Якість воску – важлива деталь, так як при спробах його фальсифікації, тобто додавання до нього різних воскоподібних домішок – значно погіршуються його властивості і ускладнюється виготовлення вощини з такого матеріалу.
А для відбудови стільників бджолами такий віск взагалі не придатний.
Для того щоб своєчасно визначити якість воску в більшості випадків можна навіть обійтися і без лабораторних досліджень.
Для його оцінки в домашніх умовах використовуються такий набір ознак бджолиного воску, як зовнішній вигляд, структура, запах, характер зламу, крихкість, смак, колір і деякі інші показники.
Вже на підставі результатів оцінки перерахованих вище ознак можна визначити наявність в бджолиному воску сторонніх домішок.
Кожен зливок бджолиного воску підлягає перевірці, для чого він розколюється навпіл.
Отже, за кожною ознакою якості воску окремо.
Натуральний бджолиний віск повинен мати приємний м’який медовий або медово-прополісний запах.
Якщо у воску присутні такі речовини, як стеарин, парафін, каніфоль, то присутній специфічний для них запах.
Поверхня зливка натурального бджолиного воску, як правило, рівний або злегка увігнутий.
Якщо ж якість воску знижено шляхом додавання парафіну, то поверхня стає явно увігнутою.
Якщо вдарити молотком по зливку якісного бджолиного воску, то він легко розколеться, а при додаванні до нього парафіну в зливку від удару залишається лише вм’ятина, навколо якої злиток світлішає.
Читайте: Як розтопити віск в домашніх умовах: прості способи
Така якість воску, як крихкість, значно змінюється при додавання парафіну або стеарину, при цьому віск стає більш крихким.
Теж непогано показує якість воску. Якщо у злитка бджолиного воску зрізати ножем шар, то зріз буде матовим.
У присутності таких домішок, як каніфоль, віск або парафін, зріз буде гладким і блискучим.
При розломі злитку натурального воску буде добре видно його дрібнозерниста структура, на відміну від того воску, в якому міститься парафін – він при розломі оголює свої окремі кристали.
Стружка розведеного воску кришиться при вмісті в ньому парафіну і стає ламкою при додаванні церезину.
Якість воску можна визначити при розминці його пальцями: натуральний бджолиний віск стає пластичним, а в разі додавання в нього парафіну пальці відчувають жирність шматочка.
Якщо пожувати натуральний віск, то він не прилипає до зубів, а віск в присутності в його складі стеарину або каніфолі – липне до зубів.
Звичайно, перераховані вище ознаки якості воску не замінять лабораторні дослідження, але часто саме вони на першому етапі визначають неякісний продукт, тим більше, що вони завжди «під рукою».
Пчеловодство привлекает не только любителей меда, но и предпринимателей, которые ищут перспективное направление для инвестиций.…
Генератори – це пристрої, які перетворюють механічну енергію в електричну. Вони є надійним джерелом електроенергії,…
С приходом зимы меняются потребности котов в пище. Холодное время года требует от организма больше…
З кожним роком все більше людей планують зробити «». Цей урбаністичний стиль має свої особливості,…
Обработка земли – обязательный процесс для повышения ее плодородия, а также создания оптимальных условий для…
Для визначення індексу рефракції світла, використовуються спеціальні оптичні прилади – рефрактометри. Принцип їх роботи полягає…