Мед і молоко в цілому відносятся до збалансованих і поживних продуктів, які використовуються в якості важливих компонентів здорового харчування.
Крім відмінного смаку, такий напій містить вітаміни, мінерали та ряд унікальних біологічно активних сполук, тому його часто використовують для лікування і профілактики запальних та інфекційних захворювань.
Мед – ефективне джерело доступних калорій, що підвищує витривалість і працездатність.
Він містить близько 300 інгредієнтів, включаючи амінокислоти, вітаміни, мінерали та ферменти, але в основному складається з цукрів (фруктоза, глюкоза і деякі інші) і води.
Точний склад варіюється в залежності від рослин, з яких живиться бджола, проте у всіх сортах меду ідентифіковані флавоноїди, фенольні кислоти, вітаміни, мінерали, ферменти, пептиди.
Хімічний склад молока може змінюватися під впливом різних факторів, таких як генетика, навколишнє середовище, стадії лактації, харчування тваринного.
В середньому коров’яче молоко складається з 87% води, 4-5% лактози, 3% білка, 3-4% жиру, 0,8% мінералів, 0,1% вітамінів.
Овече молоко відрізняється підвищеним вмістом білка і жиру, козяче містить більшу кількість вітамінів А, В1 і В12, а також кальцію і фосфору.
Молоко – це не тільки важливе джерело кальцію, але і високоякісного білка, надаючи близько 32 гр. протеїну на літр продукту.
Читайте також: Чай з медом і лимоном – користь напою.
Антибактеріальні властивості. Мед інгібує десятки видів бактерій, в тому числі стійких до антибіотиків.
Це, зокрема, патогенні мікроорганізми, пов’язані з інфекціями сечовивідних шляхів, наприклад, E. coli, види Proteus і Strep. faecalis, і бактерії H.pylori, які викликають гастрит.
На відміну від більшості звичайних антибіотиків, мед не призводить до розвитку антибіотикорезистентних мікроорганізмів і може використовуватися безперервно.
У молоці також містяться сполуки з бактерицидними властивостями – це ферменти лізоцим і пероксидаза, однак протягом двох діб зберігання або після нагрівання вони розпадаються.
Проте напій з кип’яченого молока з медом зберігає антибактеріальні властивості, так як мед при правильному зберіганні зберігає відповідні якості роками.
Захист і лікування шлунково-кишкового тракту. Мед використовується для лікування і захисту від шлунково-кишкових інфекцій, таких як гастрит, гастроентерит, дуоденіт і виразка шлунка, викликаних бактеріями та ротавірусом.
Мед перешкоджає прикріплення бактерій до епітеліальних клітин слизової оболонки шлунково-кишкового тракту і вбиває мікроорганізми за рахунок антибактеріальних чинників, а також допомагає відновити пошкоджену слизову оболонку кишечника, стимулює зростання нових тканин і діє як протизапальний засіб.
Деякі пептиди молока активізують виробництво секрету слизових – муцина, тим самим запобігаючи шкоду від зайвого порушення кишкової перистальтики і знижуючи кислотність шлункового соку.
Нормалізація складу крові. Вживання меду при діабеті типу I і типу II пов’язано зі значно більш низьким глікемічним індексом, ніж використання глюкози або сахарози.
Продукт викликає зниження гомоцистеїну і С-реактивного білка у пацієнтів з діабетом і здорових людей, а також стимулює секрецію інсуліну, підвищує концентрацію гемоглобіну і покращує профіль ліпідів.
Збереження якості молока. Перекис водню і неперекісні компоненти, такі як антиоксиданти, інгібують ріст Shigella, Listeria monocytogenes і Staph. aureus, допомагаючи зберігати свіже молоко від псування.
Поліпшення травлення. Пребіотик є нетравною дієтичною добавкою, яка змінює баланс кишкової мікрофлори, стимулюючи ріст і активність корисних організмів і пригнічуючи потенційно шкідливі бактерії.
Мед вважається придатним підсластителем в молочних продуктах, не перешкоджаючи росту звичайних бактерій, таких як Strep. thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Lacto. delbruekii і Bifidobacterium bifidum, які важливі для підтримки здоров’я шлунково-кишкового тракту.
Продукт також збільшує і підтримує зростання біфідобактерій, що в основному пов’язано з наявністю безлічі олігосахаридів.
Читайте також: Чай з імбиром, лимоном і медом – користь.
Протизапальну дію. Мед знижує активність циклооксигенази-1 і циклооксигенази-2, а також концентрацію простагландинів, тим самим виявляючи протизапальні ефекти, які можна порівняти з дією кортикостероїдів.
Антиоксидантна активність. Корисно молоко з медом ще й здатністю пригнічувати активність вільних радикалів, що приводить до молекулярних змін і генних мутацій, що, в свою чергу, викликає велику кількість різноманітних захворювань.
Розчинні фракції молочних пептидів містять лактоглобулин і лактоферин, що мають високий антиоксидантний потенціал, в той час як мед містить безліч з’єднань, які працюють разом для забезпечення синергетичного антиоксидантної дії:
Захист від серцево-судинних захворювань.Важливими чинниками ризику серцево-судинних порушень є гіперліпідемія і активність вільних радикалів.
У меді присутній широкий спектр фенольних сполук, захисні ефекти яких включають антитромботичні, антиоксидантні і вазорелаксантні властивості, а регулярне вживання продукту позитивно впливає на загальний холестерин, холестерин ліпопротеїнів високої щільності, глюкозу крові натще і масу тіла.
Мед також зменшує венозний артеріальний тиск, що зменшує переднавантаження серця.
Користь молока полягає в тому, що казеїни породжують ряд біологічно активних пептидів з антигіпертензивним і антитромботичну дію.
Крім того, продукт містить жирні кислоти, зокрема, лінолеву, що бере участь в зміцненні стінок судин і нормалізації ліпідемічного показників крові.
Заспокійливу дію. Деякі молочні пептиди, такі як бета-казоморфін, за ефектом нагадують анальгетик і транквілізатор, впливаючи на центральну нервову систему. Крім того, в молоці міститься амінокислота триптофан з аналогічною дією.
Профілактика остеопорозу. Кальцій і фосфор відіграють важливу роль у підтримці високої кісткової щільності, що допомагає уникнути крихкості кісток і остеопорозу.
Однак пити молоко необхідно не тільки заради кальцію, так як крім цього мінералу напій містить ряд інших активних компонентів, таких як білки, вітаміни C, D, і K, мідь, марганець, цинк і пептиди, які допомагають зміцнювати кістки.
Читайте також: Чай з імбиром і медом – від кашлю рецепт.
Інші ефекти. Деякі дослідження підтверджують антиканцерогенний властивості меду і молока. Продукти діють як захисний агент проти пошкодження печінки за рахунок антиоксидантної та протизапальної активності.
Досліди на щурах показали, що мед надає благотворний вплив на організм в період менопаузи, запобігаючи атрофію матки, збільшуючи щільність кісток і пригнічуючи збільшення маси тіла, діючи як альтернатива гормонозамістної терапії.
На думку більшості вчених, мед і молоко є звичайними продуктами харчування і для здорової людини в цілому не є небезпечними, навіть якщо приймати їх регулярно у великих кількостях.
Невелика група фахівців пов’язує молоко з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань і діабету внаслідок вмісту насичених молочних жирів в продукті.
Крім того, продукт може містити гормони, антибіотики та інші хімічні речовини в складі як наслідок лікування корів та інших домашніх тварин, а також погану екологію в місцях пасовищ.
Енергетична цінність напою залежить від жирності молока і кількості доданого в нього меду.
Наприклад, 200-грамовий стакан молока 2,5% жирності містить близько 104 ккал, тоді як така ж кількість знежиреного продукту – 60 ккал, а цілого – вже 128 ккал.
Чайна ложка меду містить близько 30 ккал (327 ккал на 100 грам). Таким чином, калорійність 200 мл напою може варіюватися від 90 до 150 ккал і вище.
За рахунок своїх антибактеріальних і протизапальних властивостей мед використовується як засіб для лікування різноманітних розладів, таких як нежить і інші респіраторні захворювання, періодові болі, постнатальні порушення, чоловіча імпотенція і інших.
У лікувальних цілях найбільш ефективним є використання свіжих, не схильних до теплової обробки меду і молока.
В іншому випадку продукти втрачають значну частину корисних властивостей, причому процес розпаду флавоноїдів і пептидів починається вже при нагріванні понад 40 градусів.
З іншого боку, найчастіше молоко перед вживанням необхідно кип’ятити, так як великий ризик наявності в ньому патогенних мікроорганізмів.
Читайте також: Корж медовий від кашлю для дітей.
В результаті в такому напої за корисні властивості відповідає, перш за все, мед, а оброблене відповідним чином молоко залишається джерелом білка, кальцію та інших мінералів.
Один з найпопулярніших народних методів лікування ГРЗ і ГРВІ – це суміш молока і меду, часто з різними добавками, наприклад, вершковим маслом або содою.
Мед за рахунок виражених антибактеріальних та імуномодулюючих і протизапальних властивостей сприяє лікуванню застуди, тоді як молоко в основному заповнює потребу організму в легкозасвоюваних білках, не перевантажуючи шлунково-кишкового тракту.
Крім цього, велика кількість необхідних вітамінів і мінералів, що містяться в напої, прискорює відновлення після хвороби.
Молоко з медом при застуді можна вживати в лікувальних цілях або для профілактики.
Найчастіше рекомендується випивати склянку напою перед сном – для запобігання нічного кашлю і поліпшення сну, однак при відсутності протипоказань суміш можна пити як загальнозміцнюючий засіб кілька разів на день.
Мед – популярний і ефективний засіб для горла при запаленнях різної етіології, в тому числі бактеріальної або вірусної природи.
Флавоноїди, феноли та інші біологічно активні сполуки в його складі пригнічують активність прозапальних сполук і вбивають патогенні мікроорганізми.
Вважається, що тепле молоко заспокоює роздратовані слизові, проте в поодинці це недостатньо сильний засіб від болю в горлі, і виражені цілющі властивості продукт набуває в суміші з медом, куркумою, соком цибулі або часнику.
Суміш необхідно пити повільно, невеликими ковтками, затримуючи в горлі деякий час.
Читайте: Компрес медовий від кашлю для дітей та дорослих.
Мед з молоком можна пити при температурі. Напій не знижує її, проте впливає на багато факторів, що викликають цей симптом, як правило, це інфекції та запальні процеси в організмі.
Так, при застуді засіб працює як протизапальний ліки, при бактеріальних інфекціях дію меду нагадує антибіотик, а при вірусних ураженнях стимулює імунну систему організму на боротьбу з патогенними мікроорганізмами.
Кальцій і магній, що містяться в молоці, мають вирішальне значення в чутливості до інсуліну і толерантність до глюкози, а білки молочної сироватки допомагають контролювати відчуття ситості із-за їх впливу на гормон кишечника холецистокінін.
Крім того, профіль жирних кислот молока і кальцій сприятливо діють на жировий обмін.
З іншого боку, мед хоча і володіє високою калорійністю, але в невеликих кількостях допомагає запобігти втраті працездатності, яка відбувається при дотриманні суворих дієт.
Таким чином, в обмежених кількостях напій буде цінним доповненням до низькокалорійної дієти, але для людей із зайвою вагою можна рекомендувати використовувати знежирене молоко і знизити кількість меду.
Тепле молоко з медом в цілому має заспокійливу дію, але за рахунок великої кількості вуглеводів може привести до короткочасного підвищення тонусу організму.
Також читайте: Капустяний лист з медом від кашлю для дітей.
Обмеженням для вживання напою перед сном може бути зайва вага, так як в цьому випадку дієтологи не рекомендують вживати вуглеводну або жирну їжу (незбиране молоко) у другій половині дня.
Якщо безсоння не набуло хронічного характеру і не потребує медикаментозного лікування або допомоги психолога, її можна зняти за допомогою домашніх методів: наприклад, випити молоко з медом на ніч.
Рекомендується вживати стакан напою за півгодини-годину до сну. У нього можна додати інші компоненти, які допомагають розслабитися, – ваніль, екстракти собачої кропиви, півонії, валеріани.
Вченими встановлено, що мед скорочує вираженість симптомів і тривалість ряду захворювань шлунково-кишкового тракту, таких як ГЕРБ, гастроентерит, гастрит і інші, так як є сильним антибактеріальним і протизапальним засобом, а молоко сприяє зниженню кислотності шлунка.
Крім того, продукти сприяють зростанню здорової мікрофлори кишечника. При проблемах з шлунково-кишкового тракту напій рекомендується вживати натщесерце.
Дозування становить 200 мл молока на дві ложки меду в кількості до літра в день.
Головна небезпека вживання молока з медом для дітей – це розвиток алергічної реакції, яка у віці до 3 років зустрічається в десятки разів частіше, ніж у дорослих.
При відсутності алергії на білок коров’ячого молока, на пилок і продукти бджільництва напій в адекватних кількостях можна давати дітям від року, але з обережністю, відстежуючи зміни самопочуття.
Читайте також: Алое з медом для дітей від кашлю
Нормально протікаюча вагітність не є обмеженням для вживання напою – навпаки, він служить додатковим джерелом кальцію і інших вітамінів і мінералів, необхідних для розвитку плода, а седативну дію теплого молока з медом допомагає знімати тривожність.
Вагітним жінкам необхідно утриматися від використання цих продуктів тільки при наявності загальних протипоказань – алергії, непереносимості лактози, гострих захворювань шлунково-кишкового тракту.
Крім простої суміші молока з медом, яку можна вживати в якості смачного напою, існує ряд спеціальних лікувальних рецептів.
Рецепт приготування лікувального засобу на основі молока і меду може також включати сік алое, куркуму, сік чорної редьки, лимона і інші інгредієнти.
Таким чином, з точки зору поживної цінності, суміш молока і меду є збалансований і засвоюється вуглеводно-білковий продукт, насичений безліччю корисних біологічно активних речовин.
Напій асоціюється із загальними уявленнями про здорову їжу і при відсутності протипоказань практично не має негативних ефектів.
Основними обмеженнями до його вживання можуть служити алергічні реакції і непереносимість лактози.
Конструктивно черв'ячний мотор-редуктор NMRV є механізмом, який дозволяє змінювати швидкість обертання валів. Двигун-редуктор черв'ячний досить…
Будівельна індустрія постійно шукає способи підвищення ефективності проектів, скорочення витрат і зменшення впливу на навколишнє…
Употребление виски — бесценный опыт, который помогает погрузиться в мир премиальных алкогольных напитков. Бокал виски…
Полиэтилен – материал, который пользуется большим спросом благодаря своей прочности, универсальности и доступной стоимости. Он…
Соняшниĸовий ĸонцентрат Хайпро (concentrate Hipro) у тваринництві: забудьте все, що ви знали про кормові суміші…
Правильний вибір насіння квітів – ключ до створення чарівного квітникового саду, який буде тішити око…