Бджолиний підмор. Настоянка на горілці

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...

Бджолиний підмор. Настоянка на горілціНастоянка бджолиного підмору на горілці: користь і застосування.

Продукти бджільництва – це не тільки повсюдно використовувані мед, віск, прополіс, маточне молочко, але і бджолиний підмор, який вживають у вигляді порошку або готують настойку на спирту або горілці. літній і зимовий

В вулику йде постійна і швидка зміна поколінь бджіл: проживши 1-2 місяці влітку і 4-9 – взимку, комахи гинуть, а їх тіла бджолярі збирають і висушують.

Народна медицина за допомогою підмору бджіл пропонує лікувати серцево-судинні порушення, сечостатеву систему, знижений імунітет, а також удари, лямблії, інфекції і навіть рак.

Крім того, багато фахівців радять час від часу пропивати курс продукту з метою загального оздоровлення організму.

  1. Збір і приготування лікарських засобів
  2. Властивості підмору бджіл
  3. Способи застосування настоянки
  4. Протипоказання»

Бджолиний підмор: особливості збору і приготування лікарських засобів

У спеціалізованих магазинах, які продають продукти бджільництва, можна купити невелику пляшку з темного скла з готовою настоянкою бджолиного підмору.

З одного боку, це відмінний варіант для тих, хто не хоче витрачати час на приготування препаратів власними руками або не впевнений, що зможе зробити все правильно.

Однак, купуючи готовий препарат найчастіше можна бути впевненим у дотриманні всіх умов збору сировини і виробництва, тому по-справжньому якісна настоянка бджолиного підмору на горілці вийде при самостійному виготовленні, тим більше що рецепт дуже простий.

Отже, бджолиний підмор – як вибрати і на що звернути увагу?

Підмор, зібраний влітку, вважається найціннішим – бджоли в ньому молоді, чисті, харчувалися свіжим пилком і нектаром, але його важче зібрати, так як комахи в цей час частіше гинуть випадково, далеко від вулика.Як вибрати бджолиний підмор

Зимовий підмор складається з бджіл, які померли під час зимівлі.

У ньому більше відходів життєдіяльності, а бджолина отрута слабкіша, але таку сировину пропонується найчастіше, так як його легше зібрати – варто лише вигребти з вулика.

При покупці зимового підмору варто звернути увагу на три аспекти:

  1. які препарати використовує бджоляр для обробки вуликів проти варроатозу (кліща), тому що після обробки, наприклад, популярним «біпіном» в настоянці з підмору залишається ДДТ і вона придатна тільки для зовнішнього застосування;
  2. варто поцікавитися причиною загибелі комах – якщо стався бджолиний мор через хворобу, то від застосування даної сировини, в тому числі і приготування настоянки на горілці, краще відмовитися;
  3. важливо також як часто бджоляр вигрібає мертвих бджіл з вулика, якщо робити це один раз, навесні, то підмор вийде прілим або навіть з цвіллю, а також може накопичити велику кількість калових мас, вони не шкідливі, проте корисного в них теж нічого немає.

Значення має зовнішній вигляд бджіл – тільця повинні бути чистими, без слідів цвілі, добре просушеними.

Якісний підмор має приємний медовий запах без слідів затхлості або гнилі. Термін придатності сировини не перевищує рік, причому допускається зберігати його як в замороженому стані, так і в сухому місці далеко від світла. приготування

Найважливіше і складне в приготуванні препарату на основі бджолиного підмору – це вибір якісної сировини.

Приготування власне настойки не викликає особливих проблем і питань.Для цього використовують спирт, самогон, горілку, проте з останнім все ж простіше.

Готуємо підмор

  1. Висушений підмор перемелюється в порошок. Зручніше за все використовувати кавомолку, але з деякими зусиллями необхідного ступеня подрібнення можна домогтися і в ступці. Стандартне співвідношення компонентів настойки – столова ложка порошку на 0,2 літра горілки, але деякі радять пропорції 1: 1, 1: 2, 1: 5. Так як при вживанні підмору не виявлено побічних дій, концентрацію сировини кожен може визначити для себе сам.
  2. Рекомендується використовувати непрозорий скляний посуд – це захистить склад від випадкового потрапляння світла. Суміш необхідно тримати в темному місці 3 тижні, щільно закривши кришкою.
  3. Для розкриття всіх корисних властивостей її збовтують щодня перший тиждень, а потім раз в 3 дні. У міру осідання порошку настій стає прозорим і набуває коричневий колір. Перед вживанням його можна процідити, але це не обов’язково. Готова настоянка бджолиного підмору зберігається протягом трьох років в прохолодному місці.

Із бджолиного підмору також роблять відвар – одна столова ложка сировини вариться в 0,5 літрах води протягом двох годин.

Для місцевого застосування готують мазь – столову ложку подрібненого підмору змішують тваринним жиром і млоять годину на водяній бані.

Не менш ефективний і масляний екстракт підмору – з ложки подрібненої сировини і склянки рослинного масла. Готові препарати зберігаються в холодильнику в посуді з темного скла.

Властивості

Бджолиний підмор містить ряд цінних компонентів, що визначають його антиоксидантні, антисептичні, ранозагоювальні, протипроменеві, очищаючі і інші властивості:

  1. Хітозан і його низькомолекулярна форма – апізан. Це покриває тіло бджоли аміносахаридом з гіпохолестеринемічною і дезінтоксикаційною дією. Також встановлено імуномодулюючу, гепатопротекторну, антибактеріальну властивість.
  2. Меланін. Натуральний темний пігмент знижує накопичення радіонуклідів в організмі, нормалізує мікрофлору і перистальтику кишечника, а також проявляє якості ентеросорбенту. Є природним адаптогеном і антиоксидантом.
  3. Гепарин. Антикоагулянт, що перешкоджає тромбоутворення.
  4. Апітоксин (бджолина отрута). Він використовується як судинорозширювальний і знеболюючий засіб, що прискорює кровообіг, підсилює апетит і підвищує працездатність. Апітоксинотерапія з використанням підмору – м’якший, ніж укуси і отрута в готових препаратах, спосіб використовувати корисні властивості апітоксину, що не має серйозних побічних дій.
  5. Жир бджіл. За деякими властивостями він навіть більш цінний, ніж риб’ячий, і легше засвоюється. Жир бджіл є основою для формування організмом людини ейкозаноїдів – похідних поліненасичених жирних кислот, які впливають на запальні процеси, стан серця, судин, кісток.
  6. Мікроелементи. Тіло бджоли містить близько тридцяти елементів таблиці Менделєєва.
  7. Комплекс амінокислот, ферментів, речовин з гормоноподібною дією, харчових волокон.

Таким чином, бджолиний підмор – продукт широкого спектру дії, що впливає на функціонування всіх основних систем і органів людини, причому властивості продукту не змінюються, як би його не приготували – це може бути і розведений порошок, і настоянка на горілці.

Основні властивості підмору:

  • протизапальні;
  • радіопротекторні;
  • адаптогенні;
  • антитромботичні;
  • спазмолітичні;
  • антисептичні;
  • противотоксичні та кровоочищаючі;
  • регенераторні;
  • протиракові;
  • знеболюючі;
  • антиоксидантні;
  • ліпотропні;
  • поліпшують мікроциркуляцію крові і нормалізують її тиск в судинах;
  • стимулюючі обмінні процеси.

Способи застосування настоянки

Настоянку приймають, як правило, після їжі курсовим прийомом тривалістю в один місяць.

Різні автори наводять такі дозування і рекомендації щодо застосування:

  • для загального тонусу і очищення організму в день приймають кількість крапель за кількістю прожитих років – половину вранці і половину ввечері;
  • для виведення лямблій приймають до 30 крапель настоянки тричі на день;
  • при захворюваннях серця і судин, діабеті раз в день приймають до 20 крапель;
  • при захворюваннях сечостатевої системи (міомі матки, аденомі передміхурової залози, порушеннях сексуальної активності) раз в день вживають столову ложку настоянки;
  • від ударів використовуються примочки з настоянки бджолиного підмору на горілці, для чого змочують в ньому тканину або ватку і прикладають до постраждалого місця;
  • для схуднення і нормалізації обмінних процесів – за півгодини до їди 15 крапель тричі на день, перерва між курсами два місяці;
  • при лікуванні онкологічних захворювань за 15 хвилин до їди тричі на день п’ють дві столові ложки настоянки, розведені у воді з медом.

Найбільш поширеним є перший рецепт, так як він адаптований до вікових потреб організму – з часом знижуються відновлювальні функції і, відповідно, виникає підвищена потреба в стимуляції ззовні.

Протипоказання

Перше і головне протипоказання до використання бджолиного підмору – алергія на продукти бджільництва. Крім того, вміст алкоголю накладає вікові обмеження.

При вагітності використовувати настоянку теж не варто не тільки через вміст спирту, а й відсутність досліджень, які доводять безпеку бджолиного підмору для плода.

Бджолиний підмор протипоказанняДеякі фахівці не радять вживати спиртову настоянку підмору людям з гіпотонією, так як засіб здатний різко знизити артеріальний тиск.

Поєднання бджолиного підмору і спирту в будь-якому вигляді (вина, пива) навіть при вживанні окремо може викликати такий ефект, тому при схильності до зниженого тиску використовуються інші способи приготування препаратів, але не настоянку.

Бджолиний підмор – цінний продукт бджільництва і універсальне народний засіб від різних захворювань.

Багато хто вважає, що настоянка підмору бджіл на горілці – це знахарське зілля, застосування якого не має нічого спільного з «нормальним» лікуванням, інші не приймають це засіб з естетичних міркувань.

Проте, в ньому містяться компоненти з широким спектром дії, які нормалізують роботу не тільки окремих органів, але і всього організму, тому настоянка на бджолиному підморі застосовується курсами при конкретних захворюваннях, а також для загального тонусу і підняття імунітету.

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Top