Процес приготування вина в домашніх умовах.
Що слід розуміти під домашнім вином?
Перше, на що необхідно звернути увагу при розгляді питання про домашне вино, це те, що його можна робити не тільки з винограду.
Вино може бути приготовлено практично з будь-яких фруктів.
Деякі фрукти краще підходять для вина, інші менше, проте готувати вино можна з будь-яких фруктів.
Основними інгредієнтами для приготування будь-якого з вин є певні фрукти, які і додають напою основний смак і аромат, цукор, винні дріжджі (завдяки яким і виробляється алкоголь) і вода.
У вино часто додають і інші, другорядні інгредієнти: родзинки, дубильні речовини (найчастіше у вигляді чорного чаю), лимонна кислота (як правило, у вигляді лимона).
Конкретний набір продуктів залежить від різновиду вина.
Золоте правило при домашньому виноробстві – ідеальна чистота і стерильність всього посуду і обладнання, яке використовується.
Для цього всі контейнери і оснащення для приготування алкогольного напою ретельно миють і стерилізують.
При використанні брудного посуду в суслі можуть почати розмножуватися різні бактерії, які в підсумку зіпсують смак і аромат вина.
Перший етап приготування вина в домашніх умовах полягає в первинній ферментації.
Фрукти і інші інгредієнти подрібнюють і додають в чистий контейнер, найчастіше в відро для харчових продуктів.
Цукор розчиняють в гарячій воді і додають в відро з фруктами, куди потім доливають необхідну кількість холодної води.
Ферментація – це процес, під час якого дріжджі перетворюють цукор в алкоголь з бурхливим виділенням вуглекислого газу.
Тривалість процесу ферментації може бути різною, найчастіше від 3 до 10 днів.
Після охолодження додаються дріжджі. Протягом 12-36 годин після їх додавання почнеться процес бродіння вина.
На даному етапі поєднання рідини і твердих речовин називається «муст».
Після первинного етапу бродіння рідину проціджують і відкидають всі тверді речовини.
Після цього рідину наливають в інший стерильний бутель, де і повинен продовжитися інший етап – вторинна ферментація.
Бутель, який часто називають балоном, має форму пляшки, але в набагато збільшеному вигляді.
Як правило, такі бутлі скляні або пластикові. Часом деякі винороби виготовляють такі бутлі самостійно.
Щоб запобігти розмноженню бактерій, які можуть зіпсувати вино в період вторинної ферментації, бутель слід наповнити доверху.
Зверху на бутель надягають спеціальний шлюз, який запобігає потраплянню повітря всередину.
В якості шлюзу часто використовують звичайну повітряну кулю. Вона буде збирати вуглекислий газ, і запобігати попаданню повітря.
Після закінчення вторинної ферментації вино переливають в інший бутель.
При цьому необхідно відкинути осад, який накопичився на дні бутля. Цей осад – мертві дріжджі.
Приблизно через шість місяців вино можна розливати в пляшки. У пляшках вино також необхідно витримати певний термін.
При цьому період витримки може відрізнятися в залежності від різновиду вина.
Середній термін витримки молодого вина зазвичай становить близько шести місяців.
Для світлих вин цей термін можна скоротити.
Обработка земли – обязательный процесс для повышения ее плодородия, а также создания оптимальных условий для…
Для визначення індексу рефракції світла, використовуються спеціальні оптичні прилади – рефрактометри. Принцип їх роботи полягає…
С каждым годом онлайн-шоппинг становится все более популярным. Еще 5 лет назад люди в основном…
Современная бытовая техника способна существенно упростить быт каждого человека. Прожить месяц без телевизора или посудомойки…
Ожидание ребенка — период, когда необходимо особенно следить за своим питанием. При беременности важно употреблять…
Вина «Массандры» – одна из визитных карточек Крымского полуострова. Эта эксклюзивная коллекция славиться благодаря уникальным…