Подвійна перегонка самогону в домашніх умовах.
Люди, далекі від виготовлення домашніх спиртних напоїв, часто представляють самогон каламутною білястою рідиною з огидним запахом, таким собі сурогатним зіллям.
Але крім непривабливих органолептичних властивостей неякісний самогон – питво з високим вмістом шкідливих сивушних масел, які отруйні для людського організму (нервової і репродуктивної систем, роботи печінки, нирок та інших внутрішніх органів).
Також в складі народного міцного напою присутній метанол (ця речовина є руйнівним для серцево-судинної і нервової систем, зорового нерва) і ацетальдегід (це органічна сполука губить клітини людської печінки).
Всі ці небажані і невидимі оку складові погано очищеного самогону, накопичуючись в організмі, викликають поступову інтоксикацію (за умови, що міцний напій вживається часто).
Крім того, шкідливі домішки впливають на стан питущого. Так, людина, що випила поганого самогону, страждає важким похміллям.
Щоб не тільки поліпшити смакові властивості домашнього напою, а й убезпечити себе, рекомендується не нехтувати подвійною фракційною перегонкою.
Тоді домашній самогон буде не тільки прозорим, що не володіє неприємним амбре, а й досить м’яким на смак.
А найголовніше – в ньому буде набагато менше шкідливих домішок. Але хоча повторна перегонка і облагороджує напій, не рекомендується скупитися: економити на сировині для виробництва браги, використовувати самогонний апарат з сумнівних матеріалів, збирати врожай дистиляту з першої і до останньої краплі (не відділяючи «голів» і «хвостів», в яких вміст поганих речовин особливо великий).
Самогон, що піддався повторної дистиляції, називають «подвійним». Чистити таким способом можна напій, виготовлений з цукру, овочів, зернових (самогон, виготовлений на основі фруктів або ягід теоретично теж можна переганяти двічі, правда, за смаком і запахом він не буде відрізнятися, наприклад, від цукрового самогону). Отже, перш ніж провести повторний перегін, потрібно:
Розбавити отриманий дистилят водою. Варто врахувати, що мова йде про «тіло» дистиляту – найціннішою і нешкідливою частину міцного напою. Спочатку вимірюють міцність самогону, щоб розбавити його прохолодною водою (близько 10 градусів) до 18-20%.
Якщо знехтувати розведенням самогону, можна отримати загоряння перегінного апарату за рахунок високої концентрації спиртових парів.
Крім того, навіть якщо самогонний апарат і не постраждає, очищення напою з великою міцністю від домішок буде неефективним через сильну молекулярну зв’язку з сивушними маслами;
Очищення самогону. Розведений самогон перед вторинною перегонкою необхідно очистити будь-яким доступним способом. Наприклад, хороший в якості абсорбенту березове активоване вугілля.
На 1 літр самогону потрібно всього 50 грам подрібненого вугілля. Бутель з самогоном і вугіллям надійно закупорюють і залишають на тиждень, збовтуючи щодня 1 раз. Потім напій через трубку зливають з осаду, а потім фільтрують через чисту тканину або вату.
Інший варіант чистки самогону від шкідливих речовин – знезолені фільтри. Невеликі вкладиші фільтрувального паперу згортають, вкладають в пластмасову воронку, а після повільно пропускають через неї самогон. До речі, через такий фільтр можна пропустити і напій, який вже пройшов очищення активованим вугіллям.
Ще один доступний спосіб знешкодження самогону від сивушних речовин – настоювання міцного напою з водно-содовим розчином. Спочатку визначають потрібну кількість соди і води (виходячи з кількості самогону). На 1 літр самогону буде потрібно 10 грам соди і 10 мл води.
Водно-содовий розчин вливають в тару з самогоном, збовтують, повторюють процедуру через годину, а потім ставлять у темне місце на 12 годин. Після настоювання рідину зливають з осаду і фільтрують, наприклад, через вату або згаданий вище фільтрувальний папір;
Друга перегонка самогону. Коли самогон буде очищений будь-яким з перерахованих способів (а також позбавляють напій від домішок за допомогою, наприклад, марганцівки, хлібної м’якушки, молока, заморожування, білка яйця та ін.), прийде пора вторинної перегонки самогону.
Власне, цей процес нічим не відрізняється від першого отримання міцного напою з браги шляхом дистиляції.
Важливо відокремити перші 8-12% рідини, які іменуються «головами». У цих перших мілілітрах містяться ацетон, метиловий спирт, альдегіди, які можуть нашкодити здоров’ю.
Їх можна не виливати, але використовувати рекомендується лише для побутових потреб (щоб розпалити багаття або протерти забруднену поверхню).
Запах «голів» самогону дуже різкий, неприємний. Якщо самогон робиться на цукрі, то відокремлюють по 50 мл на кожен 1 кг цукру (як в першу перегонку, так і в другу).
У народі, до речі, до цих пір цінують перші краплі дистиляту, звуть їх «перваком», поважають за міцність. Але економити на здоров’ї не варто, тому «первак» краще або утилізувати, або витратити на господарські цілі.
«Тіло» самогону отримують до тих пір, поки міцність напою не впаде до 40% (іноді збір здійснюють, поки міцність не знизиться до 30%). Щоб не упустити момент, бажано час від часу вливати трохи дистиляту в кухоль, щоб виміряти спиртометром його міцність.
«Хвости» самогону не настільки шкідливі, як голови, але від них в готовому напої краще відмовитися через наявність сивушних масел. Крім того, останні мілілітри міцної рідини здатні зіпсувати готовий напій (зробити його каламутним, неприємно пахнучим, несмачним).
Кінцевий продукт залишиться тільки розбавити водою до 40-45%. Правда, можна зберігати напій і великою міцності, розбавляючи його водою безпосередньо перед вживанням. Краща тара для того, щоб самогон зберіг свої якості – скляний балон (банку, бутель) з герметичною кришкою.
Після очищення і другої перегонки напій не буде мутно-білим, які дають сивушні речовини. При бажанні можна поліпшити аромат і смак готового напою, а також змінити його колір.
Наприклад, додані скоринки апельсина (мандарина) дарують самогону яскраво-помаранчевий відтінок і характерний запах цитрусових. Від звичайного листового чаю або перегородок волоських горіхів у самогону буде коричневий колір.
А від світло-зеленого до жовтого буде колір напою від доданих до нього листя м’яти або меліси.
Крім того, можна настоювати самогонку на ягодах (журавлині, чорниці, малині і ін.), від цього зміниться і його відтінок, і смак стане значно м’якше. Любителям прянощів буде доцільно додавати до міцного спиртного гвоздику, ваніль, корицю, кардамон.
Обработка земли – обязательный процесс для повышения ее плодородия, а также создания оптимальных условий для…
Для визначення індексу рефракції світла, використовуються спеціальні оптичні прилади – рефрактометри. Принцип їх роботи полягає…
С каждым годом онлайн-шоппинг становится все более популярным. Еще 5 лет назад люди в основном…
Современная бытовая техника способна существенно упростить быт каждого человека. Прожить месяц без телевизора или посудомойки…
Ожидание ребенка — период, когда необходимо особенно следить за своим питанием. При беременности важно употреблять…
Вина «Массандры» – одна из визитных карточек Крымского полуострова. Эта эксклюзивная коллекция славиться благодаря уникальным…