Личинки бджіл
Личинки бджіл – стадії розвитку. Рецепти з личинок.
Личинки бджіл (чирва) – це бджолиний розплід.
За своєю природою бджоли – це дуже незвичайні істоти, подальша доля їх розплоду обумовлена тим, чим саме харчувалася конкретна личинка.
Залежно від цього фактору з однієї особини може вирости як бджола, трутень, так і бджоломатка.
Стадії розвитку личинок
Розплід в своєму розвитку проходить кілька стадій.
В ембріональному періоді це яйце з щільною білою оболонкою. Усередині нього знаходиться білок і жовток, а загальний його розмір не перевищує 2 мм. Наступний (постембріональний) період настає через три дні.
У постембріональному періоді з яйця вилуплюється чирва яка жадібно харчується і, відповідно, дуже швидко зростає.
Незабаром вона вже займає більше половини простору осередки. Найбільш повільними в розвитку є трутні, їх личинка розвивається весь тиждень. Розвиток личинки бджоломатки займає 5 днів, а звичайної робочої бджоли – 6 днів.
Основним кормом для молодих личинок є молоко. Воно виробляється в спеціальних залозах, розташованих на голові у бджіл-годувальниць.
Личинки матки протягом усіх днів харчуються тільки цією молоком.
Черви трутнів і бджіл годують молоком тільки в перші 2 дні.
На наступний день їх поступово переводять на інший корм – кашоподібну суміш меду і перги.
Після закінчення стадії личинки чирва переходить в наступну стадію і перетворюється в лялечку. Вона ховається в кокон, а її осередок надійно запечатується бджолами.
Після завершення розвитку лялечки в повноцінну особину вона вилазить з кокона і самостійно прогризають собі дірку в восково-перговій кришці осередку.
Терміни перетворення черви в лялечку залежать від температурного режиму, кількості харчування і його якісних характеристик.
В середньому стадія лялечки у трутнів займає два тижні, у майбутніх робочих бджіл і бджоломаток – 12 і 8 днів відповідно.
Оптимальною для личинок бджіл є температура в 32-35 ° C. При невеликому зниженні температури, всього на 1 градус, личинка бджоли може вийти недорозвиненою, з деформованими крильми і загальною слабкістю.
При перевищенні температурного режиму всі лялечки гинуть.
Лікувальні властивості бджолиних личинок
Так як лялечка дуже ненажерлива, то в її організмі швидко накопичуються корисні речовини.
Трутневі личинки більш всьго використовують в вилікувати багато хвороб, з них роблять гомогенат.
Склад личинки ще повністю не досліджений, але вже відомо, що в ній багато вітаміну D і білка, природних гормонів, жирних кислот.
Корисні властивості бджолиних личинок:
- зміцнюють імунітет організму;
- відновлюють сили;
- застосовуються при лікуванні рахіту, дистрофії;
- сприяють вирівнюванню тиску;
- допомагають в лікуванні серця і судинної системи;
- діють як профілактичний засіб проти раку.
Завдяки своїм антиоксидантним властивостям бджолине молочко є омолоджуючий засобом.
Щоб надовго зберегти всі корисні властивості розплоду, ви його можете заморозити або законсервувати за допомогою меду або глюкози.
Рецепти з личинок
Трутневий і бджолиний розплід однаково корисні, а з урахуванням того, що бджолине потомство для пасіки дуже важливо, а ось трутнів багато не треба, то для приготування лікувальних рецептів рекомендується використовувати черви саме трутнів.
Личинки можна вживати в сирому вигляді, вони дуже смачні. Для гурманів можна запропонувати обсмажити личинки, вийде смачний делікатес. Для більш довгого застосування рекомендується проводити настоянки і пасти.
Щоб приготувати гомогенат, потрібно взяти личинки і подрібнити їх до стану кашки. У такому вигляді засіб може зберігатися недовго, всього годину, так як воно швидко псується від сонячних променів.
Щоб продовжити його термін зберігання на півроку, гомогенат можна розбавити медом у співвідношенні 1 до 100 і заховати в холодильник. Приймайте по 1 ст. л. 3 рази на день.
Якщо у вас немає можливості часто діставати свіжий бджолиний або трутневий розплід, то ви можете зараз приготувати гомогенат про запас на кілька років.
Для цього потрібно приготувати кашку з личинок і перемішати її з сумішшю з лактози і глюкози, кількість якої більше в 12 разів, останні два компонента беруться в рівних частинах. Суміш можна тримати в холодильнику до 3 років.
Ослабленим після хвороби дітям можна давати молочко, змішане з медом в пропорції 2 до 1, по чайній ложці двічі на день.
Важливо пам’ятати, що у дітей дуже часто буває алергія на мед!
Не варто відразу давати їм ліки, спочатку необхідно переконатися у відсутності алергії, даючи дитині невелику кількість меду і спостерігаючи реакцію.
Згодом можна буде давати ліки без побоювання. Найчастіше алергія з’являється на свіжий, недавно зібраний мед.