Шипшина

Збереження вітамінів шипшини в термосі

Шипшина в термосі

Як шипшину заварити в термосі, щоб зберегти вітаміни.

Засіб, заварений на основі шипшини, є лікувальним вітамінізованим напоєм, який насичує організм цінними речовинами, зміцнює імунну систему і надає бадьорості і життєвих сил.

Завдяки унікальному складу і харчової цінності, напій є універсальним засобом для лікування величезного спектру проблем, пов’язаних зі здоров’ям людини.

  1. Хімічний склад та енергетична цінність
  2. Користь настою шипшини і його цілющі властивості
  3. Основні поради щодо заварювання шипшини
  4. Технологія приготування класичного напою

Хімічний склад та енергетична цінність лікувального зілля

Калорійність настою шипшини 17,6 ккал на 100 г.

  • Білки – 0,5 г
  • Жири – 0 г
  • Вуглеводи – 3,4 г

Напій багатий мінералами, біологічно активними речовинами, але особливе місце в складі цієї рослини займають вітаміни.

Вітамінний склад продукту, основні корисні властивості:

  • А (ретинол) підвищує імунітет, підтримує основну функцію зору очей і допомагає поліпшити стан шкірних покривів, волосся і нігтів;
  • В1 (тіамін) регулює діяльність нервової системи і забезпечує обмін елементами живлення на рівні клітин;
  • В2 (рибофлавін) приводить в норму діяльність щитовидної залози і позитивно впливає на репродуктивну систему людини;
  • В3 (ніацин) контролює окислювальні і відновні процеси і приводить в норму обмін речовин;
  • С (аскорбінова кислота) зміцнює стінки судин і є потужним антиоксидантом, а також підвищує засвоєння заліза;
  • Е (токоферол) форсує відновлювальні процеси, забезпечує активну регенерацію пошкоджених ділянок шкіри, покращує кровообіг.

Читайте: Корисні властивості шипшини та протипоказання.

Користь настою шипшини і його цілющі властивості для організму

Рослина є лідером за кількістю корисних речовин, які визначають його цілющі властивості.

Лікувальна сила чудодійного напою:

  1. зміцнює імунітет, тому є вітамінним засобом при авітамінозі і незамінними ліками при гормональних збоях;
  2. підвищує рівень опірності організму до дії всіляких вірусів та інфекцій;
  3. є м’яким жовчогінним засобом при холециститі;
  4. налагоджує функціонування печінки і оптимізує діяльність жовчного міхура;
  5. допомагає поліпшити травлення і викликати апетит;
  6. зміцнює серцевий м’яз, сприяє відновленню еластичності кровоносних судин, знижуючи ризик виникнення атеросклерозу;
  7. має сечогінний ефект, що дозволяє використовувати його при захворюваннях нирок і сечового міхура;
  8. відмінний адсорбуючий засіб, який позбавляє організм від шлаків, токсинів та інших шкідливих речовин;
  9. виліковує цілий ряд проблем, пов’язаних з порушенням слизових оболонок і покривів шкіри;
  10. надає сили, реабілітує баланс організму після тривалих і важких хвороб, що протікали з застосуванням сильних діючих медичних препаратів;
  11. уповільнює процеси старіння;
  12. знімає втому, фізичну і розумову перевтому.

Слід з обережністю приймати відвар шипшини, так як вміст значної кількості активних речовин може привести до появи побічних ефектів, оскільки:

  • Міцні настої здатні пошкодити зубну емаль, тому слід після кожного прийому чистити зуби або полоскати рот чистою водою.
  • Не рекомендується вживати людям, схильним до тромбофлебіту і при можливому утворенню тромбів.
  • Категорично заборонено приймати при хворобах шлунка і кишечника, оскільки значний вміст вітаміну С діє дратівливо і може спровокувати загострення захворювання.
  • Протипоказано людям, схильним до алергій або індивідуальною непереносимістю окремих компонентів складу засобу.

У будь-якому випадку при наявності захворювань необхідно проконсультуватися з лікарем, щоб від вживання лікарського засобу була тільки користь.

Важливо дотримуватися рекомендацій фахівців, не зловживати дозами приготованого напою або надмірної тривалістю його прийому.

Основні поради щодо заварювання шипшини в термосі

Для отримання максимальної користі від лікарської рослини слід відповідно до певних правил його заварювати, щоб не залишитися без усіх поживних і цілющих якостей рослини.

Заварювання шипшини в термосі зберігає настій гарячим і дає можливість не нагрівати його, для того, щоб насолодитися ароматним відваром кислуватого смаку.

До того ж цей спосіб зберігає граничну кількість вітаміну С і відрізняється простотою, швидкістю і зручністю.

Важливі інструкції про заходи заварювання шипшини:

  1. Плоди використовувати тільки бурого, червоного або насиченого оранжевого відтінку без наявності цяток і цвілі.
  2. Багатьох людей, спантеличених лікувальним харчуванням, цікавить питання, скільки в відварі шипшини вітаміну С, оскільки добова норма цього вітаміну для дорослої людини знаходиться в 20 плодах.
  3. Перевищення дози аскорбінової кислотою може спровокувати алергічні реакції, тому важливо витримувати пропорції.
  4. Перед заварюванням слід промити плоди, використовуючи проточну воду і подрібнити за допомогою ножа, блендера або м’ясорубки.
  5. Застосовувати термос тільки зі скляною або керамічною колбою, так як металевий посуд схильний до окислення, при якому повністю зруйнується вітамін С.
  6. Перед тим як приступити до процесу, ємність слід обполоснути, використовуючи окріп. Для приготування корисної заварки в термосі необхідно застосовувати остигнувшу до 80 градусів кип’ячену воду, оскільки окріп згубно діє на вітаміни в рослині.
  7. Не рекомендується посуд повністю заповнювати водою, слід трошки залишити місце, щоб зілля в ємності «дихало».
  8. Заваренний засіб повинен настоюватися приблизно 8-10 годин в прохолодному і темному місці, так як при наполяганні його понад 11 годин всі вітаміни, присутні в складі, повністю розпадуться.
  9. Перед прийомом склад профільтрувати через марлю, щоб він був прозорим і не містив волоски, що знаходяться всередині ягід.
  10. Для цілющого дії отриманий склад приймають близько трьох разів на день по півсклянки за 15 хвилин до прийому їжі.
  11. Заварювання шипшини можна продовжувати до місяця, потім потрібно зробити перерву на пару тижнів.
  12. Зберігати готовий настій протягом одного дня, помістивши його в прохолодне місце.

Читайте: Відвар шипшини при виразці шлунка.

Технологія приготування класичного напою

При заварюванні не має значення, які ягоди використовувати – в свіжому вигляді або сушені.

Важливо грамотно виконати процес заварювання, щоб збереглися всі вітаміни.

Традиційний настій на основі свіжих ягід в термосі

Компоненти і пропорції:

  • свіжі плоди рослини – 150 г;
  • чиста питна вода – 1,2 л.

Спосіб приготування:

Плоди промити в проточній, холодній воді. Після чого розділити кожну ягоду на дві половини і витягти насіння і ворсинки, а їх щільну м’якоть відправити в термос.

Закип’ятити воду, остудити до 90 градусів і тоненьким струменем влити рідину в посуд.

Герметично закрити посуд і залишити настоюватися не менше як на сім годин. Після закінчення зазначеного часу приймати склад за призначенням.

Сушена шипшина в термосі

Важливо використовувати сушені плоди, які зберігалися в темному прохолодному місці і які не піддавалися впливу прямих променів сонця.

Читайте: Відвар шипшини: калорійність, склад.

Компоненти і пропорції:

  • висушені плоди рослини – 140 г;
  • вода для пиття – 1,4 л.

Спосіб приготування:

Висушені ягоди рослини промити і просушити. Потім подрібнити доступним способом.

Подрібнену сировину покласти в термос і акуратно залити, застосовуючи гарячу кип’ячену воду.

Настій шипшини в термосі

Щільно закрити посуд і залишити на п’ять годин, щоб склад добре настоявся, а ягоди віддали максимум лікувальних якостей.

Перед вживанням профільтрувати напій за допомогою марлі, складеної в кілька шарів.

Після використання всієї порції відвару багато заварюють ці плоди вдруге.

Але правильніше буде використовувати нову сировину, оскільки в процесі заварювання цінні елементи здатні випаровуватися.

При повторному застосуванні шипшини вітаміни істотно зменшаться, хоча смак відвару не зміниться.

Свіжий напій повинен мати червоно-коричневе забарвлення, з характерним ніжним кислуватим смаком.

Якщо настій має іншим кольором, то плоди використовувалися несвіжі або повторно заварені.

Існує безліч рецептів настою на будь-який смак з додаванням інших інгредієнтів, таких як імбир, мед та інші корисні продукти.

Той, хто веде здоровий спосіб життя і контролює свій раціон харчування, може без особливих зусиль приготувати напій із шипшини і насолоджуватися чудодійним зіллям.

Останні статті

Техника для обработки почвы: популярные бренды и ассортимент

Обработка земли – обязательный процесс для повышения ее плодородия, а также создания оптимальных условий для…

24 години ago

Вибір рефрактометра: види та особливості

Для визначення індексу рефракції світла, використовуються спеціальні оптичні прилади – рефрактометри. Принцип їх роботи полягає…

1 тиждень ago

Покупка зоотоваров: экономия, без ущерба качеству

С каждым годом онлайн-шоппинг становится все более популярным. Еще 5 лет назад люди в основном…

1 місяць ago

Стиральная машина: критерии выбора подходящей модели

Современная бытовая техника способна существенно упростить быт каждого человека. Прожить месяц без телевизора или посудомойки…

2 місяці ago

Фруктовые соки во время беременности: что нужно знать

Ожидание ребенка — период, когда необходимо особенно следить за своим питанием. При беременности важно употреблять…

2 місяці ago

Популярные массандровские вина: в чем их секрет?

Вина «Массандры» – одна из визитных карточек Крымского полуострова. Эта эксклюзивная коллекция славиться благодаря уникальным…

2 місяці ago