тільки від таких унікальних комах, як працьовиті бджілки.
Корисні поживні властивості бджолиного хліба
Як ми говорили, пергу включають в своє меню професійні спортсмени. Через високий вміст білка і відсутності калорій вони називають її природним анаболіком.
Перга абсолютно безпечна, і її вживання дає прекрасний результат під час набору м’язової маси.
Як для набору ваги, так і для схуднення використовують пергу. Жінкам, які сидять на дієті теж можна її їсти.
По-перше, перга зіб’є почуття голоду, по-друге, наповнить організм вітамінами, білком, калієм і магнієм.
Якщо щодня їсти належну кількість перги, то можна надовго забути про втому.
Наприклад, з’ївши ложку до тренування, спортсмени спокійно займаються по 2-3 години без додаткового підживлення.
Одним словом, бджолиний хліб живить і бадьорить краще м’яса з кавою.
Бджолиний хліб як натуральний продукт в невеликих кількостях можна їсти майбутній мамі.
Він допомагає малюкові розвиватися правильно, а користь для матусі полягає в енергії і сили, які вона отримає з перги.
Після народження дитини у багатьох жінок спостерігається анемія, і тут на допомогу знову приходить бджолиний хліб.
Він покращує склад крові і її циркуляцію за рахунок високого вмісту заліза.
Як впливає бджолиний хліб на організм зсередини?
Перга прискорює метаболізм, завдяки чому вся їжа засвоюється, знижується рівень холестерину, і можна навіть трохи схуднути.
При регулярному надходженні перги в організм він починається омолоджуватися, адже краще становиться кровотік, омиваються клітини шкіри, відсувається настання старечих захворювань.
У бджолиному хлібі високий вміст калію, який необхідний для нормальної роботи серцево-судинної системи.
В її складі також присутні стерини, корисні для формування м’язового корсету.
Ці речовини корисні для спортсменів і для дітей, які перебувають в активній фазі росту. У складі цього продукту багато глюкози для нормальної роботи мозку.
Якщо ви втомлюєтеся на роботі, то можете в першій половині дня з’їсти 10-15 грам перги, і втому як рукою зніме, та й розумова діяльність прискориться.
Бджолиний хліб приймають для підвищення імунітету під час вірусних захворювань.
Також вона буде корисна:
- При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, запорах, порушенні ліпідного обміну.
- При анемії, недокрів’ї, атеросклерозі і подагрі.
- Сприятиме перга в лікуванні чоловічих проблем. Допоможе впоратися з імпотенцією та іншими патологіями статевої системи.
- Не всі дівчата знають, що суху пергу можна додавати в домашні доглядають маски. Вона буде хороша в будь-який косметиці для волосся, шкіри, нігтів.
Вплив бджолиного хліба на чоловічі статеві функції
Ці лікувальні властивості бджолиного хліба заслуговують на окрему увагу. Відзначимо, що чоловіки, які вживають продукт регулярно, ніколи не страждають від імпотенції навіть у похилому віці.
Якщо така проблема є, то пергу приймають в комплексі з іншими ліками, і вже через місяць ситуація поліпшується.
Для лікування імпотенції не підійде стара або оброблена перга.
Це повинен бути тільки свіжий продукт, тому не полінуйтеся бджолиний хліб купить прямо на пасіці.
Ціна на бджолиний хліб сама не дорога після відцвітання садів, або на ріпаку.
Після покупки подрібніть пергу або акуратно виймайте з рамки малою кількістью на 1-2 прийоми.
Чоловікам після 40-45 років для профілактики імпотенції в добу потрібно з’їдати 15-20 грамів продукту.
Не хвилюйтеся, бджолиний хліб приємний на смак – кисло-солодкий, трохи терпкий. З’ївши продукт, запийте його водою.
Якщо ви страждаєте від аденоми простати, то в комплексі з бджолиним хлібом застосовуються ректальні свічки на основі прополісу або ідентична домашня мазь.
Прийом бджолиного хліба допомагає відновити активність сперматозоїдів, що сприяє швидкому настанню вагітності у жінки.
Тому пари, у яких не виходить зачати дитину, теж спільно вживають цей продукт.
Як приймають бджолиний хліб?
Рекомендується приймати бджолиний хліб через 30-40 хвилин після основного прийому їжі.
Продукт запивают водою, і протягом 2-3 годин більше нічого їсти не можна, щоб не чинити навантаження на шлунок.
У комплексі з пергою добре приймати маточне молочко, прополіс і чистий мед
Запивати краще чистою водою, хоча дітям можна запропонувати молоко з медом або чай.
Курс лікування і профілактики триває 3-4 тижні, після чого робиться місячний перерва.
Протипоказання до прийому бджолиного хліба
Всі ліки гарні в міру, і перга не стала винятком. Вона нешкідлива для організму, якщо не перевищувати рекомендовану дозу.
Їжте для лікування в добу не більше 30 грам, а для профілактики – не більш 10-15 грам.
Розділіть денну норму на два прийоми, ранковий і, наприклад, вечірній.
Бджолиний хліб надає тонізуючу дію, і якщо не хочете спати всю ніч, то не їжте його після 6 години вечора.
Не варто відразу починати прийом з великих доз, спробуйте їсти 2 грами, потім – 4 і т. д.
Дайте організму можливість звикнути до нового біологічно активного продукту.
Не можна приймати бджолиний хліб при таких захворюваннях:
- Цукровий діабет будь-якого типу.
- Особиста непереносимість продуктів бджільництва, особливо меду.
- Завершальні стадії онкологічних захворювань.
- Погана згортання крові.
Дослідження показали, що прийом перги допомагає відновитися за 1 місяць пацієнтам з важкими захворюваннями.