Методи перевірки якості меду

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...

Високоякісний мед відрізняється прекрасними смаковими якостями, збереженням природного складу, тривалим терміном зберігання. Для визначення якості характеристик меду потрібне проведення спеціального аналізу, а також особливий контроль якості. В іншому випадку існує ризик зіткнутися з ненатуральних продуктом.

Зміст

  1. Ознаки високої якості
  2. Перевірка в домашніх умовах
  3. Діастазне число
  4. Натуральність по в’язкості

Ознаки високої якості

Ознаки високої якості меду

Мед при відсутності в його складі цукру володіє наступними ознаками:

  1. Поживна цінність. Оцінка даного критерію безпосередньо залежить від кількості вуглеводів, що містяться в продукті. Зрілість відбивається на смакових і харчових якостях меду. Цей критерій дозволяє визначити наявність лікувальних речовин в його складі.
  2. Зрілість. Оцінювання зрілості пов’язане з біохімічними процесами, яким піддався продукт, наприклад гідроліз, ферментація та інше. Дані показники вказують на високу якість продукту.
  3. Солодкий смак без добавок.
  4. Відсутність ознак бродіння меду.
  5. Приємний та натуральний аромат.
  6. Запах не повинен бути різким або специфічним.
  7. Негативна реакція на такий токсичний компонент, як оксиметилфурфурол, при проведенні аналізу.

Перевірка в домашніх умовах

Відомо кілька методів здійснення перевірки натуральності меду. Відповідно до твердження професіоналів, натуральний мед має певний запах і колір. Встановити натуральність самостійно в домашніх умовах досить просто. Необхідно врахувати певні нюанси:

  1. Наявність в меді крейди можна підтвердити, використовуючи звичайний оцет. Для цього необхідно розбавити мед водою і, якщо з’явиться осад, капнути на нього оцтову кислоту. Якщо утворюється піна, в складі продукту є крейда. Додавши трохи йоду, можна помітити синій відтінок. Це означає, що до складу меду входить крохмаль або борошно.
  2. Щоб встановити наявність в меді цукру, потрібно додати ляпісу. У разі утворення осаду, можна зробити висновок, що в ньому є багато тростинного цукру. Також можна заварити слабкий чай, процідити його за допомогою дрібного сита, додати кілька ложок меду. Якщо з’явиться осад, в ньому є цукор. Якщо ж чай потемніє то продукція якісна.
  3. Натуральний мед має приємний і ненав’язливий аромат. Штучний продукт, як правило, має різкий, специфічним запахом або не має ніякого.
  4. Якісний пасічницький продукт без цукру повинен кристалізуватися і міняти відтінок. Якщо подібних трансформацій немає, вам попався підроблений або падевий мед, в якому присутні хімічні добавки.
  5. У меді є деяка кількість цукру, якщо при розтиранні його між пальцями з’являються грудочки. Якщо продукт вбирається в шкіру, він натуральний.
  6. Важливо звернути увагу на відтінок продукту. Мед повинен бути темно-жовтим, світло-бурштиновим або безбарвним.
  7. Для якісного меду характерна в’язка, рідка консистенція. Щільна форма і певна густота може означати, що продукт почав кристалізуватися.

Діастазне число

Діастазне число меду

Подібна методика вважається найбільш достовірною. Низьке число присутнє у наступних сортів нектару:

  • липи;
  • кипреї;
  • акації;
  • конюшини і соняшнику.

Якщо дана продукція натуральна, то діастаз втрачається після нагрівання або в разі тривалого зберігання.

Для визначення якості меду проводиться спеціальний аналіз діастази:

  • наливається водний розчин;
  • додається певна кількість крохмалю;
  • протягом години настоюється;
  • остуджують і додають розчин йоду.

Це важливо! Якщо розчин набуває синього відтінку, продукт ненатуральний. Це свідчить про те, що в ньому відсутій диастаз, що є цінним ферментом.

Натуральність по в’язкості

Натуральність продукції бджільництва можна визначити відповідно до консистенції. В’язкість знижується в тому випадку, якщо в складі меду міститься багато води. Незрілий продукт містить близько 22% води і більше. Визначити в’язкість є можливість розмішуючи мед ложкою. Якісний продукт пристає до ложки і не стікає.

Не завжди достатньо домашньої перевірки для визначення якості меду. У деяких випадках більш достовірною буде спеціальна експертиза. Наприклад, товар, отриманий з нектару гречки, зніту або липи, володіє рідкою консистенцією. Густа консистенція виходить завдяки соняшнику і кульбабі. Також густим вважається падевий мед. З вересу можна отримати нектар киселеподібний.

Ознайомившись з основними способами визначення якості бджолярскої продукції, можна убезпечити себе від невдалого придбання штучного меду.

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Top