Методи перевірки якості меду
Високоякісний мед відрізняється прекрасними смаковими якостями, збереженням природного складу, тривалим терміном зберігання. Для визначення якості характеристик меду потрібне проведення спеціального аналізу, а також особливий контроль якості. В іншому випадку існує ризик зіткнутися з ненатуральних продуктом.
Зміст
Ознаки високої якості
Мед при відсутності в його складі цукру володіє наступними ознаками:
- Поживна цінність. Оцінка даного критерію безпосередньо залежить від кількості вуглеводів, що містяться в продукті. Зрілість відбивається на смакових і харчових якостях меду. Цей критерій дозволяє визначити наявність лікувальних речовин в його складі.
- Зрілість. Оцінювання зрілості пов’язане з біохімічними процесами, яким піддався продукт, наприклад гідроліз, ферментація та інше. Дані показники вказують на високу якість продукту.
- Солодкий смак без добавок.
- Відсутність ознак бродіння меду.
- Приємний та натуральний аромат.
- Запах не повинен бути різким або специфічним.
- Негативна реакція на такий токсичний компонент, як оксиметилфурфурол, при проведенні аналізу.
Перевірка в домашніх умовах
Відомо кілька методів здійснення перевірки натуральності меду. Відповідно до твердження професіоналів, натуральний мед має певний запах і колір. Встановити натуральність самостійно в домашніх умовах досить просто. Необхідно врахувати певні нюанси:
- Наявність в меді крейди можна підтвердити, використовуючи звичайний оцет. Для цього необхідно розбавити мед водою і, якщо з’явиться осад, капнути на нього оцтову кислоту. Якщо утворюється піна, в складі продукту є крейда. Додавши трохи йоду, можна помітити синій відтінок. Це означає, що до складу меду входить крохмаль або борошно.
- Щоб встановити наявність в меді цукру, потрібно додати ляпісу. У разі утворення осаду, можна зробити висновок, що в ньому є багато тростинного цукру. Також можна заварити слабкий чай, процідити його за допомогою дрібного сита, додати кілька ложок меду. Якщо з’явиться осад, в ньому є цукор. Якщо ж чай потемніє то продукція якісна.
- Натуральний мед має приємний і ненав’язливий аромат. Штучний продукт, як правило, має різкий, специфічним запахом або не має ніякого.
- Якісний пасічницький продукт без цукру повинен кристалізуватися і міняти відтінок. Якщо подібних трансформацій немає, вам попався підроблений або падевий мед, в якому присутні хімічні добавки.
- У меді є деяка кількість цукру, якщо при розтиранні його між пальцями з’являються грудочки. Якщо продукт вбирається в шкіру, він натуральний.
- Важливо звернути увагу на відтінок продукту. Мед повинен бути темно-жовтим, світло-бурштиновим або безбарвним.
- Для якісного меду характерна в’язка, рідка консистенція. Щільна форма і певна густота може означати, що продукт почав кристалізуватися.
Діастазне число
Подібна методика вважається найбільш достовірною. Низьке число присутнє у наступних сортів нектару:
- липи;
- кипреї;
- акації;
- конюшини і соняшнику.
Якщо дана продукція натуральна, то діастаз втрачається після нагрівання або в разі тривалого зберігання.
Для визначення якості меду проводиться спеціальний аналіз діастази:
- наливається водний розчин;
- додається певна кількість крохмалю;
- протягом години настоюється;
- остуджують і додають розчин йоду.
Це важливо! Якщо розчин набуває синього відтінку, продукт ненатуральний. Це свідчить про те, що в ньому відсутій диастаз, що є цінним ферментом.
Натуральність по в’язкості
Натуральність продукції бджільництва можна визначити відповідно до консистенції. В’язкість знижується в тому випадку, якщо в складі меду міститься багато води. Незрілий продукт містить близько 22% води і більше. Визначити в’язкість є можливість розмішуючи мед ложкою. Якісний продукт пристає до ложки і не стікає.
Не завжди достатньо домашньої перевірки для визначення якості меду. У деяких випадках більш достовірною буде спеціальна експертиза. Наприклад, товар, отриманий з нектару гречки, зніту або липи, володіє рідкою консистенцією. Густа консистенція виходить завдяки соняшнику і кульбабі. Також густим вважається падевий мед. З вересу можна отримати нектар киселеподібний.
Ознайомившись з основними способами визначення якості бджолярскої продукції, можна убезпечити себе від невдалого придбання штучного меду.