Віск – це екологічно чистий продукт від бджолиної сім’ї

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...

Бджолиний віскБджолиний віск: що це таке, застосування в народній медицині.

Практично всі продукти бджільництва, а також унікальні властивості воску досить ефективні для профілактики і терапії різних хвороб.

Перша згадка про застосування воску для лікування було в XVIII столітті до нової ери, про що є підтвердження в древніх папірусах.

Стародавні лікарі і знаменитий Гіппократ рекомендували застосовувати розтоплений гарячий віск при лікуванні ангіни.

Сьогодні цей продукт бджільництва застосовується скрізь.

Щоб дізнатися цікаві подробиці його складу, як правильно плавити і зберігати віск, радимо прочитати цю статтю.

  1. Що таке бджолиний віск?
  2. Як виглядає бджолиний віск
  3. Основні компоненти
  4. Чим корисний воск
  5. Як правильно плавити віск
  6. Правила зберігання

Що таке бджолиний віск?

Трудовий процес звичайної сім’ї бджіл полягає в зборі нектару і пилку з різних суцвіть, потім комахи роблять мед, який зберігають в сотах.

Щоб сформувати ці унікальні конструкції, спеціальні залози виробляють своєрідний продукт, що віддалено нагадує жир, який і називається бджолиний віск.

Неймовірно, але факт! Вчені порахували, що середня бджолина сім’я протягом року виробляє до 3 кг воску, який використовується для будівництва стільникових осередків.Що являє собою бджолиний віск

Багато читачів задають питання: з чого працьовиті комахи роблять матеріал для сот, щоб побудувати такі оригінальні споруди; де бджоли беруть віск або звідки вони його отримують.

Щоб виробити 1 кг воску, сім’я повинна з’їсти близько 3,6 кг меду і деяку кількість пилку – ось і весь секрет, але скільки щоденної праці стоїть за цим процесом.

Віск складається з 300 хімічних сполук, в нього входять прополіс, мінеральні речовини, вітаміни, які добре зберігаються при його правильному перетоплюванні.

У 100 г екологічно чистого продукту міститься близько 4 г вітаміну A, а в такій же кількості свіжої моркви – всього 0,01 г.

А вміст провітаміну A в 80 разів більше, ніж в яловичині. Точний склад воску вченими досі не вивчений.

Виплавка воску – процес досить трудомісткий, т. як необхідно очистити його від домішок і сторонніх часток, тільки в цьому випадку він набуває природний колір і виглядає привабливо.

Потім його розливають по формах конусоподібної форми, деякі пасічники застосовують для цього спеціально зроблені ємності, де він застигає.

Технологія різна, тому і виходить в результаті витоплений і екстракційний (отриманий з використанням органічних розчинників) кінцевий продукт.

Ось ви і дізналися, як бджоли роблять віск, тепер детально розглянемо його зовнішній вигляд і основні компоненти.

Як виглядає бджолиний віск

Безперечно, що це натуральний природний продукт, т. як до сих пір вченим так і не вдалося створити що-небудь подібне в лабораторіях.

Щоб відрізнити натуральний віск від численних підробок, треба знати його індивідуальні ознаки:

  1. Якщо пожувати маленький шматочок, то він ніколи не пристане до зубів.
  2. При різкому ударі цільний шматок розпадається на безліч дрібних осколків.
  3. Колір – жовтий, може потемніти при тривалому зберіганні.
  4. Запах медово-прополісний, стійкий.
  5. Поверхня зливка ідеально рівна, а зріз матового кольору і дрібнокристаллічної структури.
  6. Натуральний віск тоне в спирті, але не розчиняється.
  7. Якщо є добавки – парафін або стеарин, то цілісний шматок не розколюється, а тільки видозмінюється.

Читати ще: Боротьба з восковою міллю народними методами.

Білий бджолиний віск не має характерного запаху і застосовується в промислових цілях, т. як він отриманий шляхом відбілювання натурального продукту.

Основними показниками є: щільність бджолиного воску, що має значення 0,95-0,97, твердість, в’язкість і розчинність.

З підвищенням температури щільність його значно знижується.

Починає розм’якшуватися бджолиний віск при +40 градусів, а температура початку плавлення – 60 градусів вище нуля.

Основні компоненти

Хімічний склад воску – це досить складна суміш, куди входять складні ефіри, спирти жирних кислот і жирів приблизно 75% від загальної маси, в цей же число входять і вільні жирні кислоти (13-15%), а також близько 15% вуглеводів.

Основні компоненти бджолиного віскуРешта – це мінерали, вітаміни і сторонні домішки у вигляді квіткового пилку, прополісу або оболонок від личинок.

Цікаво! Натуральний продукт бджіл складається з 284 сполук, але тільки 111 з них вчені змогли ідентифікувати.

Вуглеводні не розчиняються у воді, тому що містять максимально можливу кількість атомів водню.

Наявність жирних кислот дозволяє воску змінювати початковий колір при контакті з різними металами: залізо – додає бурий колір, латунь – жовтий, але неприродний, а мідь – змінює колір з переважанням зеленого відтінку.

Тому при плавленні треба використовувати емальовані каструлі, баки або посуд з нержавіючої сталі.

Чим корисний воск

Ми з’ясували, звідки береться віск в сучасному бджільництві, тепер настала пора з’ясувати, яка від нього користь і чи існують протипоказання для його застосування.

Дипломовані фахівці медичних навчальних закладів скептично ставляться до застосування воску, але не заперечують його лікувальної дії при терапії різних запальних процесів шкірного покриву, ран або опіків.

До нас дійшли унікальні рецепти предків на основі цього дивного природного продукту, які застосовувалися для лікування виразок.

Жування воску плідно позначається на слизовій оболонці ротової порожнини.

Ось тільки короткий перелік можливого його застосування:

  1. Входить до складу поживних кремів, мазей і пластирів широкого застосування через своїх антисептичних властивостей.
  2. Відмінно санує порожнину рота і зміцнює ясна, допомагає в боротьбі з курінням.
  3. Використовується при терапії фарингіту, стоматиту, захворювань верхніх дихальних шляхів, т. як містить безліч природних антибіотиків і консервантів.
  4. Можна використовувати як конкурента зубної пасти: ідеально очищає зуби від залишків їжі і щоденного нальоту.
  5. Стимулює залози внутрішньої секреції, допомагає переварюванню їжі.

Якщо ви випадково проковтнули шматочок воску, то не варто панікувати: потрапляючи всередину організму, він діє сильніше, ніж активоване вугілля, допоможе позбутися від негативних наслідків дисбактеріозу, нормалізує мікрофлору кишечника і досить просто виводиться природним шляхом.

Читати ще: Як розтопити віск в домашніх умовах: головні способи.

З огляду на ці унікальні особливості, досить просто в домашніх умовах налагодити виробництво оригінального матеріалу для дитячої творчості – замочіть віск в гарячій воді не вище 60 градусів на півгодини, він стане пластичним.користь віску

Ваші діти із задоволенням будуть ліпити фігурки з цієї ароматної маси, а через 15 хвилин він знову стане твердим.

Якщо при цьому вони проковтнуть трохи медової субстанції, то нічого страшного з ними не станеться.

Медики впевнено заявляють – якщо немає алергії на продукти бджільництва, то вживання меду і воску в розумних межах не забороняється.

Як правильно плавити віск

Віск має складний хімічний склад і досить високі значення щільності, тому його контакт на молекулярному рівні з іншими речовинами скрутний.

Перш ніж починати самостійно готувати різні мазі і креми на його основі, необхідно з’ясувати всі нюанси процесу правильного його розплавлення, щоб зберегти всі унікальні властивості.

Він практично не розчиняється в таких рідких субстанціях, як спирти, вода і гліцерин, але вступає у взаємодію з деякими продуктами перегонки нафти, а також добре поєднується з існуючими в природі жирами.

Підготовка до плавлення

Спочатку речовина необхідно очистити від всіх домішок, щоб в чистому вигляді використовувати для різних цілей:

  • якщо містяться різні за складом сторонні домішки, то їх виділення проводиться окремо;
  • неприпустимо великий вміст перги або прополісу;
  • перш ніж переробляти, віск замочують в теплій воді протягом доби, постійно замінюючи остигаючу воду;
  • використовують тільки очищену м’яку воду.

Головна умова – використовувати тільки якісне обладнання. Спочатку віск розтоплюють на водяній бані, не доводячи до кипіння, т. як це вбиває всі його корисні властивості.

Розплавлений віск досить легко розчиняється в ефірних маслах або парафіні.

Важливо! У домашніх умовах зручними варіантами плавлення фахівці вважають методи із застосуванням пари або в мікрохвильовці.як розтопити віск

Для першого варіанту використовують кухонний посуд, наполовину заповнену водою, окрему ємність для воску і газову плиту.

Через 15 хвилин після закипання води віск починає плавитися, поступово переходячи в рідкий стан.

Колір залежить від місцевості, де був зібраний бджолами мед, і від домішок, що знаходяться у воску: темний мед виходить з дуже старих сот.

Для використання воску в косметиці його перетоплюють тільки на водяних банях, бо в цьому випадку легко стежити за температурою плавлення і не дати йому закипіти, в мікрохвильовці плавлять тільки для господарських потреб.

Основні етапи

  1. За допомогою ножа очищаємо рамки від сот.
  2. В емальований бак заливаємо близько 10 літрів м’якої, очищеної води.
  3. Коли вона закипає, обережно опускаємо в неї сировину.
  4. Головна умова – правильно плавити, щоб віск розтопився у воді до рідкого і однорідного стану.
  5. Після закінчення процесу процідити воду з бака через щільну марлю.
  6. Залишити розплавлену субстанцію остигати і формувати.

Якщо весь процес був виконаний без порушень, то на наступний день в ємності ви побачите корж воску з високою щільністю.

Читати ще: Як топити віск без воскотопки в домашніх умовах.

Проблеми після переробки

Якщо були самі незначні порушення в процесі виплавлення або охолодження воску, то його якість помітно знижується, наприклад:

  • всередині залишилися частинки води або через нерівномірне охолодження з’явилася небажане вироблення або порожнеча;
  • щоб отримати рівномірний колір і однорідну структуру, віск повинен остигати повільно, в цьому випадку він надовго зберігає основні якості, а для цього ємність загортають старими ковдрами;
  • рідину можна використовувати тільки очищену і м’яку, т. к. у жорсткій води може з’явитися осад, а кінцевий продукт буде пухким.

Деякі недобросовісні бджолярі погано очищений продукт починають освітлювати, вбиваючи практично всі його корисні властивості.

Гарантія відмінної якості – це очищений від домішок віск, а терміни придатності у нього обмежень не мають.

Правила зберігання

Професіонали радять бджолиний віск, розфасований в формі коржів або злитків, зберігати в сухому і темному місці, кращий варіант – в закритих скляних або керамічних ємностях, а все приміщення обробляється спеціальними засобами від появи воскової молі.

Правила зберігання бджолиного воскуВраховувати треба і той факт, що віск не терпить спеки.

Дуже важливо! Наявність ефірних масел запобігає взаємодія з іншими речовинами, збільшуючи терміни зберігання бджолиного воску.

Гризуни є небезпечними шкідниками для всіх продуктів, у них сильно розвинені органи нюху, тому понюхати медовий аромат не складає великих труднощів.

Необхідно встановити дієвий захист, щоб запобігти проникненню їх в приміщення для зберігання запасів воску.

Миші не зможуть проникнути в скляну посудину, а ось хитрі щури обходять численні пастки і проникають усюди.

Кращий варіант – це ємності з закручуються кришками або спеціальні контейнери з бічними засувками.

Термін зберігання при ретельному виконанні всіх рекомендацій практично необмежений, тому віск часто використовують як консервант в косметичних засобах.

Археологи знаходили всередині пірамід і могильних курганів скіфів злитки цього унікального продукту з нальотами павутини.

Вони пролежали там кілька століть, але не втратили своїх індивідуальних властивостей.

При тривалому зберіганні треба враховувати той факт, що ця субстанція ідеально вбирає сторонні запахи, тому поруч не повинні перебувати продукти з різким запахом, інакше властивості природного унікум залишаться колишніми, а ось запах вже буде не медовий.

Висновки

Натуральний бджолиний віск – це екологічно чистий продукт від бджолиного сімейства, з яким необхідно звертатися обережно і ретельно виконувати всі рекомендації по його переробці і подальшому використанню або зберігання.

Найменше порушення процесу переплавки тягне за собою непоправні наслідки – треба бути гранично обережними, щоб не зіпсувати цей унікальний дар природи.

Зберігання також треба організувати з належними пересторогами, з огляду на рекомендації фахівців своєї справи, тоді у вас завжди під рукою буде натуральне, високої якості природний засіб, а як його використовувати і для яких конкретно цілей, ви вирішите самостійно.

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Top