Браульоз бджіл (воші)

Браульоз бджіл (бджолині воші)Браульоз бджіл (бджолині воші): етіологія, лікування.

Браульоз бджіл (Braulosis) — інвазійна хвороба бджіл, яка може привести до загибелі всієї сім’ї.

Слово «інвазійна» означає, що причиною хвороби є паразити, які висмоктують соки з бджоли, діють на неї гнітюче, також страждає матка.

Хвороба дуже заразна.

  1. Етіологія
  2. Наслідки
  3. Лікування
  4. Відео

Етіологія захворювання

Перші браули (інакше воші) потрапляють у вулик разом з бджолою.

Браула відкладає в день всього по одному яйцю, причому в соту, поки та ще не закрита кришкою. Через тиждень з яйця вилуплюється личинка.

Вона проїдає ходи у воску (їм же і харчується) і в результаті перетворюється в лялечку.

Далі вже вилуплюється сама Браула, яка спочатку безбарвна, а потім темніє і стає коричневою.

Якщо розглянути вошу під мікроскопом, то можна побачити, що вона волохата або щетиниста (дивіться фото).

Воша сідає на здорову робочу бджолу, а далі так і живе на ній. Матка при цьому втрачає активність. Тепер ясно, що може викликати настільки небезпечне захворювання.

Наслідки зараження

Виявляється, що страждає від хвороби не тільки «робітничий клас», а й всі інші члени сім’ї.

Матка, наприклад, відкладає набагато менше яєць, а самі бджоли поводяться дуже неспокійно.

Паразити не дають їм спокою, але скинути їх з себе ніяк не вдається, вони міцно тримаються своїми чіпкими лапками.бджолині воші

У результаті сім’я слабо і пасивно розвивається.

Крім того, робочі бджоли відчувають себе погано і приносять мало корму.

Матка і зовсім не виправдовує надій — не справляється зі своїми обов’язками. У ряді випадків матка зовсім перестає плодоносити.

Тоді замінюють матку. Якщо не застосувати швидке і ефективне лікування, то зараження може викликати загибель всієї родини.

Крім того, заражені особини можуть потрапити в інші вулики, де заразиться інша матка. В результаті постраждає вся пасіка.

Лікування браульозу

Існує два способи ефективного лікування. Перший — такий же, як і при зараженні кліщем, тобто використовується препарат «Амітраз», причому використовувати його можна навіть в профілактичних цілях. В результаті матка і робочі бджоли будуть захищені.амітраз

Другий метод пов’язаний із застосуванням фенотіазину.

Цей препарат кладуть на папір і розігрівають.

Лікувальним є отриманий в результаті білий дим.

У вулик пускають по 30-50 струменів диму.

Допомагає навіть на останніх стадіях захворювання.

Обробника викликають необхідну кількість разів. Потрібно пам’ятати, що зараження вошами дуже небезпечно, так як в певний момент сім’я може вилетіти і покинути вулик.

Для того щоб уникнути зараження, необхідно підтримувати в вуликах чистоту, порядок. Вологість повинна бути помірною.

Бджолам повинно бути тепло і сухо. У цьому випадку ймовірність зараження вошами знижується в кілька разів.

Вивести вошей повністю дуже складно, тому краще дотримуватися всі запобіжні заходи.

Всі породи бджіл схильні до цієї хвороби, так що застрахуватися від неї не можна.

Відео

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Top